İş gücü yetkinlikleri dinamik olmak zorunda
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iki bakanlık arasında gerçekleştirilen ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’nü imzaladı.
‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ ile sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümler yerinde tespit edilerek bunların eğitime adaptasyonunun sağlanması hedefleniyor. Bakan Varank, yaptığı konuşmada nitelikli insan kaynağının güçlü sanayinin olmazsa olmazı olduğunun altını çizerek şunları aktardı: “Ülkemizin üretim üsleri olan Organize Sanayi Bölgeleri, sanayicilere yatırım hususunda çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu altyapılar en sağlıklı şekilde bu bölgelerimiz aracılığıyla karşılanıyor. Bugün itibarıyla ülkemizdeki OSB sayısı 327’ye çıktı; OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime geçen OSB’lerde doluluk oranı yüzde 83’lere ulaştı.” OSB’lerin aynı zamanda büyük miktarda istihdama da ev sahipliği yaptığını kaydeden Varank, “Şu an için 2.2 milyon olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna kadar 2.5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin ihtiyaç duyduğu yetkinlikteki insan kaynağının yetiştirilmesi ülkemiz için büyük bir önem arz ediyor. Dijital dönüşüm ile birlikte aranan iş gücü yetkinlikleri de hızla değişiyor. İnsan kaynağımızı dijital dönüşüme hazırlamak için KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla destekler sunuyoruz” açıklamasını yaptı.
“İş gücünü besleyen temel aracın eğitim kurumlarımız olduğunun da bilincindeyiz” ifadesini kullanan Bakan Varank, “Eğitim kurumlarının yeniliklere kolay adapte olabilir ve sanayiyle sürekli etkileşim halinde tasarlanması önemli. Bunu başarmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile aramızdaki istişare mekanizmalarını sürekli açık tutuyoruz. Bu diyalog sayesinde eğitim ve sanayide iş birliğine yönelik önemli aşamalar kaydediyoruz” dedi.
Mesleki Eğitim Merkezi; genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından biri
Bakan Özer konuşmasında, mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrencinin olduğunu kaydederek “Bu Protokol ile 25 bin öğrencimizi daha dahil edeceğiz. Mesleki Eğitim Merkezlerinin bir güzelliği de sadece ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması yok. Türkiye’de genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından bir tanesi de Mesleki Eğitim Merkezi” açıklamasını yaptı. “Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam eden öğrenciye işletme en az 3’te 1’i kadar ücret veriyor” diyen Özer, “Bunun tamamını artık devlet üstlenecek. İşveren artık bu asgari ücretin 3’te 1’iyle ilgili hiçbir yükümlülüğe sahip olmayacak” bilgisini verdi.