İş yüklerini azaltmanın yolu yönetilen bulut servislerinden geçiyor
İşletmelerin BT altyapılarında otomasyon ve yönetilen bulut servislerine yöneldiklerini kaydeden GlassHouse CEO’su Alp Bağrıaçık’a göre manuel iş yüklerini azaltabilmenin en verimli yolu, yönetilen bulut servislerinden geçiyor.
Ayhan Sevgi
Günümüzde tüm kullanıcılar işletmelerden olağanüstü bir dijital deneyim beklentisi içindeler. Bu talebi karşılayabilecek teknolojik kabiliyetlere sahip olabilmek ancak sağlam ve çevik bir BT altyapı kurgusuyla mümkün. Dolayısıyla işletmelerin artık BT altyapılarında otomasyon ve yönetilen bulut servislerine yöneldiklerini kaydeden GlassHouse CEO’su Alp Bağrıaçık’a göre sürekli değişen sistem kaynağı ihtiyacını karşılarken, manuel iş yüklerini azaltabilmenin en verimli yolu, yönetilen bulut servislerinden geçiyor. Bu bağlamda bulut teknolojilerinin dünyada ve Türkiye’de büyük bir ivme kazandığını belirten Bağrıaçık, “M2S Araştırma Şirketi ile 7 bine yakın şirkete yönelik gerçekleştirdiğimiz ankette de bunun izlerini görüyoruz. Buna göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 52’si iş süreçlerinde en az bir bulut çözümü entegre etmiş durumda” dedi. Alp Bağrıaçık, sorularımızı yanıtladı.
- Dünya teknoloji alanındaki gelişimleri ve Türkiye’ye yansımaları konusundaki görüşünüz nedir?
Dijitalleşen işletmelerde ERP çözümlerinin kullanımı ve özellikle de yapay zekâ ve blockchain temelli iş uygulamalarına geçişler iş süreçlerinde ciddi oranda verimlilik sağlıyor. Bu iş uygulamalarının nerede çalıştırılacağı ve altyapı ihtiyaçları ise GlassHouse gibi servis sağlayıcıların devreye girdiği ve katma değer sağladığı bir alan. Bu noktada uçtan uca özelleştirilmiş bilişim altyapılarına talebin yoğun olduğunu söyleyebiliriz.
- Bulut ve SAP HANA’ya geçişleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durumu hem dünya hem de Türkiye özelinde değerlendirebilirseniz seviniriz. GlassHouse, bu konuda kendini nasıl konumlandırıyor ve bu gelişimin size yansımaları nasıl?
Türkiye’de dijital dönüşüm söz konusu olduğunda, ERP yani kurumsal kaynak planlama altyapıları ve özellikle de SAP kullanımı öne çıkıyor. Bu uygulamalar irili ufaklı binlerce işletmenin verimli şekilde yönetimi için kritik bir öneme sahip. Türkiye’de 500 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin yüzde 84’ünün bir ERP çözümü kullandığını görüyoruz. Dolayısıyla SAP HANA geçişleri, BT altyapılarının buluta geçişini hem dünyada hem de ülkemizde hızlandıracak.
Günümüzde yedekleme servislerinden, konteyner altyapılarına, felaket kurtarma servislerinden, altyapı (IaaS) ve Monitoring servislerine, SAP HANA altyapılarından, veri tabanı ve güvenlik servislerine kadar pek çok ihtiyacın tamamen bulut tabanlı olarak yönetilen modelde işletmelerin hizmetine sunulabildiğini görüyoruz. İşletmelerin yönettiği veri miktarı büyüdükçe, bu tip servislere daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Yine araştırmamıza göre 500 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin yüzde 47’sinin IaaS çözümleri kullandığını görüyoruz. Bulut yatırımları ise toplam BT bütçelerinin yüzde 22’sini oluşturuyor.
GlassHouse olarak bulut servisleri, veri yedekliliği ve iş sürekliliği yetkinliği ile SAP servislerini tek çatı altında birleştirmeyi başaran tek Türk şirketiyiz. SAP altyapı çözümlerinde uzman bir servis sağlayıcı olarak, bölgedeki en büyük SAP müşterilerinin iş süreçlerini destekliyoruz. Bu yetkinliklerin yansıması olarak son iki yılda dolar bazında yüzde 45’in üzerinde bir büyüme ile Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi sıralamasında 6 farklı hizmet kategorisinde yer almanın gururunu yaşıyoruz. Bulut Hizmetlerinde ise bir önceki yıla oranla gelirlerimizi tam yedi kat arttırarak ilk beşte yerimizi aldık Aynı zamanda bu kategoride en hızlı büyüyen şirket olduk. GlassHouse olarak tek bir çatı altında yönetilen bulut hizmetleri yetkinliği, SAP hizmetleri yetkinliği ve iş sürekliliği tecrübesini birleştiriyoruz. Bu sayede GlassHouse ile çalışan BT yöneticileri işletmelerinin tüm BT altyapı ihtiyacını tek iş ortağıyla çalışarak giderebiliyor. Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde tüm bu yetkinlikleri tek çatı altında birleştiren doğrudan bir rakibimizin olmaması bizi sektördeki rekabette pozitif anlamda ayrıştırıyor.
