İşi, dolayısıyla BT’yi yeniden tanımlamanın tam zamanı
Yeni uygulamalar ve artan veri, bilişim altyapısını, kurumsal BT ihtiyaçlarını, dolayısıyla depolama anlayışını da değiştiriyor. Bu gerçekten yola çıkan EMC, bütünleşik altyapı ekseninde flash tabanlı, yazılım odaklı, federatif bir işbirliğini içeren çözümlerini sunarken, melez bulut kurmanın hiç de zor olmadığını ortaya koyuyor.
Farklı cihazlar ve yapılarla artan veriyi depolamanın ötesinde, bu veriyi anlamlandırarak saklamak, iş ihtiyaçları için en doğru biçimde kullanmak, tüm bunları da şirkete en uygun ve en hesaplı biçimde yapmak için gerekenler EMC World 2014’ün temel gündem maddeleri oldu. ‘Redefine’, yani ‘yeniden tanımla’ mottosuyla 5-8 Mayıs tarihleri arasında Las Vegas’ta Venetian’da düzenlenen etkinlikte birçok yenilik de katılımcılarla paylaşıldı.
‘Yeniden tanımlanan depolama’ başlığında XtremIO garantisi ve AFA kurtarma programı, ViPR 2.0 yazılım tabanlı depolama ve EMC Elastik Bulut Depolama Uygulamaları tanıtılırken, flash depolama alanında faaliyet gösteren Silikon Vadisi şirketi DSSD’nin satın alındığı bilgisi de verildi. ‘Yeniden tanımlanan altyapı’ başlığında EMC’nin VMware için melez bulut çözümü detayları ile ele alındı. Kurumsal BT kullanımında ‘yeniden tanımlama’ felsefesinin bir bütün olarak işlendiği etkinlikte, flash ve bulut yapılarının önemine dikkat çekildi, bu konuda EMC, Pivotal, VMware ve RSA’in oluşturduğu ‘federasyon’ yapısı ele alındı. Federasyon yapısını farklı kılan unsurlar; BT çevikliğini ve en düşük yatırım maliyeti ile hızı sunan yazılım tabanlılık, müşteri tercihleri ile şekillenen dikey mimari ve farklı çözümler olarak gösterildi.
Flash’ın payı büyüyecek
Her ölçekte şirket kendilerini yeniden tanımlarken, BT ihtiyaçlarında da sadeleştirme ve en doğru çözümlere yönelme ihtiyacı içinde. Bu çözümlerde ise yazılım tabanlı uygulamalar ve melez bulut ön planda. Büyüyen, bu eğilimini devam ettiren bilgi karşısında ihtiyaç duyulan BT yapısını ‘üçüncü platform uygulamalar’ olarak tanımlayan EMC’ye göre, altyapı ve depolama ihtiyaçları yeniden tanımlanıyor. Yani farklı iş yükleri farklı depolama ihtiyaçları taşıyor, burada da flash çözümler öne çıkıyor. Kasım 2013’te pazarda yerini alan XtremIO ile flash’ta depolamanın önemli bir yenilik olduğuna dikkat çekildi. Yeni iş yüklerinin yeni altyapı ihtiyaçları yaratması ışığında da, son 4 yılda bu konuda çalışmalar yapan DSSD’yi alan EMC’ye göre, kurumsal depolamada 2017 yılında flash’ın payı yüzde 3 olacak. EMC yetkililerine göre, flash yapıların kurumsalda payı hala küçük ama hızlı büyüme de dikkat çekici.
Bu devirde yazılım tanımlı olmak gerek
Zirvede açıkladığı çözümlerle ‘depolama maliyetlerini yeniden tanımlama’ hedefini somutlaştıran EMC, her ölçekte şirkete kendi melez bulut çözümlerini geliştirme rehberini sundu. İşi, Xtreme IO, DSSD satın alması, ViPR 2.0 ve elastik bulut uygulamaları ile depolamayı, EMC Hybrid Cloud for VMware ile de altyapıyı yeniden tanımlayan EMC’nin çözümlerinde ana fikir ‘yeni iş yüklerinin yeni altyapı istemesi’ oldu. EMC melez bulut çözümü VMware ile önemli bir işbirliğini içeriyor. Hedef ise melez yapıları kurmanın sanıldığı kadar zor olmadığını göstermek ve bu yolda da ‘EMC federasyonu’ kavramı öne çıkıyor.
