İş zekâsı diğer teknolojiler ve uygulamalarla yakınsama içinde
Pazardaki gelecek eğilimlerini ve öngörülerini sorduğumuzda aldığımız cevaplarda bazı ortak kavramlar vardı. Bunlar; SaaS, diğer teknoloji ve uygulamalarla yakınsama, sosyal medya ve en çok da mobilite oldu.
Mobiliteye dikkat çeken isimlerden biri Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro. Şirketlerin rekabet avantajı sağlamaları ve geleceğe yönelik doğru yatırım kararları almaları için toplanan bilgiler iş zekâsıyla değerleneceğini düşünen Kastro, Türkiye’de mobil teknolojilerin büyük bir hızla tüketici tarafından benimsenmesinin, iş zekâsının geleceğinin mobil platformlarda olacağına işaret ettiğini, böylelikle iş zekâsı sistemlerinin internet üzerinde olduğu kadar mobil ortamda da kullanımının yaygınlaşacağını dile getirdi.
Mobil internetin kullanımının kolaylaşması ve yaygınlaşmasıyla iş zekâsının akıllı telefonlara ve mobil cihazlara taşınacağını düşünen bir başka isim Obase Genel Müdürü Bülent Dal. Dal, şunları söyledi: “İş zekâsı uyumadığımız her anda, her yerde ve mobil cihazların PC’lere göre sağladığı avantajlarla barkod okuma, nokta belirleme, iPhone ve iPad tarzı cihazlardaki fonksiyonlarla daha kolay kullanılabilir. Bağımsız iş zekâsı uygulamaları değil, iş süreçleri ile bütünleşik iş optimizasyonu ve planlamaya yönelik operasyonel süreçlerle bütünleşik iş zekâsı uygulamaları ön plana çıkacak. Mobil cihazlarda iş zekâsı ile stok durumu sorgulanıp sipariş verilebilecek, iş süreçleri yönetimi fonksiyonalitesi ve iş zekâsı iç içe girecek. İş zekası ve analitik uygulamalar da bir hizmet olarak özellikle bu tür teknolojileri kurma ve projeleri gerçekleştirme altyapısı zayıf şirketlere hizmet vermeye başlayacak.”
Bimsa Çözüm Yöneticisi Yeliz Korkmaz’a göre iş zekâsında geleceği, anlık karar verme yetenekleri belirleyecek. Sonrasında bu uygulamalardan daha hızlı sistemler oluşturması bekleniyor. Donanımsal olarak da bu uygulamaları destekleyen çözümlerde artış olacak.
Workcube Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan, iş zekâsı alanında pazarı genişletecek ve yüksek maliyetler gerektiren iş zekâsı uyarlamalarını orta ve büyük ölçekli işletmeler için de erişilebilir kılacak olan iş zekâsı SaaS uygulamalarının pazarın en çok genişleyeceği alan olacağı görüşünde. Bu bağlamda iş zekâsı yazılımları da özellikle SaaS hizmeti veren ERP ve CRM üreticileri ile yeni işbirliklerine gidecekler. İş zekâsı yazılımları bugüne kadar kurumlarda kullanılan farklı çözümlerin kayıt altına aldıkları verileri bir araya getiren ve raporlayan çözümler olarak kullanıldılar. Bunu yapmak doğal olarak kolay olmuyordu. Ancak bundan sonraki dönemde iş zekâsı fonksiyonlarının kurumsal yazılımların ayrılmaz bir parçası olarak o yazılımın içinde yer alacak. ERP kavramının içerisine CRM, stratejik insan kaynakları yönetimi, B2B, B2C operasyonları gibi kavramlar da eklendikçe yazılımların kapsama alanlarının genişlemesi farklı birimleri ve kriterleri bir araya getiren çapraz raporlamaları almayı çok daha kolay hale getirecek.
“İş zekâsı verinin işleme sürecinin ayrılmaz bir parçası oldu. İnternetin hayatımızda önemli bir yer kazanmasıyla birlikte internet kanallarından elde edilen veriyi değerlendirmeye yönelik teknolojilerin artacağını öngörüyoruz” diyen SAS Türkiye Genel Müdürü Gökhan Nalbantoğlu, “Bundan birkaç yıl önce iş zekası CRM’in etrafında bir başlık olarak görülürken şu anda kurumların tüm birimlerinde etkin sonuçlar almak ve verimlilik sağlamak için uygulanıyor. Daha çok belirli büyüklüğe sahip şirketlerin, kurumların tercihiyken yakın zaman içinde çeviklik kazanmak isteyen her ölçekteki şirketin iş zekâsı çözümlerine daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyoruz” dedi.