İş zekâsı başlığında zengin portföyler
İş zekâsı alanında gelişen sunumlar, bu konuda çeşitlenen ihtiyaçları karşılamak için şirketlere büyük bir fırsat sunuyor. Günümüzde her ölçekte şirket için iş zekâsı çözümleri, önemli bir gereklilik halini almış durumda. Arete Consulting Satış, Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Işık, bu alanda sundukları ürün ve hizmetleri; kurumsal kaynak planlama (ERP) yatırımının bir adımı olan SAP BI yapısının, işletmelerin planlama ve stratejilerini daha hızlı uygulamalarına imkan verdiğini belirtti. Bu yapının, iş performansının kurum bütününde yönetimini sağladığına dikkat çeken Işık, bütünleşik stratejik planlamanın, performans izlemenin, etkin iletişim sağlamanın desteklendiğini de hatırlattı. SAP Business Objects bileşenleri ile iş zekâsı alanındaki ihtiyaçları karşılayan çözümleri sunduklarını belirten Mehmet Işık, etkin üretim yönetimi için MII Üretim Entegrasyonu ve Zekası bileşenleri ile üretim süreçlerinin detaylı ve etkin yönetimini sağlayan akıllı iş araçlarını sunduklarını da sözlerine ekledi.
Kuruldukları günden bugüne iş zekâsını stratejik çözümlerinden biri olarak gördüklerini söyleyen Aktek Bilişim İş Zekâsı Uzman Proje Yöneticisi Birol Çavuş da, Akkök Grubu’nda iş zekâsı alanında edinilen bilgiyi grup dışına da taşıma hedefiyle yol aldıklarını belirtti. Çavuş, bu kapsamda 2011 yılında IBM ile Business Analytics ürün ailesinde partner olarak bu konuda katma değerli çözümler ürettiklerini söyledi. Çavuş, bu yapıyı kendi gruplarında nasıl kullandıklarını şöyle anlattı:
“IBM Business Analytics ürün ailesinin çatısını oluşturan Cognos ürünü ile 2005 yılından bu yana Akkök Şirketler Grubu’nun tüm grup şirketlerinin konsolide bütçeleri ve üst düzey raporlamaları, Aksa Akrilik Kimya’nın ise oldukça karmaşık olan kurumsal bütçe uygulaması Aktek tarafından yapılmakta.”
Stratejik hamlelerde iş zekâsı farkı
Cosmart CEO’su Ahmet Okutan, basit raporlamanın ötesinde, veriler üzerinde analiz ve değerlendirme yapma fırsatı sunduklarını belirtti. Şirketlere planlarını, tahminlerini ve bütçelerini değiştirerek yeni olasılık senaryoları oluşturabilme olanağı da sunduklarını ifade eden Okutan, iş zekâsı çözümlerini karar almaya yardımcı olan araçlar olarak tanımladı. BI Technology Kurucu Ortağı ve Teknoloji Direktörü Ruhver Barengi de bu başlıkta, Qliktech’in Türkiye’deki tek dağıtıcısı olduklarını belirtti. Bu kapsamda sunulan çözümlerde büyük resim içinde özellikle analitik uygulamalar, yönetim kokpitleri, kurumsal karne ve mobil iş zekâsı konularında çalışmalar öne çıkıyor. Türkiye’de 90’a yakın kurumda iş zekâsı alanında anahtar teslim proje sunduklarını hatırlatan Barengi, çalışmalarında iş ortağı ağının kendileri için çok önemli olduğunun da altını çizdi. Barengi, özellikle daha dikey alanlarda sektörel uzmanlığa sahip iş ortaklarıyla, sadece ürün bazlı teknolojik çözümler sunmanın ötesine geçebildiklerini, konuya özel analitik uygulamalarla kurumların iş zekâsı çözümlerinden en verimli sonuçları elde edebilecekleri yapıları oluşturduklarını ifade etti.
