‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ projesinin yasa tasarısı olması hedefleniyor
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ (Women Business Network W-BUN) projesi, 22 Ekim tarihinde Ankara’da tanıtıldı. Lansmana; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Bülent Özcan katılım sağladı.
Kadın girişimcilerin katma değerli üretim ve ihracat artışının öncüsü olmaları görüşüyle yola çıkan proje; katılımcı sivil toplum kuruluşlarının ve kadınların hizmet ve danışmanlık almalarını, Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’nın küresel hedefine katkıda bulunmayı, politika ve karar alma süreçlerine daha aktif, demokratik katılım yoluyla sivil toplumun gelişimini hedefliyor. Koordinatörlüğünü KAGİDER’in yaptığı KAİSDER ve BUİKAD paydaşlığında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ (Women Business Network W-BUN) projesinin lansmanında; Van’dan İzmir’e uzanan Türkiye’nin 33 ilinden kadın girişimci derneklerinin başkanları ve temsilcileri buluştu. Proje; küçük ve orta ölçekli kadın girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Etkinlikte kadın girişimci derneklerinin başkanları ve temsilcileriyle buluşan Bakan Selçuk, bu çalışmalarla kadın girişimciliğinin, kadın istihdamının yüksek seviyelere ulaşacağına inandıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Hangi alanda olursa olsun katma değer üreten işler yapmalıyız. Kadınlarımız ekosistem oluşturduğunda engel tanımıyor. Girişimcilikten; vazgeçmemeyi, sebat ve mücadele etmeyi, cesareti anlıyorum. Girişimcilik bir ruh ve irade meselesidir. Girişimcilik rekabeti de beraberinde getiriyor. Bugün her alanda iletişim kanallarını açmak ve birbirimize destek olmak zorundayız. Önemli olan projenin eyleme dönmesidir.” Selçuk, 2018-2023 yıllarını kapsayan ‘Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi Eylem Planı’nın önemine değinerek, son 17 yılda kadınların ve kızların eğitime ulaşması noktasında bir ivme sağlandığını, bunu sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sürdüreceklerini aktardı.
İş dünyasında mutlak eşitliği sağlamak istiyoruz
Bakan Yardımcısı Batur konuşmasında,‘Kadın ve Genç Girişimci İhracat Daire Başkanlığı’ oluşturduklarının altını çizerek dijitalleşen dünyanın önemine vurgu yaptı ve “Kadınlarımızı ihracata yöneltmek için bir takım enstrümanları devreye alıyoruz” dedi. Şahin de “Kadın girişimcinin farkına varmamış bir ülke, henüz tam anlamıyla ekonomik büyüme potansiyelini kullanamıyor demektir. Kadın nüfusunun ekonomik faaliyetlere ve üretime katılmasının zamanı geldi ve geçiyor bile” ifadesini kullandı. Etkinlikte projeyle ilgili bilgi veren KAGİDER Başkanı Emine Erdem, “Dernek olarak 17 yıldır kadının girişimcilikte, sosyal hayatta ve politikada güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması hedefiyle çalışıyoruz. Projemizin, kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği hedefimizin gerçekleştirilmesi yolunda tarihi bir dönüm noktası olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Kamu ve özel sektörün kadın girişimcilerden ürün ve hizmet almasının, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayan Erdem, “Projemiz ile Türkiye’nin her bölgesinde faaliyet gösteren iş kadını sivil toplum örgütleri arasında güçlü ve etkin bir dayanışmayı gerçekleştiren güçlü bir iletişim ağı ve zemin oluşacaktır” açıklamasını yaparak şunları aktardı: “Dünyada en büyük pazar; kamudur. Kamu ve özel sektörün hizmet alımı için kadın girişimcilerin ‘veri’sine ihtiyaç bulunuyor. Bu projenin; kamu ve özel sektörün, mal/hizmet alımlarının ötesinde kapsamlı hedefleri bulunuyor. İş dünyasında mutlak eşitliği sağlamak istiyoruz. Yasal düzenlemelerle ilgili çalışmaları tamamladık. Yasal düzenlemelerin yapılması için TBMM’ne yasa teklifi sunacağız. Sürdürülebilir kalkınma için kadınların iş hayatına katılımı ve girişimciliğin yaygınlık kazanması gerekiyor.”
www.ticaretinkadinlari.com kuruldu
‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ projesinin hayata geçirilmesinde ilk adım olarak kurulan www.ticaretinkadinlari.com; bu hibe programının hedefleriyle uyumlu olarak Türkiye’deki tüm girişimci kadın STK’larını, kadınların kamu ve özel sektörün mal ve hizmet satın almak için düzenlediği ihaleler alanında başarılı olabilmeleri, gerekli bilgilere ve pazarlara ulaşabilmeleri için güçlü bir araç niteliğinde olacak. Kurulan portal ile girişimci kadınlar tek bir çatı altında birbirlerini destekleyecek, diğer yandan ortak iş yapmak ve girişimci kadınlar ile iş yapmak isteyen kurumlar bir araya gelecek. Proje ile kamu sektörüyle müzakere edilecek bir tasarı için teklif sunulması, ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’nın katılımcı STK’ların ve kadınların hizmet ve danışmanlık almaları, ulusal ve uluslararası ölçekte mevcut diğer kuruluşların kapasitelerini geliştirmeleri hedefleniyor.