İş uygulamaları buluta taşınıyor, işletmelere özgürlük geliyor
Bilgisayarların iş hayatında kullanılmaya başlaması nasıl bir devrimi simgeliyorsa, internet hızlarının artması ve ihtiyaçları karşılamasıyla bulut bilişimin iş hayatına girmesi de yepyeni bir çağı başlatıyor. Artık kişisel cihazlar da dahil olmak üzere hemen hemen tüm cihazlardan iş uygulamalarına bağlanılabiliyor. Çalışanlar günlük hayatta alıştıkları düzeni sürdürürken, işletmeler bulut bilişim ile önemli avantajlar sağlıyor.
Günümüzde şirketlerin en önemli gündem maddeleri arasında ilk sıralarda maliyetleri azaltmanın geldiğini dile getiren Alcatel- Lucent Türkiye ve Azerbaycan Strateji Pazarlama ve İletişim Yönetimi Grup Müdürü Barış Özkök, bulut bilişim ile şirketlere ayrıca kesintisiz erişilebilirlik, yüksek performans, esneklik, verimlilik artışı ve kullanım kolaylığı sağlandığını belirtti.
Bir yazılımın internet üzerinden kullanılabilmesi öncelikle internete erişilebilen her yerden kullanılabileceği anlamına geldiğini aktaran Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Zaman ve mekandan bağımsız olma özelliği bu tür yazılımların erişilebilirlik değerini çok yüksek seviyelere çıkarıyor. Bu da iş sürekliliği ve verimlilik açısından büyük avantajlar sağlıyor” dedi.
Bulut teknolojisi ile sanallaştırma teknolojileri kullanılarak bir sunucu kümesinin istenilen şekilde parçalara bölünmesi veya bu küme üzerinde çalışan yazılım kaynaklarının yönetilmesi sağlandığını hatırlatan Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, bulut teknolojisinin en çarpıcı avantajlarından birinin de esneklik olduğunu vurguladı. Yazıcı, bu sayede, en yüksek performans gerektiren uygulamaların bile bulut teknolojisi ile anında kullanıma sunulabildiğini aktardı.
Şirketlerin uygulamalarını her zaman en güncel BT kaynağı (sunucu, yazılım vb.) üzerinde ve çok yüksek servis sürekliliği ile hiçbir yatırıma ihtiyaç duymadan çalıştırabildiğini söyleyen DorukNet Veri Merkezi Operasyonları Müdürü Vahriç Muhtaryan, “Bulut bilişimin en önemli faydalarından biri de firmaların BT yatırımlarının ciddi oranda düşürmesi ve önceden tahmin edilebilir maliyet tablosunu firmanın önüne koyabilmesidir” dedi.
Dünyanın birçok yerinde yaklaşık 30 yıldır farklı amaçlar için kullanılan bulutlar olduğundan söz eden Glasshouse Türkiye Teknik Danışmanı Fuat Altındal, son 10 yıldır ise ülkemizde buluta ciddi yatırımlar yapılmaya başlandığını ve birçok kullanıcının aslında farkında bile olmadan bir bulut sisteminin üyesi olduğunu belirtti.
Eğitim ve e-devlet uygulamalarının genel bulut sistemlerinde hizmet vermeye başladığını aktaran Altındal, “Artık internetten üniversite diploması alınabiliyor, aracınıza ait park cezalarını ve vergi borçlarını sorgulayabiliyorsunuz” dedi.
Altındal, Üretim planlama, e-posta haberleşmesi ile ilgili uygulamalar, çalışanların sağlık bilgilerini içeren veritabanı gibi etkin kullanım için paylaşılması gereken hemen her uygulamanın bir bulut sistemi üzerinde hayata geçebileceğini vurguladı.
Bulut kullanılmaya başlandığında yeni BT hizmetleri ile yeni kabiliyetler kazandırmak istendiğinde hazır BT hizmeti paketlerinden istenen çözümün modüler olarak seçilmesi ve genişletme maliyetlerini neredeyse yüzde 100 optimize etme anlamına geldiğini aktaran HP Türkiye İletişim ve Medya Çözümleri Müdürü Feyyaz Atalay, “Örneğin, bulut bilişim ile yalın istemcileri, işistasyonlarını, akıllı telefonları, tabletleri, hizmet ve satış portallarını; çözüm ortaklarınızı, yan sanayiyi ve yedek parça tedarikçilerini bütünleştirebilirsiniz” dedi.
Türkiye’de kurumların zorluk çektiği en önemli noktalardan birinin nitelikli işgücü bulabilmek olduğunu aktaran İnnova Finans ve Genel Sektörden Sorumlu İş Geliştirme Grup Yöneticisi Bilgehan Baykal, bu sorunun özellikle İstanbul dışındaki şehirlerde öne çıktığını dile getirdi.
Baykal, “Değişen ekonomik koşullar nedeniyle farklı iş uygulamalarının kullanımı ve yönetimi farklı yetenek ve altyapı yatırımları gerektiriyor. Bu nedenle kurumların kendi işlerine odaklanabilmeleri için bilgi teknolojilerini bir servis olarak kullanabilmeleri adeta zorunluluk haline geliyor. Bulut bilişim teknolojileri ise bu noktada ciddi bir avantaj sağlıyor” ifadesinde bulundu.
Özel ve Genel olarak iki perspektiften bakılmalı
Özel bulut ortamlarının yapıları itibariyle konsolidasyon, sanallaştırma, otomasyon ve standardizasyon olmak üzere dört temel kriteri bulunduğunu belirten Dell Bulut Bilişim & Yeni Nesil Veri Merkezi Birimleri Lideri H. Bora Taser, bu kriterlerin faydalarını şu şekilde sıralıyor:
l Sanallaştırma ile sağlanan en büyük avantaj, konsolide edilen sistemlerin ortak kullanıma hazır sanal kaynak havuzları haline getirilmeleridir. Böylelikle bulut ortamına taşınan birçok iş uygulaması da sanallaştırmanın sağlayacağı yönetim ve tedarik kolaylıklarından faydalanacaktır.
l Otomasyonun en büyük avantajı, sürekli iterasyon içerisinde olan servis tedarik süreçlerinin mümkün olduğunca az eleman ile gerçekleştirilmesidir. Kullanıcı müdahalelerinin azlığı, tedarik edilen iş uygulamalarında kullanıcı kaynaklı hata oranını da ciddi şekilde düşürecektir. Bu da kurumlara ciddi zaman ve işgücü maliyet avantajı sağlayacaktır.
l Standardizasyon ile özellikle gelişmiş iş uygulamalarının bulut ortamlarından standart servisler şeklinde sunulması, kullanıcıya göre özelleştirme eforunu ortadan kaldıracak ve bu uygulamaların çoklu kullanıcılara çok daha hızlı şekilde sunulmaları sağlanacaktır. Bu da kurumun çevikliğini ve operasyonel verimliliğini artıracaktır.
Taser, genel bulutun faydalarını da kısaca kolay benimseme ve hızlı adaptasyon, düşük yatırım ve yönetim maliyeti ve operasyonel çeviklik olarak sıraladı.