Elsys bünyesinde faaliyet gösteren Intelart Genel Müdürü Serdal Mermer, iş analitiklerinin kurumların stratejik planlama süreçlerinin belirlenmesinden, günlük operasyonların takibine kadar bütünleşik bir döngüyü tarif ettiğini vurgularken, iş zekâsı uygulamalarından fazlasının organizasyonun bütününe yayılması gerektiğine dikkat çekti. Bu yapının sürdürülebilirliği beraberinde getirdiğini vurgulayan Mermer, “Stratejiler, stratejilerin operasyonlarla uyumu, çeşitli regülasyonlarla kurumsal uyumluluk, bütçeleme, konsolidasyon, kurumsal karneler gibi kavramlarla ancak sürdürülebilirlikten bahsetmek mümkün hale geliyor. Elsys olarak tüm bu alanlarda sağladığımız çözüm ve pratikler ile, kurumların sürdürülebilir performans göstergelerinin yönetilebilir mekanizmalara dönüştürülmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi.
Her ölçekte şirkete uygun yapılar
Bimsa SAP BusinessObjects Takım Lideri Altay Rodoplu da, bu başlıktaki çalışmalarını şöyle anlattı:
“Müşterilerimize iş zekâsı alanında kurulum, danışmanlık, proje yönetimi, bakım-destek hizmetleri vermekteyiz. SAP’nin uzun yıllardır kullanılan veri ambarı uygulaması SAP BW ile verileri tek bir yerde toplayarak, SAP BusinessObjects çözümleri ile gerek raporlama gerek bütçe planlama gerekse strateji yönetimi uygulamalarıyla uçtan uca, açık ve bütünleşik kurumsal çözümler sunmaktayız.” Bizcon Satış ve Pazarlama Direktörü Muzaffer Yöntem, uçtan uca çözüm sundukları iş zekâsı alanında projelerini yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere 120’nin üstünde danışmanlık kadroları ile gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. SAP’nin Gold partneri olduklarını da hatırlatan Yöntem, “SAP kullanmak isteyen müşteri adaylarımızın iş zekâsı dahil tüm isteklerine cevap verebilirken, SAP kullanıcısı olmayan iş zekâsı adaylarına da SAP BusinessObjects ürün ailesi ile de, en büyüğünden en küçük KOBİ seviyesine kadar farklı kategorilerde çözüm sunabiliyoruz” dedi.
Ereteam CEO’su Kutlay Şimşek, iş zekâsına bakış açılarını ‘uçtan uca çözüm sunabilmek’ olarak tanımladı. Bu kapsamda iş zekâsı çıktıları olan yönetim gösterge panellerinden analiz ortamlarına kadar tüm raporlama ihtiyaçlarına ait veri altyapısı hazırlanıyor. Şimşek, önemli nokta olan veri modeli ihtiyaçlarını da karşıladıklarını hatırlatırken, çözümü bütünleşik olarak sunduklarını ekledi. Intellica Yönetici Ortağı ve Baş Danışmanı Can Alhas, vizyonlarını; projelerde sadece tek bir konu veya teknolojiye odaklanmak yerine, müşterilere bu alanların tümünü kapsayan bütünleşik çözümler sunmak ve bu şekilde yatırımlarının geriye dönüş oranını en üst seviyeye çıkartmak olarak özetledi. Alhas, bu kapsamda müşterilere belirli ürün veya teknolojileri empoze etmek yerine, müşterilerin kendi vizyonları doğrultusunda çözümler oluşturduklarının altını çizdi. Microsoft Türkiye İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun da sunumları ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Herkes İçin İş Zekâsı diyoruz. Çünkü iş zekâsını potansiyel kullanabilecek iş kullanıcılarının, bugün sadece yüzde 30’unun iş zekâsından faydalanabildiğini araştırmalar gösteriyor. Bizim amacımız; kurumun her seviyesinde görev alan ve gün içinde alınan operasyonel, taktiksel, stratejik binlerce kararda rol oynayan iş kullanıcılarının, iş zekâsı platformundan tam verimle faydalanmalarını sağlamak ve kullanılan iş zekâsı projeleri yaratmak. Bu resme HP ile çalışmalarımızın meyvesi olan Akıllı Cihaz çözümlerini de eklemek gerek. İş zekâsı çözümümüzün kalbinde yer alan SQL Server’ın yeni sürümünden SQL Server 2012’de gelecek pek çok yeni iş zekâsı özelliği var.”
