İş zekâsı ve ERP Kocaer’e güç veriyor
Kocaer Haddecilik, iş zekâsı ve ERP çözümlerinde HANA yapısını donanımlarıyla konumlandırarak Türkiye’de bu alanda bir ‘ilk’e imza attı. Dosbil ile verimli işbirliği ve kurumsal yenilenme ışığında 2015 yılının ilk çeyreğinde de yazılımlar hayata geçecek.
İş süreçlerinde verimli bütünleştirme hedefiyle yola çıkan Kocaer Haddecilik, Ege Bölgesi’nde etkin olan Dosbil’in danışmanlığı ile SAP HANA iş zekâsı ve ERP çözümlerini bütünleşik olarak hayata geçirme hedefiyle 2013 yılı sonunda yola çıktı. Bugün donanımsal baz da tamamlanarak önemli bir ‘ilk’ olan yatırımda yazılım süreçleri de 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak ve Kocaer Haddecilik’e bütünsel fayda sunar hale gelecek.
Kocaer Haddecilik, İSO 500 sıralamasında yer alan, demir-çelik profil üretimi yapan bir firma. 1985 yılında kurulan Dosbil ise sistem entegratörü olarak o günden beri BT sektörüne hizmet veriyor ve ilk günden bugüne IBM ile iş ortaklığı var. Projelerin ana eksenini sunucu, depolama ve ağ altyapıları oluşturuyor ve şirket, Avnet üzerinden bu çalışmaları noktalıyor. Denizli merkeze ek olarak, son 5 yılda İzmir, Antalya ve Kütahya’da da ofisler açıldı ve ‘Ege bölgesini kapsama’ hedefinde önemli adımlar atıldı.
Teknolojiye çok önem verdiklerini ve bu kapsamda yatırımlarının yaptıklarını vurgulayan Kocaer Haddecilik Bilgi İşlem Müdürü Oğuzhan Yıldırım, 2008 yılından alt yapı ve sunucular tarafındaki yatırımlarını tamamlayarak en son teknoloji ile sistemlerini en iyi seviye ye taşıdıklarını belirtti.
Yüksek veriye uygun BT yapısı
Dosbil ve Kocaer Haddecilik’in hayata geçirdiği son yatırım, önemli ‘ilk’leri barındırıyor. İş zekâsı (BI) ve ERP odaklı bu yatırımı farklı kılan unsur; SAP HANA yapısı ile entegrasyon. Bunun alanında Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Oğuzhan Yıldırım, şu detayları paylaşıyor:
“Bu, yeni ERP projemiz ile gündeme gelen bir çalışma oldu. Daha önce kendi geliştirdiğimiz bir yazılımı kullanıyorduk. Ama SAP çözümünü almaya karar verdik ve bunu yaparken de HANA'yı düşündük. Çünkü bünyemizde çok fazla veri var ve bir ‘activity based costing’, yani bir maliyetlendirme sistemini çalıştırmayı planlıyoruz. Bu yapı, bize çok fazla işlem getiriyor. Biz üretimden de yüksek miktarda veri topluyoruz. Bunların analizi, yorumlanması, makinaların performansını ölçmek adına HANA’yı tercih ettik, veriyi hem hızlı hem de daha iyi analiz edebilmek için yatırımı bu yönde yaptık.”
Geleceği düşünerek yatırım yapıldı
Dosbil ve Kocaer Haddecilik’in iş ilişkisi de uzun yıllara dayanıyor. Dosbil, aynı zamanda şirketin teknik danışmanı. Bu nedenle kendi içlerinde ayrıca bir kadro bulundurma ihtiyacını da hissetmediklerine işaret eden Yıldırım, yine verimli bir işbirliği ile bu çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtiyor.
Kocaer Haddecilik, yatırım için 2013 yılı sonlarında satın alma çalışmalarına başlamış. Geleceği düşünerek adımlarını atan şirket, daha da büyüyecek verileri için yatırımın ilk adımında yüksek bir kapasite edinmeyi uygun bulmuş. Yıldırım, bugünden büyüme hedefiyle alınan yatırım kararını 2013 sonunda hayata geçirdiklerini, 2014 Şubat’ında da devreye aldıklarını söylüyor.
