Kadın girişimcileri desteklemek Ticaret Bakanlığı’nın önceliği
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı Projesi Toplantısı Sanal Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projenin koordinatörlüğünü KAGİDER’in yürüttüğünü, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) paydaşları olduğunu kaydetti.
Bakan Pekcan, girişimciliğin özellikle de kadın girişimciliğinin gelişmesini sağlayacak sağlıklı ekosistemleri oluşturmanın, devlet, özel sektör ve STK’lar olarak herkesin ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek projenin, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bu tür ekosistemlerin oluşumuna önemli katkı sağlayacağının altını çizdi. Kadın girişimcilerini desteklemek ve ihracata yönlendirmenin Bakanlık olarak öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Pekcan, şöyle konuştu: “‘Kadın İletişim Ağı Projesi’nin Bakanlığımızın kadın ve genç girişimciliği alanında yürüttüğü çalışmalarla örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyuyorum. Girişimciler arasında ağ oluşturma konusu, uluslararası uygulamalarda üzerinde hassasiyetle durulan bir konu. Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz ‘Online ve Fiziki Kadın Girişimci Network Projemiz’ ile iller bazında çok sayıda kadın girişimcimize ulaşmak için çalışmalarımızı başlattık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Projemiz çerçevesinde ocak sonu itibarıyla 44 ilimizde kadın girişimcilerimizin kolay ve güvenilir bir çevrede iş yapabilmek için ihtiyaç duydukları ağı oluşturduk, 1300’ün üzerinde kadın girişimciyi bu ağlarda bir araya getirdik.” Pekcan ayrıca 2019 sonunda UPS firması iş birliğinde hayata geçirdikleri ve pandemiyle çevrim içi platforma taşıdıkları ‘Export Akademi Programı’ kapsamındaki çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayarak “Bu programımızla da ülkemizde ihracat yapmaya istekli, potansiyeli olan kadın ve genç girişimcilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve mentorluk desteği veriyoruz. Bugüne kadar ‘Export Akademi Programı’ çerçevesinde gerçekleştirilen 15 eğitime 4 binin üzerinde girişimci katıldı. Sözünü ettiğimiz bu iki projemiz; Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından oluşturulan Uluslararası Ticaret Merkezinin (ITC) ‘SheTrades Outlook’ platformu tarafından iyi uygulama örnekleri arasına alındı” açıklamasını yaptı.
‘Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu’ kapsamlı bir dijital altyapıdan beslenecek
Pekcan, KAGİDER’in koordinatörlüğünde yürütülen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ projesiyle, Bakanlığın ‘Kadın Girişimci Network’ projesinin birbirinin tamamlayıcı projeler olduğunu ifade ederek “Ticaret Bakanlığı Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire Başkanlığı ile KAGİDER başta olmak üzere ilgili tüm STK’larımız arasında her daim, önemli bir eş güdüm ve istişare kültürü söz konusu” şeklinde konuşarak şu noktalara dikkat çekti: “Bakanlığımız, girişimcilerimiz arasında ağ oluşturma çalışmalarını, önümüzdeki dönemde, ‘Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu’ projesiyle daha da ileri bir noktaya taşıyacak. Bu projemiz çok daha kapsamlı bir dijital altyapıdan beslenecek. Benzer şekilde, dijital dönüşümün sağladığı geniş imkânlardan yararlanılarak oluşturulan ‘Melek Yatırımcı Platformu’nu da girişimcilerin hizmetine sunmak için çalışmalarımız sürüyor.” Bakan Pekcan, doğrudan kadın girişimciliğine odaklanan söz konusu projeler haricinde de Bakanlıkça yakın dönemde hayata geçirilen pek çok farklı projede kadın girişimcilere önemli fayda sunulduğunu vurgulayarak ‘Sanal Ticaret Akademisi’ne 5 Mart’tan bu yana 32 binin üzerinde kişinin kayıt yaptırdığını, bu kullanıcıların 7 bin 782’sinin yüzde 24’ünün kadın kullanıcıların oluşturduğunun altını çizdi. Kadın girişimciliği başta olmak üzere girişimciliğin gelişmesi adına önemli avantajlar sunabilen bir diğer faktörün e-Ticaret olduğuna dikkat çeken Pekcan, ‘Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’na, mart ayından bu yana 850 bin kişinin erişim sağladığını, söz konusu kullanıcıların yüzde 43’ünü kadınların oluşturduğunu dile getirdi. Pekcan, şu bilgileri paylaştı: Bakanlığımızın Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programımızı kadın kooperatiflerine odaklamış durumdayız. Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere hibe desteği sağlıyoruz. Program kapsamında 2020 yılında 139 kadın kooperatifin 149 projesine 14,6 milyon lira hibe desteği verdik. Destek sürecimiz 2021 yılında da devam edecek.” İhracatı tabana yayma hedefinin gerçekleştirilmesi noktasında, kadın girişimciliğinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Pekcan, “Önümüzdeki dönemde Bakanlığımızın kadın ve genç girişimciliği alanındaki politika ve projelerinin çeşitlenerek devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tüm bu proje ve çalışmalarımızda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özel sektörümüzle ve STK’larımızla yakın iş birliği ve eş güdüm sağlıyor olacağız” değerlendirmesini yaptı.