Etkinliğin ilk günü bir konuşma yapan EMC Başkanı Joe Tucci, her yıl gelirin yüzde 12’sinin Ar-Ge’ye, yüzde 10’unun da teknoloji odaklı satın almalara gittiğini belirterek, yazılım odaklılığın önemini şöyle anlattı:
“Bu 14’üncü EMC World’de ‘yeniden tanımlamak’ önemli. BT’deki yenilik ve gelişimler, işin de kendini yenilemesini gerektiriyor. Daha yazılım tabanlı olunmalı, sektör değil şirkete özgü çözümler tercih edilmeli. Sayısal evrende bilgi büyüyor. Hatta o kadar hızlı büyüyor ki, BT profesyonelleri bununla ilgilenmek için yeterli değil. Bu nedenle size daha çok araç sunulması gerek. Veri büyümesinin itici gücü mobilite ve mobil bağlı cihazlar 2020’de sayısal evrenin yüzde 25’ini oluşturacak. Bulut ve büyük veri ile öne çıkan sosyal medya da var. Bu tabloda CEO’ların yazılım tabanlı kuruma sayısal iş ve yaratıcılık katabilmesi gerek. Sonuçta veriyi bunlar büyütüyor. Bu tabloda ‘yeniden tanımlamak’ şart ve biz de kendimizi üçüncü BT dönemi için yeniden tanımlıyoruz.”
Kurumsal dönüşümün merkezi BT
EMC Ürün ve Pazarlama Başkanı Jeremy Burton, EMC World’ün ikinci gününde BT’nin yeniden tanımlanması konusunda detaylar paylaştı. “Yeni bir uygulama silosu ile amacımız ikinci ve üçüncü platformlar arasında etkili köprüler oluşturmak, ama kesinlikle ikinciyi yıkmak değil” vurgusunu yapan Burton’a göre, sektör fark etmeksizin yazılım her şeyi yeniden tanımlıyor. Çünkü bu devirde hızlı olmak gerek ama yeni büyüme projelerine aktaracak fazla bütçe de yok. Artık asıl önemli olan, sektöre göre risk dengesini gözetmek. İş ve BT birimleri arasındaki ilişkiyi bir ‘ying yang çemberi’ne benzeten Burton, CTO’nun diğer iş birimleri ile işbirliğinin artık bir gereklilik olduğunun altını çizdi. Bir tarafta da ‘veriyi merkeze alan güvenlik’ dönemi söz konusu. Bu da, eskiden olduğu gibi ‘koruma’ önceliği ile hareket etmemek demek. “Bu gibi başlıklar BT’yi de yeniden tanımlıyor” diyen Burton’a göre, yazılım tabanlı şirket, çözüm ve seçenekler her şeyin temeli. EMC Federasyonu başlığında yaptıklarını “İkinci platformdan üçüncü platforma geçişte BT biriminin boşluklarını doldurmasını sağlayan köprü oluyoruz” sözleri ile özetleyen Burton, eklemeden geçmedi: “Ama bu geçiş hemen olmaz, bunu bilmek gerek. Bu kolay bir karar değil. Plan ve dönüşüm stratejisini belirlemek gerek. Zaten bu yüzden sadece teknoloji değil, bu federasyon başlığı aynı zamanda danışmanlık ve araştırma süreçlerini de içeriyor. BT’den başlayan bir kurumsal dönüşüm bu ve çok uzun sürmemesi için yol haritasını net biçimde hazırlamak gerek.”
En yeni BT gündemi
• Mobil cihazlardan tüm uygulama ve veriye erişim imkanı sunmak.
• Yeni ‘müşteri odaklı’ uygulamalar inşa etmek için çevik geliştirme yapmak.
• Gerçek zamanlı tepkileri görebilmek için bir veri havuzu oluşturmak.
• Yazılım tabanlı veri merkezi altyapısına geçmek ve bunu melez bulut yapısına aktarmak.
• Uyumlu, veri odaklı güvenlik yapısı ile gelişen her türlü tehdide en hızlı biçimde yanıt verebilmek.
İş ortakları dönüşümün rehberi
“10 yılı aşkın zamandır ilk kez iş ortağı programımızda bu kadar kapsamlı bir değişiklik yaptık. Bulut, büyük veri, mobilite ve güvenlik gibi başlıklarda köklü değişim ışığında, bu değişime uyum sağlayacak iş ortakları ile yol almak önemli. Bugün iş ortaklarının pazarlayabileceği farklı iş modelleri var. Bu nedenle iş ortağı programında daha fazla esneklik, üçüncü platformu desteklemek için çözüm ve hizmet odaklılığı talep ettiler. EMC de bu talebe uygun bir yapı hazırladı ve iş ortaklarına daha fazla katma değer sunma olanağı getirdi. Böylece iş ortaklarının kurumsal BT dönüşümünü yönetebilmelerini sağlayacak bir ekosistem oluşturduk.”