İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Teknoloji Koordinatörü Mehmet Erdem Samut: “DİJİTAL İKİZ KONUSUNDA DÜNYA ÇAPINDA ÖNDE GELEN ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ”
“Yapay zeka ve makine öğrenmesine ağırlık vermeye başlamamız da son 1,5 senede oldu. Konuyu iki ana alt başlıkta işliyoruz. Bir tanesi makine öğrenmesi, diğeri de üretken yapay zeka dediğimiz dil modelleri. Mesela makine öğrenmesi konusunda şu anda dijital ikiz üstünden yapmayı planladığımız en önemli proje depremle alakalı. Uydu görüntülerinden aldığımız deprem öncesi ve deprem sonrası görüntüleri karşılaştırıp, hangi binaların yıkıldığını makine öğrenmesiyle tespit etmeye çalıştığımız bir projemiz var, bu konuda çözmeye çalıştığımız problem “zaman” tüm bunları depremden sonra ilk 6 saat içinde sonuç üretebilecek şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Yüzbinlerce IoT veri noktamız var. Her müdürlüğümüz kendi alanlarında şehir verilerini toplayıp analiz ediyorlar. Biz bunları Smart IoT platformu modelinde tümleşik olarak birleştirmeye çalışıyoruz. Bu IoT altyapısı dijital ikizi de besleyecek.
Yine benzer bir şekilde 1,5 yıldır dijital ikiz projesi üzerinde çalışıyoruz, gayet iyi gidiyor. Yakın zamanda iki tanesi uluslararası ödül olmak üzere toplam 4 ödül aldık. Dijital ikiz konusunda yenilikçi mekânsal veriye dayalı platformlar deniyoruz. İstanbul çok büyük bir şehir, 3 boyutlu modellemeyi ve bunun üzerinde gerçek zamanlı veri işlemeyi, performansı arttırmak adına olabildiğince GPU’ya çıkartmaya çalışıyoruz. Geospatial Dijital ikiz geliştirme konusunda dünya çapında önde gelen şehirlerden biriyiz. Dijital ikiz çalışmalarımız ve yatırımlarımız artarak devam edecek.
Özellikle, IT çalışanlarımızın yapay zeka araçları farkındalığı ve bireysel kullanımları çok yüksek. Mesela yazılım geliştirme işlerinde yoğun şekilde kullanıyor. Bu konuda yatırım yapıp, önüne bu sistemleri yönetecek, kurum içi kullanımı kontrol altına alacak bir platform yerleştirmeyi düşünüyoruz. Kurum içinde gerekli olup kullanılacak tüm yapay zeka araçlarını bu platformun arkasına bağlayacağız. Kendi veri merkezimizde çalışacak yerel bir LLM üzerinde de çalışıyoruz. Bunun üzerinde uygulamalar geliştirip kurumsal süreçlerimizi daha verimli yönetebileceğimiz servisler üzerinde çalışacağız.
Açık veri portalımız var, akademisyenlere ve halka hitap eden, halka açık verilerimizi işleyebildikleri bir yapı bu. Yüzbinlerce IoT veri noktamız olunca, IoT SIM kartlarımız ve veri trafiğimiz de çok oluyor ve çok faturamız geliyor. Bunları otomatik işleyecek, analiz edecek RPA ve yapay zeka uygulamaları geliştiriyoruz. Basılı evrakları otomasyon süreçlerine dahil edecek OCR’lı uygulamalar üzerinde de çalışıyoruz. Hukuk departmanımızın işi çok fazla. Onların dokümantasyon süreçlerini hızlandıracak konular üstüne çalışıyoruz.
Çağrı merkezimiz çok yoğun ve oranın verimliliğini arttırma çalışmalarımız da var. İstanbul Senin uygulamamızın penetrasyon oranları da çok iyi seviyelere geldi. İstanbul’luların İstanbul Senin uygulamamızı benimseyip kullanmalarından çok mutluyuz.”