İşin daha başındayız
Hep şikayet edilen YÖK’ten, “iyi” bir haber gazetelerde sessiz sedasız yer aldı: Sanayi ile işbirliği yapan öğretim üyesi daha çok para kazanabilecek.
Doğru yönde bir adım. Daha önce akıl edilmeliydi. Geç olsun, hiç olmamasından iyidir.
Biz henüz, “Hoca biraz daha kazansın” aşamasına yeni gelirken, başkaları, “İnovasyonu bilen yabancılarla ortak eğitim programı yapalım, ülkece kazanalım” aşamasında. Karşınızda Portekiz!
Portekiz… Akdeniz’de olmamasına rağmen “Akdenizli” sayılan. Bir zamanların küresel deniz gücü. İlk büyük sömürgecilerden. Ama zamanla, Avrupa’nın sol alt köşesinde İspanya’nın dev gölgesinde bunalıp yoksullaşan…
Geçmişe mazi diyen Portekiz, 2006’da şöyle bir düzenleme yaptı: ABD’den MIT, Carnegie Mellon, University of Texas (Austin), Harvard Tıp Fakültesi ve Almanya’dan Fraunhofer Enstitüsü’yle ortak eğitim programı oluşturmaya karar verdi. Tüm programa MIT damgasını vuruyor: “MIT Portugal Program.”
Amaç, bu kurumların bilgisiyle Portekiz’inkini harmanlayarak, mühendislik ve fen dallarında lisans üstü eğitim sağlamak. Hedef: İnovasyon… Zaman içinde bu eğitim, Portekiz yüksek öğrenim sistemine yayılacak.
• Portekiz’de 8 mühendislik, fen ve teknoloji fakültesiyle 20 araştırma merkezi bu programa katılıyor. 236 Portekizli ve MIT’den 59 öğretim üyesi. 208 Portekizli doktora ve 129 MBA öğrencisi. MIT’den 140 lisans üstü öğrenci.
• Finansman: Portekiz hükümeti ve yabancı katılımcılar 65 milyon avro verdi. Ar-Ge konuları: Sürdürülebilir enerji. Akıllı ulaşım. Bio mühendislik. Endüstriyel tasarım. Mühendislik sistemleri.
Yani? Türkiye’de sanayi ve üniversite nasıl işbirliği yapmak zorundaysa, bilen ülkeyle bilmeyen ülke de yapmak zorunda. YÖK bunu da bir düşünsün…