İşletmelerin dijital dönüşüme hazırlanması için ETİM açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında, 3 Ekim tarihinde, Eskişehir OSB’de kurulan ‘Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’ni (ETİM) açtı.
Eskişehir’de havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv, beyaz eşya gibi öncü sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin mühendislik, tasarım ve prototipleme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM) törenle açıldı. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi – Organize Sanayi Bölgesi Yerleşkesi’nde bin 100 metrekare bir alana kurulan ETİM’de düzenlenen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof Dr. Hasan Mandal, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Koçak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç ve çok sayıda davetli katıldı. Nadir Küpeli’nin açılış konuşmasıyla başlayan törende söz alan Erol Ayyıldız, Eskişehir’in dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak ülkenin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini artırmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
KOBİ’lerin sanayi ve endüstriyel tasarımlarının ilerlemesi planlanıyor
‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın biyoteknoloji, tarım, mobilya gibi birçok sektörü kapsadığını vurgulayan Nikolaus Meyer-Landrut “ETİM’in de Eskişehir’de birçok farklı endüstrilere yardımcı olacağını düşünüyoruz. 800’e yakın KOBİ’nin destek almasını bekliyoruz. Sanayi ve endüstriyel tasarımlarının ilerlemesini ve KOBİ’lere yardımcı olmasını planlıyoruz. KOBİ’ler de merkezdeki yüksek seviye teknoloji sayesinde tasarımlarını yapabilir, ürünlerini test edebilirler” açıklamasını yaptı.
Otonom araçlardan dijital oyun sektörüne kritik alanlara dokunan geniş bir proje havuzu mevcut
Bakan Varank, ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında son bir yılda 8 önemli projenin kazandırıldığını belirterek “Rekabetçi Sektörler; Avrupa Birliği ile ortak finansman sağladığımız, Bakanlığımızın da yürütücüsü olduğu özel bir program. Şu anda bu program kapsamında uygulaması devam eden, bütçeleri toplamı 260 Milyon Avroyu geçen 42 proje bulunuyor. Otonom araçlardan dijital oyun sektörüne, kanserle mücadeleden sanayinin dijital dönüşümüne kadar kritik alanlara dokunan geniş bir proje havuzumuz var. Uyguladığımız projelerle, işletmelerimizin verimliliğini artırmayı, onların ihracata yönelik rekabetçi üretim yapısına kavuşmalarını hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Başarının yolunun da Ar-Ge, teknoloji ve inovasyondan geçtiğine dikkat çeken Varank, “Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yaptığımız tüm faaliyetlerde işletmelerimizi doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. İşletmelerimize desteğimizi esirgemeyip onlara gerçekten yol arkadaşlığı yapıyoruz. Hem ulusal kaynaklarımızı hem de ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ gibi uluslararası kaynakları bu alana kanalize etmiş durumdayız” dedi.
Akademisyenler eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor
Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile iş birliği içerisinde tamamlanan ETİM’e 70 Milyon TL’nin üzerinde destek sağlandığına dikkat çeken Bakan Varank şunları kaydetti: “Proje, desteği sonuna kadar hak ediyor. Her şeyden önce gelecek öngörüsü olan, çok vizyoner bir proje. 3 boyutlu yazıcıların gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, eklemeli imalat konvansiyonel imalatla yarışmaya başladı. Elektrikli araçların içten yanmalı motorlarla çalışan araçların yerini alması gibi imalatta da kaçınılmaz bir dönüşüm yaşanacak. Dolayısıyla işletmelerimizin şimdiden bu dönüşüme hazırlanması, rekabetçiliğimizin devamı açısından büyük önem arz ediyor. İşte bu merkez son teknolojik cihazlarla donatılarak KOBİ’lerimizin hizmetine sunuldu. Alanında uzman akademisyenler burada yürütülen projelere dahil olup işletmelerin ihtiyaç duydukları birçok eğitim ve danışmanlık hizmetini verebiliyor. Böylece, burayı kullanan işletmeler hiçbir ilave yatırım yapmadan tasarım, mühendislik, Ar-Ge ve prototip üretme kabiliyetlerini geliştirme imkânı bulabiliyor. Bu da onları rakiplerine kıyasla bir değil belki on adım öne geçiriyor.” Konuşmaların ardından Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin açılışının gerçekleştirildiği törende Varank, daha sonra tesisi gezdi, Nikolaus Meyer-Landru ile birlikte 3 boyutlu metal yazıcı ve plastik yazıcılardan araba motoru prototipi üretti. Daha sonra 3 boyutlu optik tarayıcıyı deneyimleyen Bakan Varank’a 3 boyutlu Türkiye haritası hediye edildi.
EDICtive Design Call isimli tasarım yarışması başlatıldı – Başvurular 17 Ekim’e kadar
ETİM ile havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor. KOBİ’lerin mühendislik kabiliyetlerinin geliştirilmesine doğrudan katkı sağlaması amaçlanan ETİM’de ülkemizin dış ticaret açığının azaltılması ve bölgenin rekabetçilik seviyesinin arttırılması için çalışmalar yürütülecek. Ülke sanayisine önemli katkılar sunacak olan ETİM’in “hayallerin tasarlandığı, inovasyonla gelişen bir merkez” olması amaçlanıyor. Proje kapsamında ayrıca KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla eğitim programları ve çalıştaylar düzenlenirken, yurt dışındaki başarılı inovasyon merkezleri de incelendi. Ayrıca 5 adet pilot proje kabul edilerek uygulama ve üretim süreçlerine geçildi. Proje kapsamında sanayi tesislerinde enerji tüketimini en aza indirecek yaratıcı çözümler arayan EDICtive Design Call isimli tasarım yarışması da başlatıldı. 17 Ekim 2022 tarihine kadar başvurulabilecek yarışma kapsamında; makine imalat, beyaz eşya, otomotiv, havacılık, raylı sistemler sektörleri ile uyumlu; ısıtma ve soğutma sistemlerinde tanımlanacak bir probleme bulunacak çözüm önerisinin ETİM’in altyapısıyla prototip üretimi de yapılacak. ‘Tasarım, prototipleme, proje yönetimi, tersine mühendislik, eğitimler ve yapısal analizler’ alanlarında faaliyet gösterecek olan ETİM’den KOBİ’lere güçlü destekler geliyor.
‘Rekabetçi Sektörler Programı’ 2007 yılından bu yana yürütülmekte
‘Rekabetçi Sektörler Programı’; Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığıyla kullandıran bir mali destek programı. 2007 yılından bu yana yürütülen program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanmakta. Program ve desteklenen projeler hakkında ayrıntılı bilgiye rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr adresinden ulaşılabilir ve program hakkında sorular için rsp@sanayi.gov.tr adresine e-posta gönderilebilir.