Julian Assange sitcom?
Kendini beğenmiş, şımarık, küstah, ama hükümetlerin kirli çamaşırlarını ortalığa saçıp, “ne mal olduklarını” dünyaya ifşa eden bir düşünce özgürlükçüsü: Dan Hearn… Kendini beğenmiş, şımarık, küstah, üstelik görgüsüz, dangıl dungul, bilişim dehasını korsanlık için kullanarak milyarlar kazanmış bir kod yazım üstadı. Hükümetlerle başı dertte: Ludo Backlash.
Birincisi, Julian Assange sanki? İkincisi Kim Dot-com?
İkisi de, peşlerindeki hükümetlerden kaçmak için sanal bir Güney Amerika büyükelçiliğine sığınmışlar. Ülkenin adı: El Rican.
Elçilikte kaldıkları sürece, kapının önündeki polisler onlara dokunamaz. Ama orada ne kadar kalabilirler? Bu, nasıl bir hayat olur? Assange örneğin, Haziran 2012’den beri Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği’nde. Dışarı çıkarsa cezaevinde yaşayacak. ABD onu WikiLeaks için istiyor. İsveç, onu, hakkındaki tecavüz iddiaları için istiyor. Assange ise, sığındığı Ekvator elçiliğinden çıktığında İsveç’e değil, hemen ABD’e iade edileceğinden emin.
BBC’nin 10 Şubat’tan itibaren 3 bölüm yayınlayacağı “Siyasi İltica” (Asylum) adlı sitcom’daki iki karakter, birbirine zıt tavır ve davranışlarıyla bir komedi havası “yaratacak.” Çünkü elçilik binası küçük. İkisi aynı odada, bir ranzada altlı üstlü yatıp kalkıyorlar.
İkili arasındaki itiş kakışa, büyükelçilikteki kargaşa ve iki arada bir derede kalan görevlilerin durumları da eklenince, bol kahkahalı bir sitcom ortamı…
Ama, daha yayınlanmadan, itirazlar ortaya çıkmaya başladı. WikiLeaks, senaryonun medyaya yansıdığı biçimiyle kabul edilemez olduğunu belirtti. Başka eleştiriler sosyal medyada yayıldı.
Şöyle diyorlar: “Kişiliği ve özel hayatı kendisini ilgilendirir, ama Assange, bugüne kadar kimsenin yapmadığını (ona yardım edip, bedelini ödeyenlerle birlikte) yaptı, o bir özgürlük savaşçısıdır. Salak sulak bir sitcom güldürüsüne konu edilemez.”
Senaryo yazarları ise, WikiLeaks’e saygı duyduklarını, ancak Assange’ın içinde bulunduğu çıkmazın tam tiyatroluk bir traji-komedi olduğunu, buna rağmen, dizide Assange’la doğrudan ilgili hiç bir atıf yapmadıklarını söylüyorlar. Onlara göre bu, basit bir prime-time komedisinden ibaret.
Ancak, işin tuhaf bir yanı var: Senaryonun ortak yazarı Thom Phipps, 2012’de Assange için twitter’da “Elçilikten çıkartın ve öldürün gitsin” diye yazmış. Şimdi bu mesaj sosyal medyada dolaşıyor. Phipps, bunu yalanlamadı, sadece “dizimiz mükemmel olacak” dedi. Ama acaba yayınlandıktan sonra ne olacak? Yenilikçi bir değer mi katacak? Tartışma mı yaratacak?