İstanbul’u BT ileriye taşıyacak
Türkiye Bilişim Vakfı’nın düzenlediği İstanbul’un Dijital Gündemi Konferansı’nda İstanbul’un bilgi ve iletişim teknolojileriyle kalkınacağı vurgulandı.İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu, İstanbul ve bilişim teknolojileri sektörünün gelişimi için ortaya koyduğu politika önerilerini, Turkcell’in sponsorluğunda düzenlediği İstanbul’un Dijital Gündemi Konferansı’nda sundu.
TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın verdiği bilgilere göre, İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu, İstanbul için Akıllı Ulaşım Çözümleri’ne ve İstanbul’un gelişimine yönelik oluşturduğu çalışmaları, 54 politika önerisi ve 5 ana ilkede gruplandırdı. İstanbul’un temel sorunlarının BİT desteğiyle çözümünde, yenilikçi küçük projeler kadar, daha büyük boyutlu yenilikçi projelerin de artık şart olduğu vurgulanırken, bu çözümlerin yüksek bilgi ve teknoloji ile patent düzeyinde gerçekleşmesinin hedef alınması gerekliliği belirtildi.
İstanbul’da yoğunlaşan sanayinin ürettiği bilgi ile üniversiteler ve akademik-teknik araştırma kurumlarında oluşan bilginin, sivil toplum kurumlarının, kamu ve yerel yönetimin de katkısıyla hatta vatandaşın da süreçlere dahil edilmesiyle paylaşılarak, İstanbul’un sorunları için ortak çözümler üretilmesinin artık şart olduğu vurgulandı.
İstanbul için yapılacak her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetinin, gerçekte sağladığı değerin ölçülmesi gerekliliği ve Ar-Ge’nin verimli sonuçlara ve yenilikçi çözümlere ulaşmamasının her anlamda kayıp olduğu görüşü savunuldu.
Bunlarla birlikte BT’nin, İstanbul’da ulaşımın “daha akılcı ve daha akıllı” sağlanması için çağdaş şehirlerdeki uygulamaları İstanbul’a taşıyacak ve yenilikçi teknolojilerle İstanbul’a özgü farklı çözümler yaratacak yetkinlik ve bilgi düzeyinde olduğu görüşü paylaşıldı.
Sadece 6 ayda genişbant abonesi yüzde 25 arttı
Toplantıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de katıldı. BTK Başkanı, Türkiye’de yaklaşık 67 milyon mobil abone olduğunu belirtirken, 40 milyonun 3G abonesi olduğuna dikkat çekti. Genişbant abone sayısının yüzde 25’ten fazla artış gösterdiğini belirten Acarer, son iki yılda veri trafiğinin 15 kat artış gösterdiğini vurguladı.
Altyapı ihtiyacının hızla arttığına dikkat çeken Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın geçiş hakları ile ilgili çalışmasında sona geldiğini hatırlattı. Altyapı gelişiminin geçiş haklarıyla hızlanacağını belirten Acarer, “IPV6’ya uygun hale gelindiğinde kamu kurumlarının sınırsız sayıda IP adresi kullanması mümkün olacak” dedi.
Acarer yeni TTK’nın sektördeki eleman ihtiyacını artıracağını, işsizlik konusunda önemli bir fırsat yakalanabileceğini sözlerine ekledi.