İstanbul’da bağlantı karmaşası
TELKODER; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), internet ve telefon hizmetleri sunan tüm şirketlerin fiber kablo döşeme (geçiş hakkı) izinlerini, metro, metrobüs ve füniküler güzergahları için feshettiğini ve izinlerin de 2017 yılında yenilenmeyeceğini açıkladığını duyurdu. Bu durumun, haberleşme şirketlerinin hizmetlerinde ilgili bölgelerde aksaklıklar yaratabileceği ve bundan çok sayıda İstanbullu’nun etkilenebileceğine dikkat çekildi. Öte yandan, çok sayıda şirket tarafından çekilen kablo ve ekipmanların toplanması ve boş olarak teslimini isteyen İBB, ekipmanların toplanmasının mümkün olmaması halinde ise önemli yatırımlarla yapılan altyapı unsurlarının belediyeye devredilmesini talep etti.
Son dönemlerde İBB yetkililerinin, TELKODER üyesi işletmecilere elektronik haberleşme altyapı hizmetlerini İBB tarafından kurulmuş olan İstanbul Elektronik Haberleşme ve Altyapı Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş.’den (İSTTELKOM) alınmasına yönelik beyanları da olduğunu belirten TELKODER, bu şirketin şehirdeki altyapının tek elden yönetilmesini hedefleyen anlayışa sahip olduğunu dile getirdi. İBB tarafından kurulan İSTTELKOM aracılığıyla oluşturulmak istenen tekelci yapının hükümet program ve hedefleri ile yasal düzenlemelere aykırı olduğunu dile getiren TELKODER, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve Rekabet Kurumu’nun bu duruma el koyarak, çözüme kavuşturması gerektiğini vurguladı.
TELKODER, üye şirketlerden geri alınmak istenen metro, füniküler geçiş haklarının İBB tarafından İSTTELKOM’a tahsis edileceği tahminini dile getirirken, bu girişimin gelecekte diğer güzergahlarda da uygulanmak isteneceğini ve bu yolla İstanbul’da bulunan elektronik haberleşme altyapısının zarar görerek, sektörün geleceğinde sorunlara yol açacağına işaret etti. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“İBB tarafından İSTTELKOM aracılığı ile İstanbul’da yapılan olumsuz ve kanun dışı hamleler haberleşme sektörü için zararlar doğuracak. Belediyelerin ve onlara bağlı şirketlerin gelir yaratmak için sektörü ve sektörde uzun yıllardır yatırım yapmış şirketleri hiçe sayarak hareket etmelerinin kabul edilir yanı yok. Bu yönde adımlar ve oluşturulmak istenen pazar yapısı, hükümet program ve hedefleri ile yasal düzenlemelere uygun değil. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve Rekabet Kurumu, bu uygulamaya müdahale etmeli ve İBB tarafından İstanbul’un elektronik haberleşme altyapısına yapılan bu olumsuz müdahaleleri önlemeli. Tüm dünyada yerel yönetimler, yatırımcıların fiber altyapı kurmalarına destek olmakta. Türkiye’de de belediyeler, fiber altyapı kurulumunun kendi bölgelerine sağlayacağı değeri anlayıp, bu konuda çıkarılan kanun ve yönetmeliklerin uygulanmasına ön ayak olmalı. Bu vesileyle, Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve TELKODER üyesi operatörlerin bir araya gelerek bir Ortak Altyapı Şirketi kurma girişiminin ne kadar isabetli bir karar olduğu da anlaşılmakta.”