Kabuk değiştiren zirvede ‘özgürlük’ sesleri
İnterpromedya tarafından düzenlenen, Türkiye bilişim sektörü için önemli bir mihenk taşı olan Bilişim Zirvesi, bu yıl 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında 14’üncü kez kapılarını açacak. Hem de birçok yenilikle…
Örneğin bu yıl şirketlere özgürlük, girişimcilere destek ve dikey sektörel açılımlar ön planda olacak. ‘Özgür konferanslar’ etkinlik dünyasında farklı bir kavram olacak ve birbirinin tekrarı halini alan etkinlik sarmalına farklı bir yapı kazandırma vizyonu ile düzenlenecek. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Anadolu Oditoryumu, İnterpromedya’nın farklı yapılarla kurgulayıp katılımcılarla buluşturacağı konferanslara ev sahipliği yapacak. Zirve sponsorları da iki gün boyunca kendilerine tahsis edilen odalarında isterlerse kendi konularında, isterlerse kendileri ile bağlantısı olan başlıklarda sunumlar, ürün tanıtımları ve eğitimler, kapalı devre veya açık etkinlikler düzenleyebilecek, dilerlerse bu odayı sadece bağlantılar kurmak için kullanabilecekler.
İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe, zirvede yaptıkları yeniliklere toplumsal sorumluluk açısından bakarken, sektörde bazı konularda tıkanıklığa dikkat çekti: Birincisi hummalı çalışmaların ardından farklı başlıklarda düzenlenen etkinliklerin şirketler ve ziyaretçiler adına bekleneni vermekten giderek uzaklaşması, ikincisi bilişim başlığında çalışma yapan gençlerin yol haritasını çizmesine yardımcı olacak yetkin kişi eksikliği. Bu yıl bilişim zirvesinde bu iki sorunu çözen bir yapıyı hayata geçireceklerinin altını çizen Göçe, bunun yöntemlerini de anlattı.
Tüm sektörler BT ekseninde buluşacak
Örneğin ‘özgür konferanslar’ ile konuşmacıların kurumsal veya teknik detaylardan ziyade vizyoner yaklaşımlarını paylaşmaları bekleniyor. Bu yıl zirveyi öncekilerden farklı kılacak bir özellik, sadece BT sektörünü değil, dikey sektörel dağılımlar sergilemesi. Bilişim dışındaki sektörlerin BT başlığında yaptıkları çalışmaları anlatmasını ve paylaşım sergilemesini hedefleyen bu anlayış, tek bir sektörün kendi ekosistemi ile yoğrulmasından çok daha kapsamlı bir çerçeveyi ortaya koyacak. Farklı sektörlerde birçok şirket bilişim adına attığı adımları, yaptığı yenilikleri anlatma, paylaşma, projeleri konusunda işbirliği fırsatlarını değerlendirme imkanı bulacak. Bu sektörel çeşitlilik ile gerçek anlamda bir bağlantı kurma yapısı (networking) hayata geçiyor. Bu felsefe ile bu yıl dikey sektörleri konferansa dahil ettiklerini, birçok sektörle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Göçe’nin verdiği bilgiye göre, BT yatırımları yoğun olan tüm sektörler zirvede ön planda olacak.
Yaratıcı gençler işbaşına
Zirvede gençlerin katılımını artırmayı hedefleyen bazı adımlar da atılıyor. Bunun ilk göze çarpan örneği, zirve biletlerinin Biletix’ten edinilebilmesi. “Açıkçası her yaştan katılımcıya kapımız açık, ama esas hedef kitlemiz girişim hamlesini yapmış veya yapmaya hazırlanan genç girişimciler, genç yöneticiler” açıklamasını yapan Göçe, gençlere vizyon çizme desteğini bir sosyal sorumlu olarak gördüklerinin de altını çizdi. Göçe gençlerle bağlantıya geçme modellerini ve hedeflerini şöyle anlattı:
“360 derece kapsamda çalışmalarımız yürüyor ve sosyal medya da bunun bir parçası. Sayısal medya yapısı ile sponsorluklar oluşturuldu. Onlar internetteler ve onlara ulaşmak için bu yapıdaki tüm kanalları kullanacağız. Yaratıcı gençler finansal destek adına şirketleri yanlarına alıp işlerini büyütebiliyor. Bir tarafta da şirketler aradıkları çözüme bu platform sayesinde ulaşabilecek. Her iki taraf için de faydalar böylece söz konusu olacak.”
Etkinlikte ezber bozan yenilikler
İş ortaklarını zirvede buluşturabilecek şirketler veya üyeleri ile biraraya gelebilecek STK’lar da bu yapıya sıcak bakıyor. Bu yapıların kendi üyelerine kapalı devre toplantılar düzenleyebileceğini de hatırlatan Göçe eklemeden geçmedi: “Komiteleri, STK’ları ve şirketleri sadece ‘bilişim sektörü’ için düşünmeyelim. İçinde bilişimi yoğun kullanan sektörlerin de yapıları salonlarını alarak zirvede yer alabilecekler. Zaten dikey sektörlere bu noktada dokunmaya başlıyoruz. Böylece gerçek anlamda 360 derecelik bir yapı ortaya çıkıyor ve gerçek bir zirve oluyor.”
Özel sektör ve kamu sektörünün katılımına açık olan zirve, yenilenen yapısı ile derin bir içeriği katılımcılarla buluşturacak. Sadece bilişim sektörü şirketlerinin kendi aralarında paylaşım yaptığı bir etkinlik değil, dikey sektörlerin teknolojiden faydalanma yöntemlerini paylaştıkları bir zirve böylece hayat bulacak. Bu farklı yapı konusunda farklı sektörlerdeki şirketleri bilgilendirme çalışmaları hız kesmiyor. Detayları Göçe şöyle paylaştı:
“Bu yapı, şirketlerin kendi rutinlerini kırması için bir fırsat aslında. Tanıtım alanı kullanımı, etkinlik kapsamında yapılan sunum gibi başlıklarda farklı bir yapı var. Bu farkı anlamaları adına onları birçok açıdan bilgilendiriyoruz. Yola çıkış noktamız, ana temamız ‘özgür’ olması. Bu kavramı onların benimsemesi ile, bu yapıyı ilerleyen yıllarda daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu yıl ilk adımı atarak sektörleri, şirketleri bu yapıya alıştırmak.”
Şehrin daha da merkezinde
• Son yıllarda Bilişim Zirvesi’nin mekanı olan Haliç Kongre Merkezi yerine bu yıl zirvenin adresi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı. Amaç ise geçen yılki zirvenin katılımcılarından ve sponsorlarından alınan geri dönüşler ışığında daha şehrin içinde, daha da merkezi bir noktada olmak.
• Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı aynı zamanda bu yılki zirve hedefleriyle de uyumlu bir iç yapıya sahip. Önceki yılların aksine, bu yıl paralel oturumların olmaması, bunun yerine sponsorların kendi salonlarındaki farklı etkinlikleri nedeniyle bağlantılar kurmak için katılımcılar adına hem daha fazla alan hem de daha fazla seçenek var.
• Katılımcılar dilerlerse Anadolu Oditoryumu’nda dilerlerse sponsorların salonlarından dilediklerine giderek tercih ettiği etkinliği takip edebilecek, bağlantılar kurabilecek. Bu yılki ana tema ‘özgür’ün altında yatan bir unsur da zaten bağlantılar konusunda bu özgürlüğün olması.
• Zirveye gelenler hem tek salonda sunumları takip edebilecek hem sponsorların salonlarına giderek tercih ettiği etkinliğe dahil olabilecek, bağlantılar kurabilecek.