İşletmelerin dijitalleşme endeksi yüzde 48
Vodafone Türkiye’nin Accenture işbirliğiyle yürüttüğü araştırma, Türkiye’deki işletmelerin dijitalleşme endeksinin yüzde 48 olduğunu ortaya koydu.
Dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla “Yarına Hazırım” Platformunu geliştiren Vodafone, böylece işletmelerin dijitalleşme sürecine destek olmayı hedefliyor. Yarına Hazırım Platformu, işletmelerin değişen iş dünyasında yarına ne kadar hazır olduklarını ve hazır olmak için neye ihtiyaç duyduklarını anlamalarını sağlıyor. Vodafone Grubu’nun “Ready Business” konseptinin Türkiye’de ilk kez hayata geçirildiği bu platformun, Grubun faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de örnek olması hedefleniyor.
“Türkiye’nin dijitalleşme skorunu yüzde 75’e çıkaracağız”
Yarına Hazırım Platformunun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, şunları söyledi:
“Müşterilerimizin ihtiyacı, en önemli önceliğimizi oluşturuyor. Yarına Hazırım Platformunu, kurumsal müşterilerimizin daha iyi bir gelecek için ulaşmak istedikleri dijitalleşme hedefine hizmet etmek üzere geliştirdik. Platform, Türkiye’de liderliğini yapmaya aday olduğumuz dijital dönüşümün en somut adımlarından biri olma özelliğini taşıyor ve daha rekabetçi bir yeni nesil özel sektörün oluşmasına katkı sağlıyor. Yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 48’lik dijitalleşme oranıyla, büyük bir gelişim alanına sahip olduğunu görüyoruz. Kurumların dijitalleşme sürecine destek olmak üzere geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformuyla, ilk etapta Türkiye'deki işletmelerin dijitalleşme endeksini yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz. Uzun vadede hedefimiz ise Türkiye’de işletmelerin en az yüzde 50’sini yüzde 80’lik dijitalleşme endeksine kavuşturarak, ülkemizi dijital dünyada üst sıralara taşımak. İşletmelerin dijitalleşmelerini artıracak çözümler finansal kârlılıklarına da olumlu katkı sağlayacaktır. Çünkü tüm dünyada dijitalleşen işletmelere baktığımızda bu işletmelerin kaynaklarını artırmadan; gelirlerini sektörlerinin yüzde 9 üzerinde büyüttüklerini, kârlılıklarının sektörlerinin yüzde 26 üzerinde gerçekleştiğini, pazar değerlerinin sektörlerinin yüzde 12 üzerinde belirlendiğini görüyoruz.”
Yarına Hazırım Platformunun Vodafone Grubu tarafından geliştirilen “Ready Business” konseptine dayandığını belirten Öğüt, bu platform sayesinde Türkiye’nin, Grubun bu vizyonunu somut bir uygulamayla hayata geçiren ilk Vodafone ülkesi olduğuna dikkat çekti. Öğüt, “Yarına Hazırım Platformunun temelini oluşturan ve Accenture işbirliğiyle yaklaşık 9 aylık bir çalışma sonucunda geliştirdiğimiz Dijitalleşme Endeksi’nin, Vodafone Grubu içerisinde de örnek bir uygulama olacağını düşünüyoruz” dedi.
İşletmelerin çoğu, ihtiyaçları olan teknolojileri kullanmıyor
Yarına Hazırım Platformuna katılan şirketlerden çıkan ilginç veriler şu şekilde:
- Her 10 işletmeden 6’sı sahada araç kullanıyor. Ancak yüzde 76’sı araçlarını takip etmiyor.
- Her 10 işletmeden 6’si sahada ekibi ile iletişim kurmaya ihtiyaç duyuyor. Ancak yüzde 96’sı ekipleri arasında anlık iletişim sağlayacak teknolojileri kullanmıyor.
- Her 10 işletmeden 7’si müşterilerine tanıtım faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor. Ancak bu işletmelerin yüzde 55’i bu ihtiyacına yardımcı olacak teknolojileri kullanmıyor.
- Her 10 işletmeden 6'sının işyeri dışında tahsilat yapmaya ihtiyacı var. Ancak yüzde 43'ü müşterilerine kolay ödeme imkanı sunan mobil Pos teknolojisini kullanmıyor.
- Aynı şekilde her 10 işletmeden 4'ünün işini internet ortamına taşıyarak satış yapmaya ihtiyacı var. Ancak yüzde 63'ü bu ihtiyacına yönelik teknolojik çözümü kullanmıyor.