Kablolar hayatımızdan çıkmayacak ama…
Mobil genişbant altyapısının yaygınlaşması, internetin mobil dünyada yoğun bir şekilde kullanılmasına ve mobilitenin artmasına neden oldu. Bu sayede yeni iş modelleri ve iş alanları gelişti, halen de gelişip çeşitlenmeye devam ediyor. Şirketlerin iş uygulamalarını mobil platformlara kaydırarak, esnekliklerini ve verimliliklerini artırdıklarını görüyoruz. Bağlantı hızı ve kalitesi arttıkça, veriyi veya uygulamayı yerel cihazlarında değil bulutta tutma eğiliminin de artacağı çok açık. Netaş CTO’su Necmi Ön’ün verdiği bilgilere göre, mobil altyapının yaygınlaşması, iş süreçlerinin tüm bileşenlerini gözleyebilme ve kontrol edebilme kapasitemizi artırıyor, bu sayede yönetebilirlik de aynı oranda artıyor ve etkinleşiyor. Böyle bir ortamda bireysel kullanıcıların hayatından kabloların çıkmasının artık hayal olmadığını belirten Necmi Ön, “Halen kullandığımız bilgisayar, fare, klavye, tablet, hoparlör gibi birçok cihaz zaten kablosuz olarak sunuluyor. Kablolu iletişim, çok yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan kurumsal şirketlerin ve servis sağlayıcıların omurga şebekelerinde kullanılmaya devam ediyor” dedi. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstri Lideri ve Ortak Tolga Yaveroğlu da bu konuda, “Kullanıcıya, özgürlük, esneklik, mobilite sağlayan kablosuz iletişim, mobil internet erişimindeki gelişmeler, kablosuz cihazların çeşitliliğinin artması, makineler arası iletişimin gelişmesi ile giderek yaygınlaşmaktadır. Önümüzdeki süreçte iletişim alanında, arka planda kabloların varlığı devam etse de, son kullanıcı için kabloların hayatımızdan çıkması, en azından kablo bağımlılığından kurtulması oldukça muhtemeldir” dedi.
KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Çözüm ve Hizmetleri Grup Yöneticisi Orhan Düz ise bu konuda şunları kaydetti:
“Kablosuz teknolojinin önemi ve kullanım oranı her geçen gün artmaktadır. Kablosuz ağda kullanılan frekans aralıklarının kullanımının herkese açık olması, bu sinyallerde girişime neden olabilmekte ve veri iletişimini zorlaştırabilmektedir. Şu anda kablosuz veri aktarım hızı, kablolu veri aktarım hızının gerisindedir. Ayrıca veri aktarımı sırasında kapsama alanında bulunan diğer cihazlar, kablosuz ortamda dinlenebilir. İleri derece güvenlik söz konusu olduğunda veri, kablolu olarak gönderilir ve kablonun fiziksel güvenliği sağlanır.”
Kablosuz iletişimin sağladığı faydaların hayatımızın her yönüne olumlu yansıdığı bir süreç yaşıyoruz. Faydanın olduğu her alanda gelişme ve ilerleme kaçınılmaz, ancak bu kablolu iletişimin faydasız olduğu ya da tamamen hayatımızdan çıkacağı manasına gelmiyor. Mobisis Pazarlama ve Satış Koordinatörü Cenk Ünlü, “Teknik açıdan yaklaşıldığında kablolu iletişimin sağladığı performans, güvenlik ve maliyet üstünlüğü tartışmasız kablosuz teknolojilerin çok üzerinde ve bunun yakın gelecekte değişmesi pek mümkün gözükmüyor. Kablosuz haberleşme uç noktalarda mobilite sağlasa da, ana iletişim hatlarının ve sabit noktaların kablolu ağlar üzerinden haberleşmesi çok daha doğru bir model” dedi.
