İş ve teknoloji dünyasının işbirliği
Araştırmalar gösteriyor ki dijitalleşme ile katlanarak artan siber tehditler, CEO’ları da artık oldukça tedirgin ediyor. Geçen sene World Economic Forum’da siber tehditlerin dünyaya maliyeti, “Çalınan gizli bilgi ve paradan, şirketlerin borsadaki değer kaybına, satışların düşüşünden, itibar kayıpları sonucu kapanan şirketlere kadar” çok kapsamlı bir analizle 3 trilyon dolar olarak açıklandı. Siber dünyadaki iş hacmi, elbette suç örgütlerinin de iştahını kabartıyor. Eskisi gibi genç çocuklar değil, çok ciddi zararlar verebilen suç örgütleri artık siber güvenliği tehdit ediyor. Bu durumun küresel ekonomiye yükü çok ciddi boyutlara erişmiş durumda ve ne yazık ki dijitalleşme önünde de en büyük tehlike olarak duruyor. Innovera Genel Müdürü Gökhan Say’ın verdiği bilgilere göre dijitalleşmenin çok önemli bir parçası olan IoT’ler de bu duruma önemli bir örnek teşkil ediyor. 2016 sonunda Mirai Botnet’iyle gerçekleştirilen DDoS saldırısı Amerika’da internetin büyük bölümünün saatlerce durmasına neden olmuştu. Bu saldırıda yaklaşık 200 bin IoT cihazı da kullanılmıştı. 2020’de 20 milyara ulaşacak IoT cihazlarının yaratacağı tehdit şimdiden tüm uzmanları düşündürüyor.
Gökhan Say, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bugün kurumlara baktığımızda, hala yaklaşık yüzde 65’inin oportünist olarak dijitalleşmeye yaklaştığını görüyoruz. Bu firmalar “Digital Disrupters” aşamasına gelmiş şirketlerin iş modellerini ciddi anlamda tehdit ettiğini görüyorlar.
Dijitalleşmenin önce net bir stratejiye, bunun da ötesinde kurumlar adına bir araç değil, yeni bir yaşam şekli haline dönüşmesi gerekiyor. Bence bunu sağlamamanın tek yolu inovasyon. Yeni fikirleri herkesten önce geliştirip doğru modellemek iş dünyasının en önemli konu başlığı.
Yeni iş modellerinin oluşması eskiden yıllar, on yıllar sürerken, bugün haftalar içinde olabiliyor. Bugün startup’ların devlere kafa tutabildiği bir dönem yaşıyoruz. Endüstri devrimiyle oluşturulan büyük fabrikaların yerini bugün birçok noktada 3D yazıcılar alabiliyor, teknoloji dev fabrikalar yerine evde bile üretilebilir hale gelebiliyor, internet ve mobil dünya sayesinde inanılmaz bir hızla tüm yenilikler yaygınlaşabiliyor. Bu gelişmeler gerçekten muhteşem fakat bu dünyanın ne yazık ki bir de karanlık yüzü var. Katastrofik hızlarla büyüyen siber saldırıların bu gelişmelere zarar vermesini engellemek için iş dünyası ve BT dünyasının çok daha güçlü bir şekilde işbirliği içinde olması gerekiyor.”