İzleyerek verimliliğinizi artırın
Adaptasyon, bilişim pazarındaki büyüme beklentisi ve bunların sektörler üzerindeki dönüştürücü etkisi göz önüne alındığında, önümüzdeki 5 yıllık süreçte öne çıkan teknolojileri pazar büyüklük beklentilerine göre aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Nesnelerin İnterneti: Cihazların ve fiziksel mekanların internet yoluyla iletişim kurarak bulundukları ortamlar hakkında veri iletmesi ve üretilen bu veriye dayalı gereken aksiyonların alınması konsepti olan nesnelerin internetiyle bütünleşmiş cihaz sayısının 16 milyar adedi, pazar büyüklüğünün ise 2023 yılı itibariyle 1 trilyon doları geçeceği öngörülmekte, akıllı üretim, tedarik zinciri yönetimi, enerji yönetimi ve akıllı ulaştırma alanlarında büyük gelişmeler beklenmektedir.
Siber Güvenlik ve Veri Gizliliği: Son 10 yılda yaklaşık 10 kat artış gösteren 2026 yılında büyüklüğünün 270 Milyar doları ulaşacağı düşünülen siber güvenlik pazarında, web ve e-posta güvenliği uygulamalarının en hızlı büyüyecek alanlar olması öngörülmektedir. Bu hızlı yükselişte, günlük veri üretiminde görülen artış ve özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışma düzeninin yaygınlaşması en etkin faktörler arasında yer alıyor.
5G ve Fiber İnternet: Veri trafiğinin cihaz sayısının ve akıllı telefon kullanıcılarının artışı, 4G’ye göre yüksek hız, yüksek kapasite ve düşük gecikme süreleri gibi avantajları olan 5G’ye olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu iletişim teknolojisi sayesinde otonom araçlar ve neredeyse her şeyin uzaktan kontrol edildiği bir dünyada 2023’te 4 milyar Akıllı telefon kullanıcısı olacağı ve 2025 yılındaki 5G Servis gelirlerinin 176 milyar USD ye ulaşması tahmin edilmektedir.
Yapay Zeka: Yapay zeka genel tanımıyla insan düşünmesinin gerekli olduğu görevleri gerçekleştirebilen bilgisayar yazılımlarıdır. Günümüzde öne çıkan yapay zeka teknolojileri arasında makine öğrenmesi, doğal dil işleme, konuşma tanıma ve makine görmesi ile Robotik gibi teknolojiler yer alırken, 2020’den bu yana her yıl yaklaşık %22’nin üzerinde büyüyen Yapay Zeka pazarının 2024 yılında 110 Milyar USD ye ulaşacağı beklenilmektedir.
Akıllı Uç Bilişim: IoT ve 5G teknolojilerinin yaygınlaşması sonucu 2025 yılında öngörülen bağlı cihaz sayısının 55 milyar olacağı öngörülmekte olup bu cihazların 73 Zettabyte veri üretmesi beklenilmektedir. 2021’de 12 milyar USD değerinde olması beklenen global akıllı uç bilişim pazarının yılda ortalama %24 oranında büyüyerek 2027’de 43 milyar USD büyüklüğe ulaşması öngörülmektedir.
İçinde bulunduğumuz Pandemi döneminde, fiziksel dünyada sosyal mesafenin artması ile sanallaşan sosyal hayat, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim kavramlarıyla tanışmamız, e-ticaretin yükselişi ve artan veri kullanımı ile telekom ve lojistik şirketlerinin yükselişi yeni normal olarak tanımlanıyor.
Bu ortamda şirketler grubumuzun lokomotifi olan MOBİSİS Teknoloji, başta Zebra ve Honeywell markaları olmak üzere bir taraftan temsil ettiği dünya markaları ile kurumsal mobilite alanında müşterilerimizin verimlilik artışı ve izlenebilirlik hedeflediği projelerine katma değerli çözümler sağlarken diğer taraftan bugün ve yarın ihtiyaç duyabilecekleri yeni ve gelişmekte olan teknolojilere yatırım yaparak, onların dijital dönüşüm yolculuklarına rehberlik etmektedir.
