İstanbul, bilişimle devleşecek
Çevrimiçi düzenlenen İstanbul Bilişim Kongresi’nde bir araya gelen İBB’nin bilişim yöneticileri, gelinen noktayı ve 2021 hedeflerini anlattı. İstanbul’da trafik yönetiminin yapay zekâ ile akıllı hale dönüştürülebileceği belirtilirken, İstanbulkart’a özel sektörün ilgisi ve metrolarda internet de ele alındı. Bu seneki oturumda moderatörlüğü İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner yaptı. İBB Teknoloji Koordinatörü Melih Geçek, BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz, İSTTELKOM Genel Müdürü Nihat Narin, İSBAK Genel Müdürü Esat Temimhan ve UGETAM Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin de konuşmacı olarak yer aldı. Kongrede, “Akıllı Şehir”, “Bulut Bilişim”, “Siber Güvenlik”, “Afet Bilişimi”, “Akıllı Yenilebilir Enerji Yönetimi”, “Veri Biliminde Yeni Trendler” konularında paneller düzenlendi. Oturumda ilk konuşmayı yapan Melih Geçek, pandemi döneminde uzaktan çalışma sistemine hızla adapte olduklarını vurguladı ve “Üç yılda yapılacak bu değişime üç günde yaptık. Sağlam bir altyapı sistemine sahip olduğumuz için teknolojik anlamda üst seviyede hizmet sağladık. Artan iletişim ihtiyaçlara cevap verebilmek adına tüm imkanlarımızı seferber ettik. Büyük veri yönetimi önemli gündem maddelerimiz arasında. 2021’de “İstanbul Senin” uygulamasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ana hedefimiz hayatın her noktasında vatandaşların yaşam kalitesini daha çok arttırmak” dedi.
Oturumun ikinci sunumunu yapan Esat Temimhan, İBB yeni stratejik planı doğrultusunda üç temel alana odaklandıklarını belirterek, “Önceliğimiz olan ulaşım, deprem ve enerji-çevre alanlarında çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Pandemi nedeniyle bireysel araç kullanımı önemli ölçüde arttı. Trafik sorununa çözüm olarak sahadan alınan veri sayılarını arttırıp yapay zeka ile trafik yönetimini akıllı hale dönüştürmeyi, tüm otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurmayı hedefliyoruz” dedi. BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz ise İstanbulkart’tan memnuniyet oranının yüzde 95 olduğunu belirtti. Karadeniz, İstanbulkart’a artık ticaret imkanının da geldiğinin altını çizerek, “İstanbulkart’ı yaşam ve kent kartı haline getirmeye çalıştık. Spor tesisleri, müzeler gibi alanlara taşıdık. Bir harcama kartı olması yönünde büyük market zincirleri ile görüşmeler gerçekleştirdik ve İstanbulkart’ı kurumsal bir karta da dönüştürdük. Bu süreç başladı” bilgisini verdi.
İSTTELKOM Genel Müdürü Nihat Narin de “Bugün metrolarda günlük yaklaşık 2 milyon kişi bütün iletişim ağıdan kopuk yaşıyor. Acil ihtiyaç ve afet durumları için bu konuda idari otoritelerin gerekli adımları bir an önce atması gerek. Metroların çift taraflı internet sağlamasına yönelik altyapı çalışmalarımızı tamamladık, her şey hazır ve İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz başvuruya cevap bekliyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep karşısında konunun çözümü için tüm işbirliklerine hazırız” dedi.
UGETAM Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin, “İstanbul da toplam 13 milyon doğalgaz ve su sayacı var ve bunların akıllı hale dönüştürülmesine yönelik tüm alternatif çözümleri test ediyoruz. Yeni sistemlerle birçok alanda önemli tasarruf sağlanmasını hedefliyoruz. Günlük 420 şantiyenin çalışmalarına devam ettiği İstanbul’da, yeni nesil şehir şantiye yönetim standartlarını oluşturmak istiyoruz. Pandemi nedeniyle tüm eğitimlerimizi sanal ortamlara taşıdık. ‘Quartz’ projesi ile kurumlara ait işletme ve bakım maliyetlerini azaltarak vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. İBB’nin diğer Akıllı Şehir çalışmaları hakkında bilgi veren Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner ise “İBB ve iştiraklerine ait verileri daha anlamlı verilere dönüştürmek istiyoruz. Askıda Fatura uygulamamız pandemi dönemi geçen yılın en önemli projelerinden biri oldu. Kurumlarda Robotik Süreç Otomasyon hizmetlerini kullanmaya başladık. İBB WiFi ağımızı genişleterek abone sayısını 4 milyona çıkardık” dedi.