Veri başlığında kapsamlı destekler
KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu; kurumların stratejik karar verme yeteneğini artırmak için raporlama, modelleme ve ileriye dönük tahminler yapmaya odaklı analitik iş zekâsı çözümleri sunduklarını belirtirken; “Amacımız, uçtan uca bütünleşik çözümlerle müşterilerimizin yatırımlarının geriye dönüş oranını artırmak” dedi. İnnova İş Çözümleri Grup Yöneticisi Feyza Narlı ise, iş zekâsı çözümleri geliştirirken ihtiyaç duyulan bilgilerin nasıl sınıflandırılacağını, hangi kriterlerle karşılaştırılacaklarını ve detay miktarını şirketlerin yönetim kademesi ile ortak bir çalışma doğrultusunda belirlediklerini söylerken, ön analizler ve çalışmalarla şirkete özel bütünleşik iş zekâsı çözümleri oluşturduklarını ifade etti. Veri ambarı ve iş zekâsı alanında ‘Navigator’ün 4 yılı aşkın süredir sektörde hizmet verdiğine değinen Navigator İş ve Bilgi Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Cenk Taner Bıçakçı’ya ek olarak, Obase Genel Müdürü Bülent Dal da, “Veri keşfi, veri temizliği, veri bütünleştirme, veri ambarı tasarımı, veri madenciliği, ana veri yönetimi ile temsilcisi olarak iş ortaklığında bulunduğumuz şirketlerin teknolojilerini kullanarak, iş zekâsının yer aldığı komple bilgi yönetimi çözümleri sunuyoruz” dedi.
Oracle Türkiye ve Orta Asya Bölgesi İş Zekası Çözümleri Satış Yöneticisi Emir Türkmen, iş zekâsı ve analitikler anlamında, yapısal olmayan ve yapısal veriler için bütünleştirme araçları, veritabanı ve veri ambarı çözümleri, iş zekâsı, analiz ve veri madenciliği çözümlerinin yanında, donanım ile optimize edilmiş, “Engineered Systems” isimli sistemler sunduklarını ifade etti. Software AG webMethods Teknoloji Birimi Müdürü Yalkın Yanık ise, süreç zekâsı uygulamalarıyla İş Zekâsı, Kurumsal Aktivite İzleme ve Kompleks Etkinlik Yönetimi’nin birarada yürütülmesini sağlayan çözümler geliştirmek için çalıştıklarını vurguladı. Yanık, “Süreçler üzerinden anlamlı veriler toplayarak hızlı ve nitelikli kararlar alınmasını sağlıyoruz” dedi.
Detaysoft İş Zekâsı Birim Yöneticisi Fatih İnanç, sektörel bilgi ve model yapılarını müşterilerine aktararak proje süre ve maliyetlerinde kazanç sağlayacak şekilde etkin ve uygulanabilir süreçler tasarlamaya özen gösterdiklerini vurgularken, Yaz Bilgi Sistemleri İş Zekâsı Ürünleri Proje Yöneticisi Tolga Göksan, “Şirketlere özel bütünleşik iş zekâsı çözümlerinin oluşturulmasının yanı sıra, son dönemde popüler bir kavram olan “Agile BI” kavramında öncü olduğunu düşündüğümüz Quiterian DDWeb ürününün Türkiye dağıtıcılığını yapıyoruz” bilgisini paylaştı. Oytek CRM/Veri Ambarı Grup Yöneticisi İlkay Öztürk, kendi sunumlarını şöyle anlattı:
“İş zekâsı projeleri tek başına ele alınabildiği gibi, CRM veya ERP projeleri sonrasında tamamlayıcı projeler olarak da düşünülebilmekte. Bu projeler kapsamında standart raporlama, veri analizi, OLAP küp oluşturulması, yönetim için dashboard’lar hazırlanması gibi hizmetleri sunuyoruz.”
