İzlenimci fotoğraf
Bir iPhone/iPad uygulaması anlatmaya çalışacağım. Adı: Penki (Japonca: Boya).
Şöyle: iPhone’un ekranını bir fotoğraf makinesinin önünden geçirin. Makine, resmi yavaş çekmeye ayarlı olsun. Bu iş için basit bir sayısal kamera değil, fenni bir kamera gerek.
iPhone’u kameranın önünden geçirirken, iPhone’daki uygulama, kameraya doğru bazı ışık oyunları yapacak. Siz bunu o an göremiyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafa baktığınızda; iPhone kullanarak bir soyut resim çekmiş olduğunuzu “anlıyorsunuz.”
Sonuç: Gerçek yaşamda var olmayan bir şeyin resmini çektiniz. Hani eskiden “hayalet”lerin fotoğrafını (!) çekerlermiş. Onun gibi. İzlenimci bir fotoğraf oldu. Doğada yok. Gerçekliği yok. Ama fotoğrafı var. İşte bu da, yaşadığımız baş döndürücü (çok klişe bir laf ama, başka ne diyebiliriz?) teknolojik hızın bize sağladığı alternatif bir gerçeklik.
Şimdiye kadar iPhone/iPad’de uygulamayı kimsenin akıl etmediği bu çok farklı çok yenilikçi iş, bir Londra grafik sanat şirketi olan “Berg”in buluşu. Berg bunu, Japon “Dentsu” iletişim şirketine bir proje olarak yaptı. Ama sadece 59 penny ödeyerek iPhone/iPad’e indirilen bu sanat uygulaması çok kısa sürede ilgi çekti. Flickr ve vimeo’da örnekleri görebilirsiniz.
Kimsenin “işine” yarayacak değil bu. Sadece görsel sanat “üretmek” için iPhone/iPad’den yararlanmaktan ibaret. Web 2.0 döneminin Web 3.0’e doğru evrimleştiği aşamayı işaretleyen bir sanatsal faaliyet örneği.
Web 2.0 nedeniyle demokrasi dahil, her şeyin tanımının yeniden yapılmaya başlandığı bir dönemde sanat, bundan uzakta mı kalacaktı?