İş süreçlerinin optimizasyon anahtarı bilişim
Birleşmiş Milletler BT Danışmanı, Teknolojist ve Stratejist Prof.Dr. Dennis Anderson, ‘Gelecek 10 Yılda CIO’ları Neler Bekliyor?’ başlıklı sunumuyla Bilişim Zirvesi’10’un Ana Tema gününde katılımcılarla buluştu.
Günümüzde çok sayıda yeni nesil cihazın hayatımıza girdiğini ifade eden Anderson, CIO’ların bu araçları kullanmasının ve yönetmesinin önemini vurgulayarak sözlerine başladı. Sosyal ağların gelişimine dikkat çeken Anderson, bu platformların şirketlerin süreçlerine yansımalarına değindi. Anderson, “İnternet aracılığıyla pek çok şey yapılıyor. Bunlardan bir tanesi ilişki yönetimi. Peki birebir ilişki boyutuna tekrar nasıl geçeceksiniz? Çok fazla gelecek vaat eden olanak söz konusu. Ancak şirketlerin bu konuda aslında stratejilerinin olmadığını görüyoruz” dedi. Sosyal ağlara işaret eden Anderson, bu yapıları verimli kullanma konusunda ipuçlarını paylaştı.
İş süreçlerinin optimizasyonuna işaret eden Anderson, bu süreçlerin daha akıllı yapılar haline getirilmesi konusuna değindi. Anderson, küreselleşen dünyada şirketlerin rekabet gücünü artırmalarının her zamankinden önemli hale geldiğini belirtti.
Kriz oyunun kuralını değiştirdi
2007’den itibaren küresel pazarda yaşanan ekonomik krize değinen Anderson, bu sürecin iş dünyasında pek çok şeyi değiştirdiğini kaydetti. Ekonomik koşulların BT yatırımlarını ve iş kararlarını etkilediğini belirten Anderson, bu dönemde diğer yatırımların aksine BT yatırımlarının etkilenmeyeceği kanısının söz konusu olduğunu; ancak bunun yanlış olduğunu söyledi. Anderson, bu dönemde CIO’ların beklentisinin aksine BT yatırımlarında da bir düşüş yaşandığını sözlerine ekledi. Krizin dünyayı derinden etkilediğinin altını çizen Anderson, gelinen noktada büyük bir belirsizlik olduğunu sözlerine eklendi. Bu belirsizlikle beraber fonların azaldığını ifade eden Anderson, bu bağlamda ekonomik fırsatların da azaldığını belirtti. Anderson, bu faktörler sonucunda BT yatırımlarının da etkilendiğini söyledi. Anderson krizin iyi yönünün insanların gerçekçi hedefleri önlerine koyarak, kısıtlı kaynaklarla hareket edebilme kabiliyeti kazanması olduğunu ifade etti.
Krizin iş dünyasına etkileri konusunda sözlerini sürdüren Anderson, “Daha az inovasyon ama daha fazla güvenlik söz konusu. Operasyonların daha verimli hale gelmesi; az çalışanla daha fazla iş yapma anlayışı yerleşiyor. Bu noktada BT’nin rolü de değişti. BT iş yapış şekillerini kökten değiştirdi. Ancak hala tam değil. BT işi destekliyor. Düne baktığımız zaman BT operasyonel bir işlevdi. Gelecekte ise durum değişiyor. CIO’lar anahtar yönetici haline geliyor. Verimliliğin en üst seviyeye çıkarılması gerekiyor. İş zekâsı öne çıkıyor. Bilgi ve akıllı veriye dayalı akıllı kararların alınması gerekiyor. Diğer yandan otomasyon öne çıkıyor. CIO bunların hepsini gerçekleştirmeli” dedi.