İyi olan robot kazansın!
İYTE IEEE bu yıl ikincisini gerçekleştireceği IZTECH RoboLeague ile robot teknolojisindeki gelişimi yansıtmakla kalmayacak, sanayi ve üniversite buluşmasını da sağlayacak.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) IEEE kolu bu yıl ikinci kez robotlara evsahipliği yapacağı IZTECH RoboLeague için hazırlanıyor. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan, 24 saatlik Tasarla-Yap-Yarıştır kategorisiyle robot ve endüstriyel otomasyon yarışmalarına farklı bir yapı kazandıran etkinliğin ikincisi 26-27 Ekim’de düzenlenecek.
Etkinliğin sponsorluk temsilcisi Hüseyin Güven Özgür, geçen yılki ilk etkinlikte yarışmacılardan ve katılımcılardan olumlu tepki aldıklarını belirterek, bu yıl hedeflerinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Yarışmada 3 ana kategori var. İlki yarışmacıların çizgi izleyen, mini sumo, sumo, arazi, çöp toplayan, yangın söndüren robotlarının yarıştığı kategori ve Özgür, bu yıl daha da çok robotun yarışacağı bir ortam hazırladıklarını hatırlattı. İkinci kategori olan ve Özgür’ün ‘Bizim en çok övündüğümüz kategorimiz’ sözleriyle tanımladığı, Türkiye’de ve dünyada benzeri olmayan “24 Saatte Tasarla Yap Yarıştır” var. Geçen yıl 15 ekip, Mars robotu Curiosity’den ilham alınarak düşünülen temada robotlarla yarışmıştı. Bu yıl ise yarışma esnasında açıklanacak olan yeni bir tema üzerine 20 ekipten bu robotu yapmaları istenecek. Üçüncü kategori RoboWorker’da ise endüstriyel robotların tanıtımı ve eğitimi yapılıyor. Bu kategori, endüstri ile öğrencileri bir araya getiriyor. Etkinlik tamamen bir ekip çalışmasının eseri. Gönüllü İYTE IEEE öğrenci kulübü üyelerinden oluşan ekip, sponsorluk, tanıtım ve tasarım, teknik ekip olmak üzere işbirliği ve paylaşımla bu çalışmayı hayata geçiriyor. Özgür ekledi: “Başta rektör yardımcımız Prof.Dr. Ahmet Eroğlu olmak üzere üniversitedeki eğitmenler de bizi destekliyorlar. Okulumuzun teknoparkı ile sürekli iletişim halindeyiz. İZTEK Genel Müdürü Nevzat Duru başta olmak üzere, bize yol gösteren “çözüm ortağı” diye adlandırdığımız kurumlar da mevcut.”
Yarışmalara ek olarak, uzman isimlerin ve akademisyenlerin katılımı ile seminerler düzenlenecek. Yarışmada sponsor şirketlerin kurduğu standlar da var. Burada robot, endüstriyel, otomasyon ve teknolojik anlamda şirketlerin nasıl yol izlediği, nasıl yenilikler istediklerini anlatabildikleri, katılımcılarla irtibat halinde oldukları bir ortam mevcut. Robot geliştiricileri de kendi masalarında sergiledikleri robotları ziyaret eden şirket yetkilileri ile iletişim kurabiliyor. “IZTECH RoboLeague olarak sadece bir yarışma ortamı sağlamayıp, reel sektörü ve öğrenciyi, geliştiriciyi bir araya getirmiş oluyoruz” diyen Özgür, reel sektörün etkinliğe bakışını ise şöyle anlattı:
“Aslında her şirketin istediği donanımlı mühendisler bu etkinlikte oluyor. Sadece teori değil, uygulamada da kendini geliştirmiş donanımlı eleman gücünü görebilecekleri bir ortam var. Zaten bu onları çok heyecanlandırıyor. Robotik aslında Türkiye’de maalesef üzerinde çok çalışılan, sektöre yerleşmiş bir alan değil. Ama bir tarafta da çok ilgi çekiyor. Çünkü hayatımıza yerleşti. Bunun sonucunda da, aslında robot ile ilgisi olmayan şirketler bile etkinliğimizi anlattığımızda detayları merak ediyorlar.”
Özgür, IEEE’yi evrensel bir topluluk olarak tanımladı ve bunun da, yarışmayı uluslararası bir düzeye taşıdığına dikkat çekti. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden, liselerden ve sektörlerden katılımcılarının olduğunu belirten Özgür, “Bu yıl uluslararası çapta da katılımcı kitlemiz olacak” dedi.