Isırılmış elma…
Geçtiğimiz hafta yoğun iş temposuna verdiğimiz bir kahve molasında, üç elmanın insanoğlunun hayatında önemli bir yeri olduğunu konuşmuştuk. İlki, Adem ve Havva’nın cennetten kovulmasına neden olan yasak elma; ikincisi Newton’un kafasına düşen elma; diğeri ise Apple’ın logosundaki ısırılmış elma…
Apple’ın ilk logosunda Newton bir ağaca sırtını dayamış durumda, hemen kafasının üstünde ise daldan düşmek üzere olan meşhur elma var. Şirketin şu anki logosu ise biliyorsunuz ısırılmış bir elma. Bu elmanın hikayesi ise bir efsane niteliğinde. Efsane şöyle..
İkinci Dünya Savaşının en şiddetli dönemleri.. Alan Turing’in matematik zekasını keşfeden İngiliz istihbaratı, Bletchley Park’taki ‘şifre merkezi’nde Turing’e zor bir görev verir. Görev Almanların efsanevi kripto sistemi Enigma’yı çözmek, böylece gizli mesajların deşifre edilmesini sağlamaktı. Bunun için, Turing’in bir ‘şifre çözme makinesi’ geliştirmesi gerekiyordu. Ancak Enigma’nın 159 milyar kere milyar olası anahtarı arasından hangisinin o günkü kriptoyu çözmeye yarayacağını bulacak bu makineyi düşünmek ve çalışır hale getirmek neredeyse imkansızdı. Proje üzerinde çalışması tam 2 yıl sürdü ve 1941’de ‘Turing Makinesi’ makineleri geliştirdi. Bu makineler, Alman genelkurmayı ile Atlantik’teki denizaltılar arasındaki şifreli yazışmaları bir iki saat içinde çözebiliyor ve ilgili birimlere iletiyordu.
Alan Turing bu başarıya imza attığında daha 30 yaşlarındaydı ve eşcinseldi. Savaş bittikten sonra hayat normale dönmeye başlayınca Alan Turing için sona gelinmişti. İngiltere’de 1967 yılına kadar yürürlükte kalan ‘Aleni Ahlaksızlık’ suçundan yargılanmış ve suçlu bulunmuştu. O güne kadar yaptığı bütün çalışmalar ise devlet sırrı denilerek yok sayılmıştı. Çok fazla şey bildiği için de tehlikeli görünüyordu. Her gece olduğu gibi o gece de elmasını yiyecek ve uyuyacaktı. Elmasına siyanür enjekte ettikten sonra bir ısırık aldı ve bir daha hiç uyanmamak üzere uyudu. Sabah olduğunda Turing’in cansız bedeninin yanında ısırılmış bir elma vardı…