Veri tabanı seviyesinde HANA’nın replikasyon yapıyor olması Yıldırım’a göre bir avantaj ve HANA’nın tercih sebeplerinden de biri. Bunun için alınan ikinci bir cihaz daha var ve bunlar kendi içinde replike biçimde çalışıyorlar. Sunucu tarafında özel bulutun yönetiminde ise VMware ürünleri kullanılıyor. “Bütünleşik yapıyı ortaya çıkarttık” vurgusunu yapan Yıldırım, iş ortakları Dosbil ile uzun yıllara dayanan ilişkinin, Dosbil’in kurumsal altyapıya hakimiyeti ve ihtiyaçları net biçimde tanımlayabilmesinin önemine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Böylece doğru çözümü ve doğru entegrasyonu hayata geçirdik.”
İş yapış şekli, teknoloji ile değişiyor
Yatırımda gelinen noktada, donanımsal altyapının tamamlandığı, bundan sonra yazılım tarafındaki çalışmalara ağırlık verileceği görülüyor. Toplam faydanın ortaya çıkması da zaten yazılım konusunda uçtan uca yapının kurgulanması ile görülecek. Çünkü konu, bir yazılım konumlandırmadan çok daha fazlasını içeriyor ve detaylar Yıldırım’dan geliyor: “İçerde sürekli gelişen iş süreçleri var. Teknolojinin kurum kültürüne etkisini de bu şekilde görüyoruz. Yazılımın gerektirdiği unsurlardan dolayı şirket içinde iş yapış şekillerimizi değiştirmeye başladık. Bunlar tamamen oturunca, bunları sistem üzerine entegre edip canlı kullanıma geçeceğiz. Bu açıdan aslında şu anda sisteme alışma sürecindeyiz.”
Yatırım fayda sağlıyor, çalışanlar memnun
Bu ‘alışma süreci’ tespitine rağmen, faydaları şimdiden gözlemlemek mümkün. Öncelikle daha güvenilir bir sistemleri olduğunun altını çizen Yıldırım’a göre, hızda artış var. Bu; karar süreçlerinin hızında artış, kurumsal verimlilikte artış ve iş geliştirme süreçlerinde daha güçlü bir yol haritası elde etmek, en önemlisi tüm bu başlıklarda faydaları ölçümleyebilmek demek. Açıkça görülen en önemli faydalardan biri de artan hızla birlikte artan çalışan memnuniyeti. “Eskiden sunucuları sürekli yeniden çalıştırmamız gerekiyor ve kullanıcılar bundan sıkılıyordu” örneğini paylaşan Yıldırım, artık ‘uptime’ süresinin yüksek olduğunun altını çizdi. Yatırımın daha farklı faydalarla geri dönüşünü ölçmek ise orta vadede mümkün olacak.
Türkiye’de bir ilk oldu
Dosbil Bilgisayar Sistem Destek Mühendisi ve Müşteri Danışmanı Özkan Taşlıcalı’nın belirttiği gibi, yatırımda donanım aktif durumda. Bunun üzerinde yazılımın daha hızlanması ve performansın yükselmesi için atılması gereken adımlar sürekli takip ediliyor. Çünkü yatırımla Kocaer Haddecilik içinde değişimler de söz konusu. Taşlıcalı, bu yatırımı farklı kılan unsurları şöyle detaylandırıyor:
“HANA veritabanı eskiden de vardı. Ama bu veritabanı, sadece BI tarafının hızlı çalışması odaklıydı. SAP bunu ERP’nin kendi veri tabanına da uyarladı. Bu kullanım küresel bazda henüz çok yaygın değil. Kocaer Haddecilik bu projede hem BI tarafında hem de ERP tarafında HANA kullanıyoruz. HANA’nın bütün uygulamaları HANA sunucuları üzerinde çalışıyor. Üç tane HANA sunucumuz var ve bir tanesi felaket kurtarma, bir tanesi de üzerinde ERP çalışan ‘Suite on HANA’ yapısı, diğeri ise BI modeli. ‘Suite on HANA’ yapısı küresel baz da zaten 100 sayısına ulaşmadı ve Türkiye’de de ilk kullanan Kocaer Haddecilik oldu.”