- Yapay zeka, hızla yükselen bir ivmeyle gelişimini sürdürüyor. Bu durum özellikle iş teknolojilerine nasıl yansıyacak ve siz bu konuda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Yapay zeka kuşkusuz bu yılın en gözde konusu. Dolayısıyla BT operasyonlarında da farklı uygulamaların görülmesi kaçınılmaz. En özet şekilde diyebiliriz ki, iş süreçlerindeki tekrarlayan görevler ve veri analizi gibi işlemler yapay zeka algoritmaları ile çok daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu da işletmelerin verimliliğini artırırken çalışanların daha stratejik ve yaratıcı görevlere odaklanmasını sağlıyor.
Bu alanda en fazla ilgi gören teknolojilerden biri olarak yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) kavramlarını BT Operasyon pratikleriyle birleştiren AIOps çözümleri öne çıkıyor. Örneğin Gartner geçtiğimiz yıl karşılaştığı tüm müşteri sorgularının yüzde 40’ının AIOps ile ilgili olduğunu paylaştı. Dolayısıyla AIOps oldukça merak edilen de bir konu. AIOps teknolojilerinin, yüzde 19’luk yıllık büyüme oranı ile 2025 yılına kadar yaklaşık 2,1 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne erişeceğini görüyoruz.
GlassHouse olarak, yeni tanıttığımız AIOps Destekli SAP Basis Yönetim Hizmetimiz ile BT operasyon yönetimini basitleştirmeyi ve karmaşık haldeki operasyon süreçlerini yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) teknolojisi kullanarak hızlandırmayı hedefliyoruz. Şirketler bu yeni nesil çözüm ile SAP altyapılarını sistem kontrollerinden kaynak planlamasına ve raporlamalara kadar birçok süreci yapay zeka’nın yönlendirmesi ile planlayabiliyor ve pek çok rutin süreci de buna göre otomatize edebiliyorlar. Böylece uzun zaman alan sistem kontrolleri saniyeler içinde gerçekleştirilebiliyor. Bu noktada AIOps Destekli SAP Basis Yönetim Hizmetimiz ile BT ekiplerine istikrar, güvenilirlik, uyarlanabilirlik gibi kolaylaştırıcı bir süreç vadediyoruz. GlassHouse olarak, yapay zeka teknolojisinden aldığımız güç ile servislerimizde fark yaratmaya devam edeceğiz.
- GlassHouse’un yetkinliklerini yurtdışına taşıma konusundaki stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Umman gibi ülkelerden gelen yoğun taleplere daha hızlı yanıt vermek hedefiyle 2022 yılında Doha’daki körfez ofisimizi açtık. 2019 yılında Güney Afrika ofisini açmıştık. “Güney Afrika’daki yatırımımızdan sonra ikinci yurt dışı yatırımımızla da BT alanındaki etkinliğimizi, bilgi birikimimizi ihraç etmeye devam edeceğiz. GlassHouse olarak, Türkiye’nin dijital dönüşüm ve BT teknolojileri alanında küresel pazarlardan daha fazla pay alması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Satın alma ve ortaklıklarla ürün portföyümüzü her geçen gün genişleterek Türkiye’yi bilişim teknolojileri alanında önemli bir merkez üssü olarak konumlandırmak istiyoruz.
- GlassHouse’un son dönemlerde insan kaynağı açısından da geliştiğini belirtiniz. Bu konuda hem sektör hem de müşteriniz konumdaki şirketler sıkıntı yaşıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle, bu sıkıntıyı yaşayan kurumsal kullanıcıların nasıl çözüm yollarına yönelmesini öneriyorsunuz?
Günümüzde teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor. Bu hıza karşın, ortaya çıkan gereklilikleri karşılayabilecek yetenek setlerine sahip uzman personel sayısı ne yazık ki yeterli miktarda değil. Ek olarak pek çok işletmenin gerek teknik, gerek insan kaynağı anlamında bu yatırımı yapacak kaynağı ve bilgi birikimi de bulunmuyor. Dolayısıyla tüm işletmelerin BT organizasyonlarını, istenen tüm bu yetenek setleri ile donatmak da ne yazık ki mümkün olamıyor. Bu zorlukları aşmanın en hızlı ve verimli yolu ise profesyonel teknik kadroya ve bilgi birikimine sahip bir BT altyapı servis sağlayıcısından destek almaktan geçiyor.
GlassHouse olarak sahip olduğumuz 80’i aşkın mühendis kadromuz ile bu süreçte işletmelere destek oluyoruz. Bir özelleştirilmiş BT altyapı servis sağlayıcısı olarak, geniş mühendis kadromuz sayesinde ortaklıklara ihtiyaç duymadan tek elden hem on-premise donanım sağlayabiliyor, hem buluttan zengin servisler sunabiliyor, hem de SAP ve Microsoft altyapı uygulamalarına destek verebiliyoruz. İhtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladığımız servislerimizle kurumlara en uygun sistemi kurup işletiyoruz. Böylece işletmeleri pek çok operasyonel yükten ve maliyetten kurtararak, BT altyapılarına 7/24 uçtan uca destek sağlıyoruz.