Isınınca renklenirim
Spor salonlarında kas teşhirine meraklı arkadaşlara müjde: Vücut sıcaklığını renkle gösteren tişörtler çıktı.
Giyiyorsun. Sporda ısınınca, neren daha çok ısındıysa tişörtün orası kızarıyor. Gerisi daha soluk renklerde kalıyor. En soğuk yerler soluk mavi, en sıcak yerler kırmızı.
Eee? Valla işte, spor salonunu biraz da gösteriş olarak gören arkadaşlar için bulunmaz bir reklam fırsatı. Bak ne kadar ısındım, ne kadar müthiş bir sporcuyum. Bu renkler, ruhumun renkleri aslında.
Tekstilin akıllanması, içine nanoteknolojik moleküllerin konulmasıyla başladı. Önce Güney Koreli TIR şoförleri “kokmayan” çorap kullanır oldu. Uzun yolda git baba git şoförler, ayak yıkamaya fırsat olmadan saatlerce yollardaydı. Bu durumda normal olan oluyor, ayak kokuyordu. Yüne, pamukluya gümüş molekülleri katılınca koku-moku kalmadı (ya da iyice azaldı diyelim).
Ve sonra, başka akıllı tekstil ürünleriyle karşılaştık. Buradaki akıl “eski” bir akıldı aslında: Psikolojide “davranış” ölçmede kullanılan galvanik deri duyarlığı. Otonom sinir sisteminin çalışmasını, yani beyinden kaynaklanan merkezi sistemi değil de omurilikten kaynaklanan sempatik-parasempatik sistemi izlemek için kullanılıyordu. ‘Yalan Makinesi’ denilen cihaz da aynı sistemle çalışıyor. Vücut istem dışı bir tepki veya davranış gösterirse cihaz bunu kaydediyor. Böylece sözüm ona yalanı-doğruyu gösteriyor (!).
Bir şey daha: Vücut sıcaklığına göre renk değiştiren tişört gibi, Naked & Famous adlı şirket aynı şekilde “çalışan” jean pantolon da tasarladı. Buyrun bakalım…