Japonlar uzay için Ankara’da
Ulaştırma Bakanlığı ve Türksat A.Ş.’nin ev sahipliğinde, Japon Uzay Ajansı (JAXA) yetkilileri Ankara’daydı. Önümüzdeki yıllarda kurulması planlanan Türkiye Uzay Ajansı için ilk adımlar atılıyor.
Ulaştırma Bakanlığı ve Türksat’ın ev sahipliğinde, Japon Uzay Ajansı (JAXA) yetkilileri, 17 Ekim’de Ankara’da “Japonya’da Uydu Çalışmaları” konulu bir program düzenledi. Etkinlik, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 vizyonu içerisinde yer alan ve önümüzdeki yıllarda kurulması beklenen Türkiye Uzay Ajansı’na bilgi birikimi sağlaması için atılan adımlardan biri olarak görülüyor.
Programa JAXA Başkan Yardımcısı Kiyoshi Higuch, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Mitsubushi Electric Corporation’un (MELCO) Sivil ve Ticari Uydu Sistemleri Genel Müdürü Hikima Eichi, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki ve Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay katıldı. Programda konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Türk Uzay Kurumu’nun kurulmasının planlandığını, söz konusu girişimle ilgili tasarının önümüzdeki dönemde TBMM’ye getirileceğini bildirdi. Fırat konuşmasında Türkiye’nin uydu ve uzay hedefleri hakkında şunları söyledi: “2015’e kadar Türkiye’nin iletişim, gözlem ve meteoroloji gibi uyduların yerli üretimini sağlamayı ve bu amaçla uydu montaj, bütünleştirme ve test merkezini faaliyete geçirmeyi ve Türkiye’nin uydu sayısını 7’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”
Türksat uydu üretiminde fiilen yer alacak
Türksat Genel Müdürü Dr. Dalbay, programın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tek uydu operatörü olan Türksat’ın hem haberleşme uyduları üzerinden hizmet verdiğini, hem de uydu ve uzay teknolojileri alanında Ar-Ge projeleri yürüttüğünü söyledi. Dr. Dalbay şunları söyledi: “Uydu ve uzay teknolojileri alanında Japonya ile ülkemiz arasındaki işbirliğinin önemli bir kilometre taşı olan Türksat-4A ve Türksat-4B uydularının üretim ve testlerinin Melco ve Jaxa tesislerinde yapılması, bu alanda Türkiye ile Japonya arasında farklı işbirliği projelerini de ortaya çıkaracaktır.”
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Türksat-4A ve Türksat-4B haberleşme uydularının iki ülke ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Uzay çalışmaları konusundaki işbirliğinin ilişkilerde yeni bir sayfa açtığına dikkat çeken Araki, “İlişkilerimiz artarak devam edecektir” dedi.
Japonya Uzay Ajansı Başkan Yardımcısı Kiyoshi Higuch konuşmasında, Türkiye’nin uydu ve uzay çalışmalarında ülke ihtiyaçlarını iyi belirlemesi gerektiğine değinerek “Ülkenizin ihtiyaçlarını doğru ve net bir şekilde belirlemelisiniz. Bunun yanında eğer ithal teknoloji de alacaksanız, bunu kendi teknolojik süreçlerinize uyumlandırmanız lazım. Bu çalışmalar uzun süreli ve sabır isteyen işlerdir. Çalışmalarınızda birden fazla birimle yoğun bir şekilde bütünleşmeniz gerekir. Ayrıca bu alanda uluslararası işbirliği şarttır.Yaşadığınız başarısızlıkları iyi değerlendirip, nerede yanlış yapıldığını iyi tetkik ederseniz, bir sonraki çalışmalarda daha başarılı işler çıkarabilirsiniz. Bu anlamda başarısızlıklar iyi değerlendirilirse, başarıların annesi olur” dedi.