“İş sürekliliği ve felaket kurtarmada yanlış yaklaşımlar var”
İş sürekliliği her kurumun kurumsal risk yönetiminin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Kurumların kendilerini operasyonel risklere karşı korumaları için bir iş sürekliliği planına sahip olmaları gerekiyor. Şirketler her an önceden tanımlanmış bir minimum operasyon seviyesinde çalışmaya hazır olmalılar.
Bunun için de operasyonel riskin analiz edilmesi gerektiğini, kritik süreçler için geri dönüş prosedürlerinin planlaması gerektiğini ve dokümante edilmesi gerektiğini belirten EMC Türkiye, Mısır, Libya Teknoloji Çözümleri Müdürü Erkut Göktan, iş sürekliliği planlamasının bir acil durum sırasında planlı olarak davranabilmeyi ve alınması gereken kritik kararların sayısını azaltmayı hedeflediğini söyledi.
Kurumlar için iş sürekliliği ve felaket kurtarmanın eskiye kıyasla daha hayati bir önem taşıdığının altını çizen Göktan, “Pek çok organizasyon iş sürekliliği ve felaket kurtarma süreçlerini tesis etmede gereken maliyetler, kaynaklar ve karmaşıklık konusunda eski ya da yanlış bilgilere göre karar vermekteler. İş sürekliliğini veri depolama sistemi ve replikasyon yazılımı satın almak olarak gören yanlış bir yaklaşım var. Halbuki felaket kurtarma planının bu bileşenleri tüm sürecin son adımları olmalı. Teknoloji konusunda karar vermeden önce kesintilerin iş sürekliliğine etkisi, mevcut kurtarma yetenekleri ve geliştirilmesi gereken konular net olarak bilinmelidir” dedi.
İş sürekliliği ve felaket kurtarma konusunda yanlış algılardan birinin de maliyet olduğunu belirten Göktan, yeni yaklaşımlar, sanallaştırma, bant genişliği ve optimizasyon çözümleri gibi yeni çözümlerin ve araçların düşük maliyetlerle çözüm sağlayabildiğini ifade etti.
Felaket kurtarmanın doğal afetlerin etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla uygulandığı düşünülse de enerji kesintileri, donanım hataları ile kullanıcı ve uygulamadan kaynaklanan hataların plansız kesintilerin oluşmasında en büyük rolü oynadığını aktaran Göktan sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Teyp temelli kurtarma yaklaşımının en ucuz seçenek olduğu düşünülse de özellikle büyük veri miktarlarını yedekleme ve kurtarmada teyp kullanılması etkin bir yöntem olmayacaktır. Başarısızlık oranı yüksek, performans ve maliyet sebepleri yüzünden ölçeklenemeyen teyp temelli yedekleme çözümlerinin kullanımı ile kurtarma zamanınız kurtarılacak veri boyutuna göre orantısal olarak artarak servis seviyesi gereksinimlerinizi karşılamayabilir. Bunun yerine disk temelli yedekleme sistemleri ve de-duplication gibi gelişmiş yedekleme ve kurtarma teknolojilerinin kullanımı ile kritik verilerinizi maliyet etkin bir şekilde korurken daha az önemli verileriniz için teyp kullanabilirsiniz.”