İsveç dondu kaldı
Ülkede yaşanan altyapı arızası nedeniyle devlet daireleri, SBAB Bankası, Ulusal Araştırma Konseyi, toplu ulaşım, otomobil kontrol ve izin verme merkezi sistemi ile İsveç’in en büyük eczanesi çalışmaz hale geldi.
İsveç’in hayat damarlarını oluşturan toplamda 50 istemci, BT şirketi Tieto’nun yaşadığı sunucu problemi nedeniyle olumsuz etkilendi. Yaklaşık bir aydır devam eden problemle ilgili bilgiler veren DCK-DATA İletişim Danışmanlığı Yurtdışı Üretim Yatırımları Koordinatörü Ahmet Çelik, sorun nedeniyle hayatın durma noktasına geldiğini aktardı. Ülkedeki hem internet hem de intranet ağları tamamem kullanım dışında kaldı.
Sistem arızası ilk olarak İsveç’in en büyük eczane zinciri olan Apoteket’te görüldü. Müşterilerin ilaç listelerinin bulunduğu platformların çalışmaması büyük sorun yarattı. Ardından sorun otomobil kontrol merkezinde ortaya çıktı. Sorun nedeniyle önemli gecikmeler yaşandı.
İsveç’in mortgage kredileri veren bankası SBAB, yeni kredi talepleri toplayamadığını, yeni sözleşmeler imzalayamadıklarını açıkladı. Daha önceden morgage kullanan müşterilerle ilgili bir sorun bulunmadığı vurgulandı.
Büyük kurumlarda sorun düzelirken küçük şirketlerde devam ediyor
İsveç’te şu anda eczane, bankacılık ve kamu hizmetleriyle ilgili sıkıntılar giderildi. Ancak Tieto’nun nispeten küçük müşterilerinin hala sorunlar yaşadığı bilgisi geliyor.
İsveç kamu yetkilileri de problemle ilgili yorumda bulunamadıklarını zira kendilerinin de Tieto’nun müşterisi olduklarını açıkladı. Fin şirketi Tieto ise sorunun çok karmaşık olduğu ve bu nedenle çözümün bu denli uzun sürdüğünü belirtti.
Bu denli uzun süren çözüm nedeniyle müşterilerin Tieto’ya olan güvenleri de azaldı. Örneğin, mortgage bankası SBAB şu anda tüm sistemini Tieto üzerinden yürütmüyor. Banka yedeklediği müşteri bilgileri üzerinden eski işlemlerini sürdürürken, yeni kredilerin alımlarını Tieto’ya emanet ediyor. Tamamen eskisi gibi bir sisteme dönüş için oldukça dikkatli olunduğu, tüm testlerin tamamlanmasının beklendiği bildiriliyor.
Bu durum aslında büyük şirketlerin, hatta devletlerin bile sistemlerinin ne denli risk altında bulunduğunu gösteriyor. Bir altyapı sağlayıcısının yaşadığı sorun nedeniyle ülkede hemen hiçbir çalışma yürütülemiyor. Tam da bu noktada “bulut bilişim” gibi kontrol tamamen sağlayıcıda bulunduğu sistemlerin sorgulanması gerekiyor.