İş modelleri ‘taleple’ şekil değiştiriyor
On-demand (talep üzerine) ekonomisinin gelişimiyle bireysel hizmetler, ulaşım, nakliye, finans ve tüketim ürünleri gibi birçok alanda önemli bir değişim kendini gösteriyor. Geleceğin işgücü de talep üzerine kurulu, esnek işgücü modelleriyle şekilleniyor. Ancak on-demand süreci, beraberinde çeşitli yanılgıları da getiriyor. Expertera Ortağı ve Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Hayal Koç, öne çıkan 5 temel yanılgı ile ilgili bilgi verdi.
Günlük işlerden daha fazlası var: On-demand ekonominin günlük ihtiyaç ve işlerden ibaret olmadığını vurgulayan Hayal Koç, “Küresel holdinglerden KOBİ’lere kadar birçok şirket, stratejik kararlar alırken veya önemli bir projeyi hayata geçirirken esnek işgücünden faydalanıyor. En yetkin ve deneyimli beyaz yakalı profesyoneller de bu şekilde çalışmayı seviyor” dedi.
Hedef sadece yeni nesil değil: On-demand projelerde en çok orta yaş kuşağından uzmanların yer aldığını ifade eden Hayal Koç, “Küresel araştırmaların yanında, Expertera’nın uzmanlık platformunda bulunan 15 bini aşkın uzmana baktığımızda da farklı profiller görüyoruz. Aralarında yeni emeklilerden freelance profesyonellere, öğrencilerden öğretim üyeleri ve yeni annelere kadar geniş bir kitle ile çeşitli projeler gerçekleştirdik” bilgisini verdi.
Bu serbestlik sadece erkekler için değil: Bir yanılgının da on-demand projeleri sadece erkeklerin tercih ettiği düşüncesi olduğunu belirten Hayal Koç, “Kadınların on-demand ekonomisine katılım oranı artıyor. On-demand ve hibrid çalışma modelleri özellikle kadınlar açısından çok avantajlı. Zira çocuk bakarken veya ihtiyaçları olduğunda esnek veya dönemsel projelerde yer alabiliyorlar” dedi.
Mutluluk esas: On-demand projelerde çalışanların, sanılanın aksine mutlu olduklarını ifade eden Hayal Koç, bu konuda yapılan araştırmaları örnek gösterdi ve, “On-demand ekonomisinde çalışan profesyoneller, proje bazlı çalışarak edindikleri ek gelirin beklenmedik finansal sıkıntılar veya istikrarsızlık dönemlerde kendilerine destek olduğunu ve dengeleyici bir faktör olduğunu belirtiyor” bilgisini paylaştı.
Ek gelirden çok daha fazlası var: On-demand ekonomisi girişimciliği destekliyor, hatta sağlıyor. Birçok profesyonel, yeni bir şirket kurarken veya mevcut işlerini büyütürken proje bazlı çalışma fırsatlarından faydalanarak ek gelir kaynağı oluşturuyor. Hayal Koç’un da dikkat çektiği gibi, bu projelerin sağladığı ek gelir sayesinde zor dönemlerde ayakta kalabiliyor ve hedeflerine ulaşabiliyorlar. Hatta On-demand sektöründe çalışanların yüzde 37’si iş sahibi, yüzde 21’i de iş kurmakta olan profesyoneller.