Kaçak iPhone’lar Çin yolunda
Çinliler kendi ürettikleri iPhone’ları statüko malzemesi yaptı.
New York’ta Apple mağazalarının kapısında sabahın erken saatlerinde kuyruklarda bekleyen kadın ve erkeklerin hemen hepsi Çinli. Aslında bu kişiler yeni bir ürünün ilk satışa çıktığı gün kuyruğa giren Apple hayranı kullanıcılar olmayıp önce Çin’de üretildikten sonra ABD’ye satışa gönderilen Apple’ın en popüler ürünü iPhone’ı satın alarak gene kaçak yollardan Çin’e sokan bir örgütün üyelerinden oluşuyor.
New York ve Şanghay arasındaki iPhone trafiği New York’taki iPhone’nın modeline göre ortalama Apple mağazalarından 600 dolara satın alınması ile başlıyor. Kentin Chinatown bölgesinde kaçakçılık işini yürüten elektronik mağazalarına 750 dolar dolayında satılan bu iPhone’lar Çin’e geri döndüğünde bin dolara kolaylıkla müşteri buluyor. Hemen hepsi Amerika’ya yaptıkları ihracatla kısa zamanda zengin olan, pahalı Avrupa marka çanta ve saatleri satın alarak statü gösterisi yapan Çinliler bu fiyata iPhone satın almaktan kaçınmıyorlar.
Louis Vuitton, Chanel ve Gucci gibi lüks markalar yıllardan beri karşılaştıkları buna benzer durumlara karşı aldıkları tek önlem satın alınan bazı model ve markaların adedine belirli bir kısıtlama getirmek olmuş ise de bu önlemin pek işe yaramadığı görüldü. Bir Apple sözcüsü bu tür satışları durdurmanın olanağı olmadığının anlaşıldığını, Haziran ayında Apple mağazalarında iPhone 4’ün Asyalı müşterilerine satışlarının kısıtlanması üzerine New York savcısının açtığı soruşturma sonucu bu önlemden de vazgeçtiklerini açıkladı. Apple şimdilik iPhone satışlarını kişi başına iki adet olarak kısıtlıyor ve kullanılan kredi kartlarının kayıtları ile bu satışları izliyor. Apple böylece kendileri veya hediye alanlar için yeterli sayıda iPhone’ı mağazalarında bulundurmaya çalışıyor.
En az bir saat sırada bekledikten sonra Apple mağazalarından satın aldıkları iPhone’ı Chinatown’da Town’da satarak 150 dolar kazanmaları New York’ta çok düşük ücretle çalışan Çinliler için son derece karlı bir iş sayılıyor. Sadece New York’ta olmayıp diğer eyaletlerde de aynı yöntemlerin kullanılması ile Çin yolculuğuna çıkan iPhone’ların sayısının gün geçtikçe büyüdüğü görülüyor. Çin’e bagaj veya bu işin içindeki profesyonel kaçakçılar tarafından özel konteynırlar içinde saklanarak ülkeye sokulan iPhone’ların sayısı günde 100’ü geçiyor.
ABD ve Avrupa’da satışa sunulması ile Çin’de satışı çıkması arasında geçen süre içinde kaçak yoldan gelen iPhone’ların sayısı 2007 yılının Nisan ayından bu yana 1 milyonu geçiyor. Bu ticaretin gelişmesinde havayolları ve Çin gümrük personelinin de bir katkısı olduğu kabul ediliyor. iPhone 4’ün satışa çıkması ile önceki modellerin fiyatlarında bir düşme görüldü ise de bunun geçici olacağı öngörülüyor.
Apple’ın Çin’de yetkili satış noktalarının çok az olması bu tür ticaretin yaygınlaşmasına neden oluyor. Beijing’de tek bir mağazası olan Apple’ın Şanghay’da Temmuz ayında açtığı mağaza Asya’nın en büyük Apple mağazası olarak tanınıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde Çin’de Apple’ın açacağı 25 mağazanın ABD- Çin arasındaki kaçak iPhone trafiğini biraz hafifleteceği bekleniyor.