İstanbul, trafiği ile ikinci sırada
TomTom, 5 kıtada bulunan 161 şehrin 2012 yılına ait trafik sıkışıklığını ölçen ve 2011 yılına ait kıyaslamayı da içeren en son Trafik Sıkışıklık İndeksi'nin sonuçlarını duyurdu. İndeks, Moskova’yı Avrupa'daki trafiğin en sıkışık ve yoğun olduğu şehri olarak belirlerken, İstanbul 2’inci sırada yer aldı. Sıkışıklık İndeksi'nde kullanılan metodoloji sıkışık olmayan zamanlardaki seyahat sürelerini en sıkışık olan saatlerle karşılaştırıyor. Fark da, seyahat süresindeki yüzdelik artış olarak gösteriliyor. İndeks, yerel yolları, yan yolları ve karayollarını dikkate alırken, tüm veriler, gerçek GPS tabanlı ölçümlere dayanıyor. TomTom Sıkışıklık Endeksi, kamuoyuna, iş çevrelerine, endüstriye ve politikacılara kentsel alanlardaki sıkışıklık seviyelerine ilişkin doğru ve tarafsız bilgi sunuyor.
Rapor; İstanbul'da gün içerisinde yoğun olmayan saatlerde bile seyahat sürelerinin normalden yüzde 55 ve sabahın sıkışık saatlerinde ise yüzde 80 oranlarında daha uzun olduğunu tespit etti. Rapor akşam saatlerinde trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda sıkışıklığın normalden yüzde 125 daha fazla olduğunu belirledi. Kişilerin yılda trafikte kaybettiği zaman ise yaklaşık 118 saat olarak açıklandı. Uzmanlar bu rakamlara dayanarak İstanbul'da genel anlamda bir sürücünün günün her saatinde normalden yarı katı daha fazla zaman harcadığını söylediler. Uzmanlar ayrıca akşam ve sabah sıkışıklıklarında ise bir sürücünün normalin en az iki katı daha uzun bir zamanı yollarda harcadığını belirtti.
2012 yılında Genel Sıkışıklık Seviyesi açısından sıralanan en sıkışık şehirler şunlardır:
1. Moscova %66 6. Los Angeles %33
2. Istanbul %55 7. Sidney %33
3. Varşova %42 8. Stuttgard %33
4. Marsilya %40 9. Paris %33
5. Palermo %39 10. Roma %33
Avrupa şehirleri için 2012’de genel sıkışıklık seviyesi ise yüzde 24.
TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan, İstanbul'un yüzde 99,5 oranında bütün anayollarını, sokaklarını ve caddelerini kapsayan araştırmanın sonucu olarak, “İstanbul'daki trafik sorunun çözümünün kıtalar arası geçişle olmayıp, Avrupa yakasındaki bağlantı bölgelerinde yapılması gerektiği belirlendi” dedi.