İş süreçlerini dijitalleştirmede Octopod fırsatı
EMS Yazılım, süreç yönetimine yönelik önemli bir yazılım geliştirme platformunu hayata geçirdi. Octopod. Dokuz saat gibi oldukça kısa bir eğitim sürecini takiben firmaların süreçlerini, kendi yapılarına uygun olarak tasarlamalarına olanak tanıyan Octopod hakkındaki sorularımızı, EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo yanıtladı.
Octopod’u uzun yıllara dayanan bir araştırma süreci sonunda ortaya çıkardınız. Bu süreçten bahseder misiniz?
Kurumsal kaynak planlaması (ERP) çözümleri Türkiye’de son 10-15 yılda kabul görmeye başladı. Halen pek çok KOBİ, kaynak planlaması çözümlerini doğru kullanamadığı veya yönetemediği için verimlilikte yüzde 65’lerde kalıyor. Bu Avrupa ya da Amerika ile mukayese edince çok düşük bir oran. Yıllardır firmaların bu ve benzeri süreçlerine tanık olduğumuz için, ERP çözümünden beklentilerin nerede kilitlendiğini çok iyi tespit ettik. Bu tespitlerin ışığında dört yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucunda geçtiğimiz Ekim ayında da piyasa sürdük.
OCTOPOD kullanan bir firmayı ne gibi kolaylıklar bekliyor?
Octopod’u ERP yazılımlarından ayrıştıran pek çok özelliği var ama ikisine özellikle değinmek isterim: Kullanım kolaylığı ve eğitim süresi. Bugün herhangi bir yazılım ürününün şirkette kullanılabilir hale gelmesi en az 6 ay sürüyor. Hatta 18 aya kadar uzayan projeler var. Octopod’da bu süre sadece 9 saat. Kolaylık kelimesinin de altını çizmek istiyorum. Diyelim ki kuruluşun 20 aşamalı bir süreci var. Bu 20 aşamayı Octopod Platformu üzerinden çok kısa bir süre içerisinde, kendi şirketinizin tanım ve iş modellerine uygun olarak ‘sürükle-bırak’ tekniği ile tasarlamanız mümkün. Bunu yapmak için kapsamlı bir yazılım departmanına da ihtiyaç yok. Octopod pek çok faydasının yanı sıra firmaları paket yazılıma ve ileri seviye yazılımcıya bağımlılıktan kurtarıyor. Öte yandan internete erişilen her yerden modüle veri girişi mümkün. Bu sayede klasik metotlara oranla 6-20 kat arası bir hıza ulaşabiliyorsunuz. Bu da ortalama yüzde 65’lerde kalan verimliliğinizin artmasına olanak sağlıyor.
Octopod çok yeni bir ürün. Şu ana kadar hangi firmalarla işbirliği sağladınız?
Octopod kısa sürede çok hızlı yol aldı. 100’ün üzerinde proje tamamlandı. Şu an aktif 7 bin Octopod kullanıcısı var. Bugün itibariyle iş süreçlerini Octopod ile yöneten firmalardan bazıları ise şunlar: Garanti Koza İnşaat, Eczacıbaşı ekart, Raymarine Pimsa Adler, Univar, Gedore, Şiteks, Calinos Holding bunlardan birkaç tanesi…
Octopod kullanmak isteyen bir firma sizden nasıl bir hizmet alıyor?
Octopod, finans sektöründen kamuya, sağlık sektöründen eğitime, otomotivden gıdaya, inşaat sektörüne kadar tüm alanlarda, her ölçekteki kurum ve kuruluşa uygun bir platform. İki farklı süreçte müşteri ile buluşabiliyor. Kurumlar kendi ekiplerinden arkadaşlarını Octopod Akademi’ye göndererek eğitim almalarını sağlayıp kendi içlerinde ihtiyaç duydukları yazılımları Octopod üzerinde yazmayı tercih edebilir. Ya da bize iş süreçlerini anlatır, analiz ederiz ve ‘Octopod Mutfak’ta kendi ihtiyacı olan yazılımı hazırlar ve müşterimize sunarız.
Herkes birgün yazılımcı olacak
Octopod, “9 saatlik Octopod Eğitimi ile Herkes Bir Gün Yazılımcı Olacak” iddiasıyla yola çıktı. Eğitim süreçlerimizi daha kapsamlı yürütmek için Octopod Akademi’yi kurduk. Octopod Akademi’de her salı günü bedelsiz olarak Octopod eğitimleri veriyoruz. Katılmak isteyenlerin akademi@octopod.com.tr adresine e-posta atmaları ve kayıt yaptırmaları yeterli. Üniversite öğrencileri veya yeni mezunlar, halihazırda yazılımcı olan ya da olmak isteyenler bu eğitimin sonunda sertifika almaya hak kazanıyor. Onlara “Octopod Hızlı Yazılım Geliştirme Platformu” kullanımını da ücretsiz olarak sunuyoruz.
Sektörde nitelikli eleman açığı ve ciddi bir sirkülasyon var. Yeni mezunlar kendi sektörlerinde iş bulamadıklarından, başka sektörlerde iş arıyorlar. Çünkü yazılım geliştiricisi olarak mezun oldukları anda iş bulmaları neredeyse imkansız. Octopod, yazılımcı olmak isteyenlere hızlı bir kariyer başlangıcı vaat ediyor.
Akademi kapsamında kendi merkezimizde Octopod müşterilerine ya da yazılımcılara verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra, bilgisayar ve yazılım alanında lise ve üniversite seviyesinde öğrenim gören öğrencilere de eğitimler veriyoruz. Şu ana kadar Türkiye çapında pek çok meslek lisesi ve üniversitede öğrencilerle buluştuk. Özellikle yazılımcı olmak isteyen gençlere mesleklerine dört elle sarılabilecekleri bir girişim fırsatı sunuyoruz. Türkiye’nin en büyük ihtiyacı teknoloji üreten girişimciler. Bu nedenle gençlere yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.