IBM Türk İş Analitikleri Ürün Yöneticisi Yeliz Korkmaz, sundukları iş zekâsı çözümleri arasında, sorgu, raporlama, analiz ve gösterge panoları yazılımlarının yanı sıra, birden çok kaynaktan bilgi toplama ve düzenleme yazılımlarının yer aldığını belirtti. Korkmaz şöyle devam etti:
“Tüm bu çözümlerimiz ile; IBM ve geniş çözüm ortakları ağımızın bilgi ve deneyimlerinden oluşan sektörel çözümlerden yararlanarak ve daha çabuk ve kolay sonuca ulaşılabilen ortamlar kuruyoruz. KOBİ’ler için ise, bu kapsamda pazardaki ilk ve bütünleşik raporlama, analiz ve planlama çözümümüz Cognos Express var. KOBİ’ler bu ürünle kurulumu pratik, kullanımı kolay platform üzerinde işleriyle ilgili sorularının cevaplarını bulabiliyor.”
Model Business Solutions Genel Müdürü Atila Zeybek, iş zekâsı alanındaki çalışmalarını şöyle anlattı:
“İş zekâsı uygulamalarından faydalanabilmenin minimum şartı iyi bir veri altyapısına sahip olunması. Model Business Solutions, bu bilgilerin oluşumunu sağlıyor. Ancak, artık verilerin iyi bir iş zekâsı uygulaması ile analiz edilmesi gerek. Bu çerçevede, 5 yıllık planlamanın sonucunda, 2012 yılı başında TÜBİTAK – TEYDEB destekli bir iş zekâsı aracının prototipi ortaya çıkarıldı. 2012 yılı içerisinde bu aracın tam bir ürün halini alması için gerekli çalışmalar tamamlanacak. Bu sayede öncelikli hedefimiz; Enterprise Model ERP ürünümüzü kullanan müşterilerimizin ERP’ye bilgi girmeye başladıkları andan itibaren iş zekâsı uygulamasından da faydalanmaları.”
Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, iş zekâsı amacına uygun olarak tasarlanmış platform ailesi, veri ambarına özel olarak tasarlanmış veritabanı, veri madenciliği konusunda geliştirilmiş çözümleri, sektörlere özel çözümleri, analitik kampanya yönetimi ve büyük veri yönetimi çözümleri ile geniş bir ürün ailesine sahip olduklarını belirtti. Danışmanlık hizmetleri sunduklarını da hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:
“Kurumların büyüklükleri, sektördeki konumları ve veri hacimleri aslında iş zekâsı projeleri için bir kıstas değil. Sektör liderleri şirketler de var oldukları pozisyonları korumak için iş zekâsının öneminin farkında. Aynı şekilde, daha küçük ölçekli ve kısıtlı kaynaklara sahip şirketler de daha az ile daha çoğu başarabilmenin yolunun bilgi ile işlerine değer katmaktan geçtiğini görüyorlar. Kamu kuruluşları da en etkin kararları alabilmek için iş zekâsını kullanmakta. Bilgi teknolojilerinin kurumların gündemine ilk girdiği günden beri iş otomasyonu kurumların birincil önceliği oldu. Operasyonel bakış açısı diyebileceğimiz bu yaklaşım, kurumların günlük işlerini yönetmesi için temel bir gereksinim. Bu aşamayı tamamlayan her kurumda ise yeni ihtiyaçlar meydana geldi. İş zekâsı çözümleri de bu soruların cevaplarını bulmak için devreye giriyor. Bu soruların altında yatan en önemli fark operasyonel bakış açısıyla bilgi yönetimi bakış açısını birleştirmesi ve iş zekâsını günlük operasyonun bir parçası haline getirmesi.”