İŞİN SIRRI SABIRLI VE AZİMLİ OLMAKTA SAKLI
Kurumunda dönüşüm yaratan girişimciler veya kendi işini kurmak isteyen girişimciler için dijital dünyada inanılmaz çözümler var. Geleneksel girişimciliğin malzemeleri, yerini akıl ve fikir işlerine bırakıyor. Eskiden bir girişime başlamak için yüksek kira ödeyeceğiniz bir mağaza, teknolojik altyapı, deneyimli teknik eleman ve sermaye ihtiyacı on binlerce liralarla ölçülüyordu. “Oysa şimdi paylaşımlı ofisler, bulut teknolojisi, ‘kullandığın kadar öde’ mantığıyla çalışan dijital altyapı, dijital pazarlama yetenekleri girişimcilerin düşük bedelle işe başlamasını sağlıyor” analizini paylaşan Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Uzmanı Yelda İpekli’ye göre, gelişime bu denli açık olan ve girişimci sayısının her geçen yıl arttığı dijital mecrada yer almanın önünde de engeller olabiliyor elbette. Bunun da en başında yatırımcı bulma sıkıntısı var. Bunun yanında, belirsiz bir ortam da söz konusu. “Bu hem avantaj hem dezavantaj olabiliyor. Yenilikleri ortaya koymak için risk alabilmek gerekiyor. Çok fikir sadece akılda kalabiliyor bu nedenle” saptamasını yapan Yelda İpekli, bir girişim fikrinin hayata geçmesi için izlenmesi gereken stratejiyi şöyle anlattı:
“Bir fikrim var demek tabi ki yetmiyor. Dijital girişimci öncelikle sabırlı, azimli olmalı. Ticari zekaya sahip olmalı, müşteriyi-pazarı iyi bilmeli. Hayal gücü yüksek ve iş bitirici olmalı. İç ve dış motivasyonunun yüksek olması gerekiyor. Yatırımcılar, öncelikle fikrinizi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinize de bakar. Ve en önemlisi, doğru zamanda doğru yerde olunmalı. Bazen bu bile tek başına en önemli neden olabilir bir girişimin hayat bulması için.”
Kamu önemli çalışmalara imza atıyor
Başbakan Binali Yıldırım yakın zamanda “Dijital Kalkınma Seferberliği” başlatmıştı. Bunu değerli bulduğunu dile getirerek, kamu tarafında bu yönde ciddi çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Yelda İpekli’ye göre, bunun yanında iş dünyası ve sivil toplum da elini taşın altına koymuş durumda. Melek yatırımcı ağları, sosyal buluş ağları bu eksende birçok girişime destek veriyor. Sadece yatırım desteği değil, girişimcilere sosyal destekleri de sağlıyorlar. Sağlıklı girişimlerin ortaya çıkması için bu da olmazsa olmaz. Bu ortamda atılması gereken özendirici adımları ise Yelda İpekli şöyle anlattı:
“Dijital kalkınmaya öncelik verilmeli. Bakınız dijital dünyadaki büyüme oranları yüzde 30-40'lar arasında gerçekleşiyor. Bu büyümeyi, sosyal medya uygulamalarında, artan veri miktarında, uygulama ve içeriklerde görmemiz mümkün. Ülkelerin refah düzeyinin dijital okur-yazarlıkla ölçülmeye başlandığı 21. yüzyılda, yeni kuşağın dijital bilgi-becerilerini azami ölçüde geliştirmeliyiz. Başta eğitim olmak üzere, yeni nesil dijital girişimcilik ekosisteminin kurulması için her türlü destek sağlanmalı. Bunun için de kamu, sivil toplum ve özel sektör daha fazla zaman ve çaba sarfetmek zorunda.”