Günümüzde en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan otomatik tanıma teknolojisi olan Barkod’ un yanı sıra özellikle RFID, Yapay Görme, Yapay Zeka ve Arttırılmış Gerçeklik destekli Endüstriyel Bilişim çözümlerimizle müşterilerimizin üretim, depo ve dağıtım süreçlerinin iyileştirilmesi ile daha verimli kılınmasına katkı sağlıyoruz.
Bulut Teknolojileri ile geliştirmiş olduğumuz Varlık Yönetimi Platformu ile Barkod ve RFID Etiketler ile kimliklendirilmiş demirbaşların zimmetleri ve lokasyonları ile amortisman ve garanti durumlarının takip edilebildiği donanım, yazılım ve hizmet bütünleşik çözümler üretiyoruz.
2020 yılı içinde kurumsal müşterilerimizin sunmak için Temassız Ateş Ölçer ve Ozon PRO Hava Temizleyici Ozon Jeneratörü üretimi ile sağlık alanında başlattığımız çalışmalar, içinde bulunduğumuz yılın ortalarında ISO 22196 sertifikalı HYGIENE PLUS teknolojisine sahip CAT marka dayanıklı telefonların Türkiye tek yetkili ithalatçısı ve tamir merkezi oluşumuz ile devam etmektedir. Dünyada ilk defa dayanıklı bir ürünün tüm harici bileşenlerinin gümüş iyon bazlı bir antimikrobiyal katkı maddesiyle harmanlanması ve cihazların dezenfektan sıvılarla düzenli olarak sterilize edilebilmesi ile ortaya çıkan kalıcı hijyenik telefon tasarımımızla sahada çalışan personellere sahip müşterilerimizin akıllı telefon ihtiyacını karşılamaktayız.
Özellikle pandemi döneminde uzaktan teknik destek hizmetlerinin sağlanması için başa giyilebilen, Zoom ve Teams yazılımlarını içeren, arttırılmış gerçeklik destekli eller serbest tabletler ile çözümler geliştirerek müşterilerimizin beğenisine sunarken, E-ticaret pazarının yükselişi ile bu konuda faaliyet gösteren kuruluşların lojistik depolarındaki ürün toplama süreçlerinde artan verimlilik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla giyilebilen, klasik el terminallerine oranla son derece hafif, kullanıcının her iki elini de serbest bırakarak verimliliği arttıran donanımlar da ürün portföyümüze katılmıştır.
Yapay Görme konusunda iş birliği içinde olduğumuz üreticilerle beraber, endüstriyel alanda Görüntü Muayene, Konumlandırma, Boyutsal Ölçüm, Varlık Yokluk, Metin ve Barkod Denetimi alanlarında donanım ve yazılım bütünleşik çözümler üretilmekteyiz.
İş Birlikçi Robotlar ve yapay görme teknolojilerinin birlikte çalışması sonucunda, endüstriyel alanlarda Montaj, Dağıtma, Yüzey İşleme, Makine Besleme, Malzeme Taşıma, Çapak Alma, Kaynak ve Kalite Kontrol işlemlerinin verimliliği arttırmak ve işletmeye değer katacak çözümler geliştirilmektedir.
Siber Güvenlik ve Veri Gizliliği alnındaki gelişmelere paralel olarak portföye katılan Mobil Cihaz Yönetimi ve Mobil Güvenlik Çözümleri ile kurum ve personele ait verilerin birbirlerine karışması engellenerek güvenlik ihlallerinin önüne geçilebilmesine olanak sağlanmaktadır.
1990’larda “Bilişim 100” adıyla başlayan bu sene 22 ncisi hazırlanan bu değerli araştırma ile sektörde faaliyet gösteren firmaların ciro bazlı kategorik olarak büyükten küçüğe sıralanması, araştırmaya veri sağlayan katılımcıların kendilerini konumlandırmaları yanı sıra sektörün bir nevi aynası olan kataloğun gelişen eğilimleri ortaya koymasına da olanak sağlamaktadır.
Bilişim 500 araştırma kataloğunun hazırlanması, basılması ve dijital ortamda paylaşılması için emek veren başta BTHABER Şirketler Grubu çalışanları olmak üzere tüm paydaşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.