İŞİNİZ VE KESİNTİSİZLİK MOBİLİTEDE
Dijital teknolojiler, iş sürekliliğinde farklı faydaları beraberinde getiriyor. Bireysel mobilite kurumsal hayatı da dönüştürüyor, iş hayatının ‘kesintisizlik’ algısı böylece değişiyor. Küresel bazda mobil kullanıcı sayısı istikrarlı bir gelişim sergilerken, iş kararları, satın alma süreçleri de mobilite ile köklü bir dönüşüm yaşıyor. Mobilite kurumsal hayatta ‘kişiselleştirme’ fırsatını beraberinde getirirken, bu strateji de kurumsal bazda birçok fayda anlamına geliyor. Mobil cihazlar online işlemlerde payını istikrarlı olarak artırırken, pazarlama dünyasına da farklı bir bütçe kanalı sunuyor.
Küresel mobil kullanıcı sayısı, hızı azalsa da istikrarlı yükselişini devam ettiriyor. Küresel nüfus göz önüne alındığında, hala mobil ile tanışmamış bir kitle var. Onların da dahil olması ile gelecek yıllarda mobilitede yükseliş devamlılığını sağlayacak. 5G paralelinde mobil internet kullanımının gelişmesi de iş süreçlerinde mobilin gücünü pekiştirecek. Her ölçekte şirketin her çalışanının bir akıllı telefona sahip olduğu gerçeği göz önüne alındığında, iş ve özel hayat arasında mobil bağların da güçleneceği görülüyor.
Sürekli cebi kontrol ediyoruz
İş dünyası, kendi kurumsal yapılarından önce mobiletinin tadını bireyselde çıkartan çalışanlarının beklentilerini okumaya çalışıyor. Çünkü misal, 7/24 mobil olmayı bir yaşam tarzı haline getiren birçok insan, kurumsal hayatta da benzer yönde bir değişimi gerekli kılıyor. İnsanlar mobil cihazlarını düzenli olarak kontrol ederek, yepyeni bir refleks geliştirirken, bu refleksi iş sürekliliği için de kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun bir sonucu olarak mobil veri trafiği de küresel bazda kat be kat artacak. Mobil iş uygulamaları sektöre, uygulamanın kullanılacağı iş alanına, bireysel konuma göre istikrarlı bir gelişim sergiliyor. Öyle ki, web sitelerinin mobil uyumluluğu artık bir tercih değil, bir gereklilik halini alıyor. Hem zaten bireysel bazda dijital medya vakitlerinin aslan payını da artık masaüstü bilgisayar veya tablet değil, bizzat mobil telefonlar alıyor.
Uygulamalar bu noktada bireyselde olduğu gibi kurumsal hayatta da önemli. Zira kullanıcılar için kesintisizlik adına uygulamalar esas. Mobil cihazların web trafiğinden aldığı pay hızlı bir gelişim sergilerken, Google gibi internet şirketleri de buna uygun modeller sunuyor. Bireysel hayat ile kurumsal hayatın buluştuğu noktada ise birçok araştırma açık bir gerçeği ortaya koyuyor: Bireyler sürekli mobil cihazlarını kontrol ediyor ve iş e-postalarını, iş odaklı mesajlarını da mobilden iletiyorlar. Konuyla ilgili araştırmalara göre, bu konuda tüm çalışanların ilgisi ve eğilimi var, ama asıl zirve notası milenyum nesli olacak. Çünkü 2000 yılı sonrası doğanların iş hayatına girişinin artması, kurumsal mobilitenin de sınırsız gelişim potansiyelini ortaya koyacak.
Z kuşağı, kuralları yenileyecek
Bireysel olduğu gibi kurumsal işlemler de mobil cihazlarda yapılır, bu konuda eğilim ve fırsatlar gelişirken, online parasal işlemler de mobilde yerini güçlendiriyor. Küresel bazda tüm web trafiğinin yarısından fazlasını üstlenir hale gelen mobilite, özellikle Z nesli söz konusu olduğunda sosyal medya platformlarına erişimde kesintisizlik anlamını taşıyor. Belirttiğimiz gibi, Z neslinin iş hayatında varlığının artması, iş kurallarını güncelleyecek, ‘sürekli bağlantılı olma’ felsefesini pekiştirecek. 5G ile internet hızının artması, kurumsal eğitimleri de yenileyecek. Teknolojinin içinde doğan Z kuşağına baktığımızda, eğitimleri misal YouTube üzerinden mobilde almak da ‘standart’ haline gelecek. Bireysel hayatta seyahat, alışveriş, ödeme gibi her başlık mobilde vazgeçilmez hale gelirken, kurumsal hayatın da detayları, kesintisizlik önceliği ile mobilde büyüyecek. Reklam ve pazarlama bütçelerinde mobilin istikrarlı büyüme sergilenmesi de itici bir güç. Mobil ticaret büyümesini sürdürürken, iş uygulamalarının mobilde giderek artması, kurumsal süreçleri de sürekliliği olan mobilite kavramı ile buluşturuyor.
Tasarım doğru ve yetkin olsun!
B2B işlemlerde son yıllarda yaşanan artışın mobilite sayesinde devamının gelmesini bekleyen sektör uzmanlarına göre, B2B tercih eden bireyler, bu yapıya mobilden ulaşmayı da giderek artan bir oranda tercih ediyor. Uygulamaları geliştirmek için ilgili şirketlerle bağlantıya geçilmesi ve istenenlerin net anlatımı terzi usulü uygulama modellemesi yapılabilmesini mümkün kılıyor. Müşterilerin iyi tasarlanmış uygulamaları tercih ettiği gerçeğinden yola çıkınca, kurumsal mobilite tercihlerinde de doğru düzgün tasarımların ne kadar önemli olduğu görülüyor. İş ortamında mobil cihaz kullanımı istikrarlı biçimde artarken, kurumsal uygulamaların yetkinliği, güvenliği, hızı, kullanıcı dostu yapısı bir vazgeçilmez halini alıyor.