İş dünyasında yeni bir girişim
Geçtiğimiz sene sonu itibariyle 15 milyar TL’yi bulan e-ticaret hacmi, hızlı tırmanışını sürdürürken bu konuda yeni ve farklı girişimler de artıyor. Bu yıl Ağustos ayında faaliyetine başlayan yeni girişimlerden biri de; 700 havayolu şirketinin 10 bin 200 noktaya olan uçak biletlerini ilk kez iki farklı arama motoru seçeneğiyle biraraya getiren bubilet.com.
Kurucu ortaklardan ATC Turizm ve Bilişim Genel Müdürü Ali Özlük, farklı bir müşteri deneyimi yaratmayı amaçlayarak yarattıkları girişimin gözlemledikleri gelişime uygun bir adım olduğunu belirtiyor. Boeing CEO’sunun bir açıklamasında 2023 yılında Türkiye’deki uçak sayısının 700’ü geçeceğini ifade ettiğini belirten Özlük, “Turizmdeki yatak sayısı artış hızı da bir yılda İspanya’dan üç kat fazla. Ciddi bir turizm yatırımı var Türkiye’ye ve bu gelişim çok önemli. 27 milyon tane internet kullanıcısı var. Elektronik ticaret de katlanarak artıyor. Geçen sene sonu itibariyle 15 milyar TL idi. Bu sene ki hedef 22 milyar TL. Sene sonunu kötü senaryo ile 18 milyar TL olarak hedefleniyor. Bu bile yüzde 20’lik bir artışa işaret ediyor. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda seyahat sektöründe farklı bir model yaratmayı düşündük” diye konuştu.
Arama motorunda
seçenek alternatifi sunuluyor
Sistemlerinde; 700 havayolu şirketi ve 199 ülkede 10 bin 200 uçuş noktasının yer aldığını belirten Özlük, uçak biletlerinde artan taleple birlikte kısa sürelerde değişen bilet fiyatları nedeniyle tek noktadan hızlıca tüm alternatifleri görecek ve hızlı karar almayı gerektirecek yapılara ihtiyacın arttığını vurguladı. Oluşturdukları yapıda bubilet.com’u da benzerlerinden ayıran en büyük farkın; sundukları iki farklı arama motoru olduğunu belirten Özlük, “Arama motorumuz sektörde çoğu oyuncunun kullandığı ve opsiyonlu rezervasyon yapabilme olanağı sunan ve fiyat avantajı çok sunulamadığı Amadeus. İkinci motorda opsiyonel olmayan ve gördüğünüz anda bileti hemen almanız gereken motor. Beslendiği kaynak sayısı fazla olduğundan pek çok fiyat avantajlı seçenek sunuyor. Fiyatları da tarihine göre değişiyor ve belli. İstediğiniz koşullarda bilet bulmanız bu şekilde kolaylaşıyor.”
İnsanların e- ticaret konusunda en çok dikkat ettikleri konunun güvenlik olduğuna da belirten Özlük, kullandıkları ödeme sisteminin de Visa ve Mastercard’ın kullandığı 3D security olduğunu belirtti. Çok üst seviyedeki güvenlik ile farklı seçenekler ile sunduklarını belirten Özlük, uçak bileti satışına farklı bir bakış getirdiklerine inandıklarını belirtti.
Bir milyon avroluk teknolojik altyapı
Oluşturdukları yapıda arka tarafta işleyen teknoloji ve altyapının büyük önem taşıdığını da belirten Özlük, kullanılan sunucuların günde 300, 400 bin ziyareti kaldıracak şekilde hazırlandığını ifade etti. Teknolojik altyapı ve lisanslardan oluşan BT yatırımlarının 1 milyon avroyu bulduğunu belirten Özlük, sistemin kurulan sağlam altyapı ile desteklendiğini vurguladı.
Uçak biletinden sonra sırada farklı seyahat organizasyonları var
Uçak bileti satışında akıllara gelen ilk nokta olmayı amaçladıklarını da belirten Özlük, “15 Ağustos’ta çevrimiçi olduk ve tekil ziyaretçi sayımız 20 bin civarında. Bir ay için bu çok ciddi bir rakam. Bilet sayımız da günlük ortalama 40-50 arası değişiyor. Hedefimiz 6 ayın sonunda günde 100-150 arası bilet satışı, yılsonunda da 350-400 bilet satışını gerçekleştirmek. İki yılın sonunda da günlük hedefimiz 2 bin bilet satışı” diye konuştu.
Asıl hedeflerinin ise niş bir seyahat organizasyonu noktası olmak olduğunu belirten Özlük, “Biz uçak biletinde uzmanlaşıp, tanınmak ve akıllarına gelen ilk nokta olmak istiyoruz. Sonrasında da çeşitli seyahat organizasyonları da sunmayı planlıyoruz. Havaalanından otele transfer hizmetleri gibi yan hizmetleri de devreye almayı düşünüyoruz. Dünyadaki ekonomik zirve, uluslararası etkinlikler için özel o döneme özel paketler sunmayı da planlıyoruz. İhtiyaca göre farklılaştırılmış yan hizmetleri de devreye sokacağız” diyerek planladıkları gelişim rotasını özetledi.