İşbirliğine dayalı inovasyon modeline inanıyoruz
Türkiye’nin dijital bankacılık konusunda oldukça inovatif ve öncü konumda olduğunu söyleyebiliriz. Bunun başlıca nedenleri arasında ise rekabeti, hızlı ve dinamik ortamı, genç nüfusu, insan kaynağını ve teknoloji merakını sayabiliriz. Ülke olarak mobil bankacılık, mobil ödeme ve sosyal medya alanlarında biraz daha farklılaştığımızı görüyoruz. Bu alanlarda birçok ürün ve hizmet dünyada ilk defa Türkiye’de hayata geçirildi ve daha sonra diğer ülkelerdeki bankalar tarafından örnek alındı. Dijital kanallardan yapılabilen işlem çeşitliliği de yine farklılaştığımız konular arasında. “Bunu sektörümüzün geldiği aşama açısından oldukça sevindirici ve gurur verici bir gelişme olarak görüyoruz” yorumunu paylaşan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, banka bünyesinde girişimleri destekleme odaklı çalışmaları şöyle örnekliyor:
8 proje küresel sorunlara yanıt olacak
“Sektör olarak hayalini kurduğumuz gelecek vizyonunun bankalar ve girişimcilerin birlikte çalıştıkları, girişimcilerin yaratıcılıklarını ortaya koydukları işbirlikçi inovasyon modeliyle mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple başlattığımız TEB Fintech Future Four Programı ile bankacılık ve finans dünyasının geleceğini şekillendiren teknolojileri ortaya çıkarmaya odaklandık. TEB Fintech Future Four ile finansal teknoloji çözümleri sunan start up’ların aslında en büyük rakibi olan bankacılık sektörünü, onların çözüm ortağı haline getirmeyi amaçladık. Altyapımız, tecrübemiz, ilk ürün için sağladığımız finansal destek ve projenin ilk müşterisinin hazır olması yönüyle programımız start-up’lar önemli fırsatlar sunuyor. 20 Eylül 2016’da başlattığımız Fintech Future Four Programı’na toplam 43 başvuru aldık. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından finale kalan 8 projenin finans sektöründe dünya çapında sorunların cevabı olabileceğine inanıyoruz. Jüri tarafından seçilen ZEK.AI, Miks, Chatbank ve SoolX takımları bundan sonraki süreçte TEB içerisinde uzman ekiplerle çalışacaklar. Bunun yanında, TEB Girişim Bankacılığı; şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme ve müşteri kazancı gibi konularda destek sunarken, seçilen dört Fintech girişimi iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetlerine ulaşabilecek. TEB program kapsamında danışman ortağı Smryna Capital LLC aracılığı ile girişimlere ilk mali desteği hibe olarak sağlarken, TEB Özel Yatırımcı Kulübü (Investor Society) kazanan takımlara alfa ürün geliştirmeleri ve yatırım alma konusunda destek olacak.”
Gökhan Mendi: “Cüzdanlar dijital olacak”
“2015 yılında dijital bankacılık servislerimizi CEBTETEB markası altında birleştirerek, iki yılda 400 bin müşteriye ulaştık. CEPTETEB mobil uygulamamız şimdiye kadar 3,5 milyon kez indirildi. CEPTETEB’in başarısı Gartner, Facebook ve Google tarafından global başarı hikayesi olarak yayınlandı. Accenture ise TEB’i Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu’unda ‘Türkiye’nin en dijital şirketleri’ arasında gösterdi. Önümüzdeki dönemde özellikle CEPTETEB Cüzdana yatırım yapmaya devam edeceğiz ve burada deri cüzdanları dijitale dönüştürme stratejimize hız verdik. Şu anda dünyada ilk kez CEPTETEB ile hayata geçen QR kod ile para çekme, telefon numarasına para gönderme, temassız ödeme, QR kod ile online ödeme, İDO turnikelerinden ve TAV havalimanlarındaki Fast Track noktalarından hızlı geçiş ile iBeacon teknolojisi ile pazarlama yeteneklerine sahip olan CEPTETEB Cüzdan’a yakın dönemde bazı yeni özellikler ekleyeceğiz. Bunun dışında, nesnelerin interneti, akıllı data, biometrik ve gerçek zamanlı doğrulama konuları da üzerinde çalıştığımız alanlar arasında. Bu alanlarda yeni ürün ve özellikleri önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.”