İşin özü bilgiye dayalı akıllı bir dünya
IBM stratejileri bilgiye dayalı akıllı dünya kavramında birleşiyor._x000D_
IBM stratejilerini bilgi bazlı akıllı dünya kavramı çevresinde geliştiriyor.
Önümüzdeki dönemde sloganı olan ‘Smarter planet’ yani akıllı dünyanın yanı sıra sayısallaşma, iş analitiği, optimizasyon, çevreci BT, yeni nesil veri merkezleri ve bulut bilişim gibi belirli başlıklara odaklanan IBM, yeni dönem stratejilerini de bu çerçevede şekillendiriyor.
Aklıllı dünya kavramını sorduğumuz IBM Yazılım Grubu Küresel İşbirlikleri Başkan Yardımcısı Mark Hanny, bu sloganın çok başarılı bir reklam kampanyası gibi görüldüğünü ama aslında taşıdığı anlamın bundan çok öte olduğunu vurguladı. Altyapılardaki dönüşüme dikkat çeken Hanny, “Dünyanın geneli gün geçtikçe daha fazla araçla birbirine daha fazla bağlı hale geliyor. Bu daha zeki hale gelmek anlamına geliyor. Biz buna sadece çok büyük bir fırsat olarak bakmıyoruz, ötesinde IBM’in daha akıllı bir dünya sunmak için kapasiteye sahip tek şirket olduğuna inanıyoruz” dedi.
Hanny, bu iddiasının altında yatan maddelerin açık standartlı yazılım, sunucu donanımları ve servisleri olduğunu ifade etti ve ekledi: “Biz bu doneleri biraraya getirerek şirketlerin kendilerini, iş süreçlerini daha akıllı yardım edebiliriz.”
Sayısallaşmanın iş dünyasına etkilerine değinen Hanny, burada anlaşılması gerekenin daha akıllı hale gelmek için BT’nin önemli olduğunu; ancak bu noktada iş süreçlerinin bütünleştirilmesi ve otomatize edilmesinin de gerektiğini vurguladı.
Bilginin şirketlere sağladığı güç her geçen gün daha da öne çıkıyor. Hanny, bilgi yönetimine dair sundukları araçlara işaret ederek; “Bu yapılar kilit rol oynuyor ve çok geniş bir alana analitik çözümler sunuyor” dedi. Hanny, sundukları çözümlerle süreçlerin analiz edilmesi ve yine bu süreçlerin otomatik olarak ilerlemesini sağladıklarını vurguladı. Bilginin yönetimi için önemli olanın sadece teknolojiyi kullanmak olmadığını aynı zamanda süreçlerin bütünleştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Hanny, diğer yandan dinamik altyapılara sahip olmanın önemli olduğunu vurguladı. “Müşterilerimize yeni yapılarla bütünleşme konusunda yardımcı olurken aynı zamanda sahip oldukları sistemlerle tam uyumlu çalışmalarına yardım ediyoruz” diyen Hanny, müşterilerinin performansını yükseltmek için yapabileceklerine işaret etti.
BT ile işi birleştirdiklerini belirten IBM Türk Yazılım Grubu Müdürü Gülsün Emüler iş analitiği konusundaki çalışmaları hakkında şunları aktardı: “Onlara hedeflerine ulaşmaları için bir yol haritası çiziyoruz. Son dönemde yaptığımız yatırımların çoğunluğu iş analitiğine yönelik adımlar. İş analitiği dediğimiz zaman sadece iş modellerinden bahsetmiyoruz; onların nasıl kullanıldığını konuşuyoruz. Bu yapıların geliştirilmesi anlamında IBM ekibinde araştırma tarafında yaklaşık 200 matematikçi çalışıyor.”
IBM bünyesinde iş analitiğine odaklı çalışan yaklaşık 4 bin danışman çalışıyor. Bu konuda endüstri bağımsız bütün şirketler yoğun talep alındığını belirten Emüler, “Doğru zamanda doğru bilgiye sahip olmak yeterli değil. Herşeyi gerçek zamanlı yapabilmek; anında doğru noktaya bilgiyi ulaştırmak önemli. Ayrıca bilginin içinde ne olduğunu bulmak ve bunu iş öngörüleriniz için kullanabilmek de kritik” dedi.
Türkiye’de bilgi çalışanları konusunda doğru adımların atıldığı mesajını veren Hanny, bilgi çalışanları ile teknolojinin şekillendiğini belirterek; “Teknolojiyle her sektörde dönüşüm yaşanıyor. Teknoloji, bilgi çalışanlarının elinde. Türkiye bilgi çalışanlarına yatırım yapan bir ülke olduğunu için bu ülkenin geleceğinin çok parlak olduğunu görüyorum” dedi.