İTÜ bir Ar-Ge üniversitesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 27 Nisan tarihinde İTÜ’yü ziyaret ederek, açılışına kısa süre kalan ve savunma sanayisine önemli katkı sunacak Türkiye’nin ilk büyük kavitasyon tüneli başta olmak üzere, Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı, Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama UYG-AR Merkezi, Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi ve Nano Teknoloji ve Araştırma Merkezi’ni de ziyaret eden Bakan Varank‘a, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu eşlik etti. Varank, ilk olarak İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde tasarlanan ve inşa edilen Türkiye’nin ilk büyük ölçekli büyük kavitasyon tünelinde (İTÜ KAT) incelemelerde bulundu. Ziyarette tünelle ilgili bilgi veren proje ekibinden Doç. Dr. Uğur Oral Ünal, özelikle torpido, denizaltı, savaş gemisi, insansız taşıtlar gibi savunma sanayisinde kritik öneme sahip platformların ve sivil deniz taşıtlarının kapsamlı performans, gürültü ve akış görüntüleme gibi deneylerinin yapılmasına imkân sağlayacak tünelin, teknik özelikleri bakımından alanında dünyanın ilk 10 test merkezi arasında yer alacağının altını çizdi. Kavitasyon tünelinin, Savunma Sanayi Başkanlığının ‘Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü’ (TKY) programı çerçevesinde ASELSAN’ın destekleriyle finanse edildiğini ifade eden Ünal, tünelin yaz aylarından itibaren hizmete girmesinin beklendiğini belirtti.
Türkiye ekonomisini katma değerli hale getirmenin yolu Ar-Ge’ye yatırım yapmaktan geçiyor
Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi ziyaretinde Bakan Varank‘a merkezle ilgili sunum yapıldı. Varank, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te ve ABD’de girdiği yarışmada derece alan İHA projelerini inceledi. İTÜ’nün Ar-Ge faaliyetlerine gelecek dönemde daha fazla vakit ve imkân ayırması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak üniversite ile yakın iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Varank, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde İTÜ’nün teknopark anlamında neler yapacağının, gelecek dönem planlarının üzerinden geçtik. Ar-Ge çok önemli. Türkiye ekonomisini daha katma değerli hale getirmenin yolu Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor. Bu da tabii ki Ar-Ge merkezleri ve üniversitelerle birlikte yapılacak bir çalışma. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi bu manada çok önemli projeler yapan, AB’den önemli fonları ülkemize kazandıran araştırma merkezlerinden birisi.”
Yerli ve milli teknolojilerin üretildiği çalışmalar yürütülüyor
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Türkiye Uzay Ajansı ile derin uzay misyonuna yönelik bir çalışmalarının bulunduğuna dikkat çekerek İTÜ’de Türkiye Uzay Ajansı’nın bir operasyon merkezinin kurulmasının söz konusu olduğunu dile getirdi ve Türkiye Uzay Ajansı ile bu konuda bir protokol imzaladıklarını kaydetti. Üniversitede çok sayıda merkez bulunduğunu dile getiren Koyuncu, içinde bulundukları uzay ve havacılık merkezinde mini İHA’lar ve küp uydular gibi çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Koyuncu, üniversite bünyesinde bulunan İTÜ Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi’ne değinerek “Bu merkezimizde de deniz suyu arıtan filtreler başta olmak üzere atık suyu geri kazandıran filtreler gibi çok sayıda yerli ve milli teknolojilerin üretildiği çalışmalar yürütülüyor. Ar-Ge üniversitesiyiz. Araştırma bizim olmazsa olmazımız. Önümüzdeki dönemde teknik üniversite olarak ülkemizin Ar-Ge ekosistemine değer katmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.