İyisiyle kötüsüyle sahnedeyiz!
Merhaba,
Bu sıcaklarda İstanbul iyice çekilmez hale geldi, ama anladığım kadarıyla sıcak bahane. Bu şehirden giden gidene… Armut’un evden eve nakliye alanında özelleşen girişimi “Rahat Taşın”ın verilerine göre, İstanbullular İzmir, Ankara ve Muğla’ya yerleşiyor. İstanbul içindeki taşınma hareketliliğinin yüzde 60’ı Avrupa yakasında ve İstanbulluların yalnızca yüzde 16’sı yaka değiştirmeyi tercih ediyor. Taşınanların büyük çoğunluğu ise kendi yakasında ikamet etmeye devam ediyor. En çok taşınan ilçeler ise Kadıköy, Kağıthane ve Güngören.
Şehirden kaçan kaçana, peki ya arkamızda bıraktıklarımız? Günümüzde karton ambalajların toplanması ve geri dönüşümünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar geri dönüşüm faaliyetlerini yürütüyor. Sektöre bir bütün olarak baktığımızda ise Türkiye’de karton ambalaj dönüşüm ortalaması yüzde 52 ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 yılında bu oranın yüzde 60’a yükseltilmesi hedefleniyor. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Karton Ambalaj’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Can Duran, İsveç, Danimarka Kanada ve Japonya gibi ülkelerin geri dönüşümde önemli yol aldığını belirtirken, “Geri dönüşümün yetersiz altyapıya sahip ‘geleneksel kağıt-karton hurdacılığı’ ile yapılmadığını ve ‘sürdürülebilirlik’ perspektifi ile ele alındığını söyleyebiliriz. Bu ülkeler karton ambalaj geri dönüşümünde reform niteliğinde yasal mevzuat değişikliğine gidilen ülkeler. Bu ülkelerde güçlü bir toplumsal bilinç de var” diyerek sorunun temeline, yani bireysel farkındalığa değinmiş. Duran, karton ambalajların geri dönüşümünü özendirecek Karton Ambalaj ve Kağıt Ürünleri Tasarım Yarışması’nı organize ettiklerini, genç tasarımcıların desteklendiği ve endüstriye ‘katma değerli’ tasarımların kazandırıldığı bu yarışma ile tek kullanımlık değersiz ürünler yerine, geri dönüşüm kültürüne katkı sağlayan ve nihai kullanıcıyı bu yönde özendiren tasarımları ön plana çıkartacaklarını da vurgulamış.
Çevresel gündemim bununla sınırlı değil. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, şehir hastaneleri gibi projelerin iklimlendirmesini sağlayan Systemair HSK, Türkiye’nin ‘Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik’ anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikasının resmi açılışını Eylül ayında gerçekleştirecekmiş. Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu fabrikanın Ortadoğu ve Balkanlar için üretim üssü olması planlanıyormuş.
Michelin tarafından her yıl düzenlenen ‘Doğru Hava Basıncı’ etkinlikleri bu yıl 15 noktada sürücülerle buluşmuş ve 6 ildeki anlaşmalı BP Akaryakıt İstasyonlarında toplam 2 binin üzerinde aracın hava basıncı kontrol edilmiş ve sonuç: Araçların yüzde 34’ünün tehlikeli seviyedeki hava basıncı ile yola çıktığı tespit edilmiş. Son 4 yılın en yüksek oranı olarak raporlara yansıyan bu rakamın gösterdiği gibi, uzun ömürlülük ve yakıt tasarrufu açısından önem taşıyan lastik basıncının uygun seviyede olması, sürücüye güvenli yolculuk, araca da performans sağlıyor. Sürücüleri lastik hava basınçlarını düzenli kontrol ettirmeleri konusunda uyaran Michelin, lastiklere en az ayda bir kez, uzun yolculuklar öncesinde araç üreticilerinin tavsiyesine uygun olarak hava basılmasını öneriyor.
Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu (UMAKİT) öğrencileri ise 27 ülkeden 147 ekibin katılımıyla Londra’da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa 2018 Yarışması’nda birinciliği kazanmış. Türkiye’den 13 takımın katıldığı yarışmada, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları ve ürettikleri ‘Barbaros’, şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç kategorisinde Avrupa’nın en verimli aracı seçilmiş. Hatırlatayım; Shell Eco-marathon, dünya genelinde Avrupa, Asya ve Amerika’daki bölgesel etkinliklerin dışında sadece 4 ülkede düzenleniyor. Shell Eco-marathon Türkiye, 2015’ten bu yana TİM ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile gerçekleşiyor. Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan Shell Eco-marathon Türkiye, 21-23 Eylül’de İstanbul’da.
Osmanlı İmparatorluğu odaklı gerçek zamanlı strateji oyunu Muhteşem Osmanlı (Great Ottomans) ön kayıt sürecini başarıyla tamamlayarak yüzbinlerce oyuncuya ulaşmış. Osmanlı temalı oyun şimdi yayında ve https://app.adjust.com/cu54e3q sitesinden ücretsiz indirilebilir, Türkiye’nin tarihi ve oyun başlığındaki yetkinliğinin buluşmasına şahit olunabilir. Mevzu oyun madem, bir haber daha sana. Yurtiçi Kargo, geliştirdiği ve tescil ettirdiği mobil oyunlaştırma teknolojisi YK GAME ile karşımızda. Akıllı telefon kullanımını Yurtiçi Kargo kuryeleri arasında yaygınlaştırma hedefinin parçası olan YK GAME içinde tüm kuryelerin, Google Play uygulamasından güncelledikleri Yurtiçi Kargo Mobil Kurye Uygulaması sayesinde, oyunlaştırmaya katılıp, yapmış oldukları günlük operasyonel işleyişin neticesinde puan toplayıp sonunda ödül kazanma şansı var. Müşteri memnuniyeti ve anlık bilgi akışı sağlamak da cabası. Avrupa Üniversitelerarası Espor Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Esports takımı ise Portekiz’i 2-1 mağlup ederek şampiyon olmuş. Takımımız, Çin’de düzenlenecek International College Cup ile hem Türkiye’yi hem Avrupa’yı temsil edecek ve dilerim bana dünya şampiyonluğu haberini paylaşmak düşecek.
Spora ve sporcuya destekte bir gurur haberim var. Türk Telekom’un, ‘Türk Telekom Amatör Spor Kulüpleri’ ile 32 farklı branşta desteklediği yetenekli sporcular başarıları ile gururlandırmaya devam ediyor. 44 ilde 45 spor kulübü ile 5 binden fazla sporcuyu destekleyen Türk Telekom’un Zonguldak Türk Telekom Spor Kulübü Milli Boksörü Yavuz Kargidan, Yıldız Erkekler Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu olmuş ve 22 yaşındaki Milli Sporcu, ‘Artı 81 kilo’ kategorisinde ringe çıkarak altın madalya kazanmış. AEDAŞ çalışanları tarafından hayata geçirilen Çalışan Sahnesi Tiyatrosu’nun galası 13 Temmuz akşamı Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş. Çalışan Sahnesi; tüketicilerden gelen istek, öneri ve şikayetlerin sebeplerini araştırmak, çalışanlarla empati kurma yeteneği geliştirmek, iş sağlığı ve güvenliği problemlerine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilmiş.
Bu hafta da bu kadar, yeniler haftaya,
İTİRAZIM VAR
“Bilişim Sektörü”ne, bazı kesimler tarafından “BİT Sektörü” denmesine itirazım var.