Telenity Ürün Yönetimi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Perksoy da konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Günümüzde de kablosuz iletişim teknolojileri yeni bir dönüm noktası olmuş ve insanlara yer, mekan sınırı olmadan iletişim özgürlüğü sağlarken, kurumların da çok daha verimli iş akışı kurmalarına yardımcı olmaya başlamıştır. Kablosuz iletişim sadece hareket halindeki abonelerin birbirleriyle iletişimini ve veri erişimini artırmakla kalmayıp aynı zamanda ofis ve ev cihazlarının kablolama giderlerini de düşürmekte hatta makineler arası iletişimi sağlamakta. Bu durumda kablosuz iletişimin hayatımızdaki yerinin giderek artması en doğal sonuç olacaktır.”
Bimel Şirket Ortağı Ender Kefoğlu’na göre de kablolar hayatımızda kalmaya devam edecek. Kefoğlu, şunları kaydetti:
“Bakır kabloda 100 Mbps ve 1 Gbps bağlantıların dışında şu anda 10 Gbps bağlantılar da giderek artan miktarda kullanılmaya başlandı. 40 Gbps bağlantılar da yolda. Kablosuz ortamda bu kapasitelere ulaşmak şimdilik mümkün gözükmüyor. Öte yandan, fiber kablo kullanımında da büyük bir patlama var. Ancak, bütün bunlar kablosuz iletişimin yaygınlaşmayacağı anlamında yorumlanmamalı. Kablosuz iletişimin önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyen altyapı teknolojisi olacağı öngörülüyor. Hatta, 2015 yılında kablosuz iletişim üzerinden aktarılan trafiğin kablolu iletişim üzerinden aktarılan trafiği geçeceği tahmin ediliyor. Bunun temel nedenleri tablet bilgisayarlar ve Wi-Fi kabiliyetine de sahip olan akıllı cep telefonları.”
Kablosuz veri iletişiminde WiFi hayatımızda çok önemli bir özgürlük kapısını araladı. Artık kullanıcıların talep etikleri servisler daha yüksek hızlı veri iletimini gerektirdiğinden, 2 Mpbs hızına kadar çıkabilen üçüncü nesil, 3G UMTS geliştirildi. 3G ile kablosuz iletişim dış mekanda önemli bir aşama kat etti. Bu arada WiFi teknolojisinde veri transfer hızları Gigabit’lere ulaştı. ZyXEL Türkiye Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Şamil Doğan, şunları kaydetti:
“Geçmişe doğru baktığımızda ev ortamında internet için kablosuz iletişime tamamen geçiş var denebilir. Ancak IPTV gibi yüksek kalite duyarlığı gerektiren uygulamalarda kablolu iletişim yaygın olarak tercih edilmektedir. Sonuçta temel uygulamalarda kablosuz iletişim kullanımı artıyor ama kablolu kadar durağan ve hızlı olmadığı için, zamana duyarlı ses ve video gibi kritik uygulamalarda kablolu iletişim önemli ölçüde tercih edilmeye devam edilecektir.”
İletişimde kablolar hayatımızdan çıkmaya çoktan başladı. İnternet ve mobil iletişim teknolojilerinin bir araya gelmesi mobil devrim diye adlandırabileceğimiz yeni bir çağın kapılarını açtı. Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün akıllı cihazlar aracılığıyla nerede olursanız olun bilgiye erişebiliyorsunuz. İletişim artık klasik anlamda ses hizmetlerinin ötesine geçiyor, sunulan hizmetlerde veri aktarımının ağırlığı giderek artıyor. Mobil uygulamaların kullanımı dünyada sağlık, uzaktan eğitim, finansal işlemler, satış ve pazarlama gibi birçok alanda hızla yaygınlaşıyor. 3G teknolojisi ve akıllı telefon sahibi abone sayısındaki artış pazarın büyümesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla kablosuz iletişim bir hayal veya geleceğin konusu değil. Bugün bu teknolojiler artık günlük hayatımızın bir parçası olmuş durumda.”