İstanbul teknoloji merkezi olarak yükseliyor
2011 yılında Türkiye’de donanım, yazılım, hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi, mobil cihazlar pazarları toplam büyüklüğü 66,7 milyar TL olarak gerçekleşti.
E-ticaret pazarı 18,4 milyar TL; savunma sanayii yazılım ve hizmet pazarı 600 milyon TL; çağrı merkezleri 1,8 milyar TL ve mobil cihazlar pazarı 5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Bilgi teknolojileri pazarı 33 milyar dolara ulaştı. Geniş bant abone sayısı 8 milyona çıktı. 27 kamu kurumunun 223 hizmeti e-Devlet Kapısı ile sunuyor.
Donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi 2011 yılı toplam istihdamı ise 125 bin 847 kişi oldu.
2012 yılında Bilgi Teknolojileri pazarının 31 milyar dolar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.
2002’de Türkiye’nin 36 milyar dolar olan ihracatı içinde, hem düşük hem de orta seviye teknolojili ürünlerin payı yüzde 47’ydi. 10 yıllık süreçte düşük teknolojili ürünlerin payının yüzde 26’ya gerilediğini, buna karşılık orta seviye teknolojiye sahip ürünlerin payının ise yüzde 70’lere çıktığını görüyoruz. 2023 yılında üretim ve ihracatımız içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.
Ar-Ge ve teknolojiye yönelik çalışmalar neticesinde, ülkemiz geçen yıl 118 bin marka başvurusuyla Avrupa’da ilk sırada yer almıştır.
2011 yılında ülkemizdeki Ar-Ge harcamaları yaklaşık 12 milyar TL olmuştur. 2011’de milli gelir içindeki payı yüzde 1’e yaklaşan Ar-Ge yoğunluğumuzu, 2023 yılında yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz.
Halkımız için teknoloji artık bir lüks değil, temel ihtiyaç haline gelmiştir ve Türkiye’nin büyük bir bölümü teknolojiye, internete rahatlıkla ulaşabilir hale gelmiştir.
Geçtiğimiz ay Türkiye’nin 26 ilinde yaşları 13-29 arasında değişen 3 bin kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen bir araştırmaya göre gençlerin yaşadığı hanelerin yüzde 71,4’ünde bilgisayar bulunuyor.
Türkiye’de gençlerin yüzde 8,3’ü sabah kalktığında ‘’tuvalete bile gitmeden’’ internete girdiğini belirtirken, yüzde 4,7’si ise yataktan kalkmadan internete girdiğini söylüyor.
Gençlerin yüzde 28,4’ü de evden çıkmadan internete girdiğini belirtiyor. Türkiye’nin yüzde 98’inde standart ya da akıllı telefon bulunuyor. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 47’si için internet ‘’vazgeçilmez’’ nitelikte. Her 3 gençten 2’si, dijital cihazların sosyal statü gösterdiğini belirtirken, yüzde 53,9’u teknolojik cihazları kullanmayan kişilerin ‘’çağın gerisinde’’ kaldığını düşünüyor.
Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 54,7’si interneti sosyal ağlara bağlanmak için kullanıyor. Gençler sosyal ağlarda günde ortalama 53,5 dakika geçiriyor.
Türkiye’nin artık bu noktadan geriye gitmesi sözkonusu olamaz. Aksine hükümetimiz reform sürecindeki kararlılığıyla, takip etmek bir tarafa, Türkiye’nin dünyadaki bu değişimi yönetecek konuma ulaşması için hızla ilerlemeye devam edecektir.