İstihdamda kadının payı daha da artmalı
Yeni haftadan selam sana,
Haftaya hafriyat ve harç kamyonlarının esiri olsa bile vazgeçilmez İstanbul ile başlıyorum. İstanbul Valiliği ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) tarafından yönetilen İstanbul’un resmi web sitesi howtoistanbul.com, İstanbul’un küresel ve ulusal alanda tanıtımına destek oluyor. Web sitesinin kurulduğu günden beri sürekli geliştirildiğini ve ziyaretçi sayısında düzenli artış olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası ve TUGEV-ICVB Başkanı İbrahim Çağlar, “Her zaman güncel tuttuğumuz sitemize son olarak eklediğimiz ‘What’s On’ başlığı altında şehrimizde gerçekleşecek etkinlikleri tek çatı altında topladık” demiş. İstanbul ile ilgili güncel bilgiler ve etkinlikler www.howtoistanbul.com adresinde.
Bu hafta İstanbul’um bu kadar da değil… Mastercard, Paha Biçilemez İstanbul projesi kapsamında kullanıcılarını İstanbul’u ve şehrin tarihi yapılarını keşfetmeye davet ediyor. Mastercard’ın www.pahabicilemezistanbul.com adresindeki Şehir Tarihi testini başarıyla tamamlayan şanslı kişiler, Şehr-i İlham İstanbul’da Helikopter Turu kazanacak.
Biraz İstanbul’dan uzaklaşıp genele yayılalım. Çünkü Cerebral Palsy’li çocukların eğitim ve rehabilitasyon ihtiyacına cevap vermek için kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın (TSCV) eğitim atölyelerine Teknoloji Pazar’dan destek gelmiş. Teknoloji Pazar, TSCV’de kurulacak teknolojik destekli eğitim atölyesine hem gerekli cihazları bağışlıyor hem teknolojipazar.com’u kullanan tüm müşterilerini Cerebral Palsy konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyor. Proje Temmuz sonuna kadar devam edecek.
Biraz da alışveriş yapalım. Senin de pek sevdiğin biçimde çoğu tüketici artık denedikleri üründen emin olmak için üzerlerindeyken fotoğraflayıp sevdikleriyle paylaşıyor. Sensormatic ise AboutMe ile mağazalara müşteri memnuniyetini artıracakları bir çözüm sunmuş. Müşteriler, denedikleri ürünleri AboutMe ile kendi üzerlerindeyken fotoğraflayıp e-posta ile paylaşabiliyor, ürünler arasında seçim yapmak kolaylaşıyor, satın alma kararı da daha kısa sürede alınabiliyor. Hem AboutMe’nin kurulumu ve kullanımı oldukça kolay. Özel yazılımı sayesinde hem müşteriler rahatça fotoğraf çekip paylaşıyor hem mağaza yönetimi de sistemi rahatça yönetiyor. Mağaza mağaza gezerken aklımızda olsun…
Bu haftanın çevre gündeminde başarı hikayemin kaynağı MediaMarkt. Çünkü şirket, 2009’da başlattığı elektronik atık toplama projesiyle bugüne kadar toplam 106 ton elektronik atık toplamış. Şirket, geliştirdiği e-atık uygulamasıyla da mağazalarda toplanan kullanılmış elektronik ürünleri geri dönüşüme kazandırıyor. Bu kadar da değil… Mağazalarda tüketiciler tarafından ünitelere geri dönüştürülmek üzere bırakılan telefon, beyaz eşya, televizyon, DVD ve pil gibi ürünlerin tehlikeli kısımlarını ayrıştırarak tekrar kullanılabilir hale de getiriyor.
Bu yıl Sürdürülebilir İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Raporu kategorilerinin de eklendiği ödüllere başvurular da sürüyor. Türkiye’de sürdürülebilir iş modelleri ile değer yaratan şirketler, KOBİ’ler, yerel yönetimler ve startup’lar 11 kategoride ödüllendirilecek. Daha fazlası için adresimiz http://surdurulebilirisodulleri.com/2017/.
Bu sayfalarda ödül sahiplerini paylaşırım yine seninle umarım, ama şimdi sırada bu haftanın başarı hikayeleri var. Microsoft’un KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında kazananlar belli olmuş. Bu yıl ikincisi yapılan ve 9 farklı kategoride yüzlerce kadının yarıştığı etkinliğin ödül töreni, kadınların işgücüne katılımının önemi ve bunun artırılması gerektiğine de vurgu niteliğinde olmuş. İşte bu vurgunun hayata geçen kanıtı: Türk Patent ve Marka Kurumu’nun paylaştığı bilgilere göre, 8 – 11 Haziran arasında Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na katılan, buluşçularımız da 2 Altın 1 Gümüş Madalya ile IFIA, WIPO, Endonezya, İran, Makedonya, Tayvan ve Lübnan Özel Ödüllerini almışlar.
ExxonMobil Türkiye, Mobil 1 markası altında düzenlediği ve 2010 yılından beri binlerce oto sanayi çalışanına verdiği eğitimlerini bu yıl 3D yazıcılarla üretilen motorlar ve artırılmış gerçeklik teknolojisi ile desteklemiş. Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle hazırlanan “Oto Sanayi Ustaları Eğitimi” projesi de Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği’nce düzenlenen Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nda B2B Pazarlama dalında ödül kazanmış. Vestel Perakende Akademisi (VPA) ise “Bayi Ağı Satış Gelişim Programı” ile Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği (TEGEP) Öğrenme ve Gelişim Ödülleri’nde ödüle layık görülmüş.
Yaz dönemi madem, bu haberim tatilciler için gelsin. Çünkü tekne kiralama pazaryeri Viravira (www.viravira.co) hizmete açılmış. Tekne sahipleri ile tekne kiralamak isteyenleri bir araya getirmeyi hedefleyen iki tarafa da önemli faydalar, hız ve garanti sağlıyormuş. Sitede detaylara ziyadesiyle ulaşabilirsin.
Bu haftaya noktayı yine bir kitapla, daha doğrusu girişimciliğe bilinç katmayı hedefleyen bir içerikle koyuyorum. Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde eğitim sonrası Marmara Üniversitesi’nde İktisat eğitimi alan Necdet Koç, birçok otel ve restoranda çeşitli pozisyonlarda çalışmış ve kariyerine Yiyecek-İçecek Uzmanı ve Danışman olarak devam ediyor. Necdet Koç’un Şubat 2015’te yayınlanan “Yiyecek-İçecek Yönetiminde Performans Analizi: Sayısal ve İstatiksel Yöntemler” isimli bir de akademik çalışması var. Ama burada bahsedeceğim konu, beyaz mavi fark etmez, her yaka renginde birçok insanın hevesi, kendi mekanını açmak. Ama bu hevesi sağlam temellere dayandıramamak, birkaç ay içinde dükkanı kapatmak demek. İşte bu nedenle girişimi pratik bir dille haritalandıran ‘Restoran Açmak İstiyorum’ kitabını meraklılarına tavsiye ediyorum. Yeme-içmenin çekici ama bir o kadar karmaşık dünyasına giriş yapmadan önce bu yola çıkmak isteyenler mutlaka okumalı. Çünkü mevzu bir dükkan, birkaç çalışan ve el broşürleri ile kampanya anonsu yapmaktan çok daha fazlası…
Bu hafta da bu kadar olsun, yine görüşeceğiz,