İzlanda’nın Korsanları
Telif kavramına ve yasalarına karşı çıkan, “korsanlığı” destekleyen, internette sansürü ve denetimi kabul etmeyen Korsan Partisi, İzlanda’da seçmenden büyük destek görmeye başladı.
İlk “Korsan Partisi” (Piratpartiet) İsveç’te 2006’da kurulduğunda şaka sanılmıştı. Çünkü normal bir partiye benzemiyordu. Yok efendim, internet bağımsızlığıymış, sansür olmazmış, bu ilkelerle parti mi olurmuş? Ama parti, 2009 Avrupa Parlamentosu seçiminde % 7 oy alarak iki üyelik kazandı. İsveç’te acaip bir iş de yaptılar: İnternette veri paylaşımını devlete “din” olarak kabul ettirdiler.
On yıl içinde 60 kadar ülkede Korsan Parti kuruldu. Bazısı, seçimlerde şaşılacak oylar aldı, bazısı alamadı. Örneğin 2014 Avrupa Parlamentosu seçiminde Alman Korsan Partisi % 1.45 oy alabildi. Tek bir mv çıkarttı. Ancak, Almanya eyalet parlamentolarında partinin 44 üyesi görev yapıyor.
Korsan Partileri içinde şu sırada en “iyi performans” göstereni İzlanda’daki. Anketlere göre partinin desteği % 32’ye yükseldi. Buna karşılık, iktidardaki Bağımsızlık Partisi’nin desteği % 23.4’e geriledi. Bir Korsan Partisi ilk kez bir ülkede bu kadar destek görüyor. 2017 Genel seçimine kadar bu destek sürerse Korsan Parti, hükümete de girebilir? Parti seçime ilk kez 2013’te girdiğinde %5 oy almış ve 3 mv kazanmıştı.
Yunanistan’da Syriza, İtalya’da Beş Yıldız Hareketi (M5S), İspanya’da Podemos, Katalonya’da Ciudadanos gibi “muhalif” örgütlenmeler, siyasette yenilikçi tavırlar ve yöntemler özellikle genç seçmene daha yakın geliyor. Ancak, “muhalif” partilerin, ekonomik krizin etkilerini yoğun hisseden ülkelerde başarılı olması da ayrı bir olgu.