Kadın girişimcilerin gündemi teknoloji, yeşil dönüşüm ve toplumsal değişimler
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2024 yılını değerlendirdi ve 2025 yılına dair hedeflerini paylaştı. KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu; 2025 yılının kadın girişimciler açısından, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve toplumsal dönüşümün yılı olacağını belirtti. Geleceğe yön verecek bu 3 alanda çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını söyleyen Esra Bezircioğlu, “2025 yılı, kadın girişimciler için teknolojik, çevresel ve sosyal değişimlerin yoğun olduğu bir dönem olacak. Bu gelişmelerin kadın girişimciliğini daha güçlü ve sürdürülebilir bir konuma getireceğini öngörüyoruz” dedi.
2024 yılının, yenilikçi projelerin hayata geçirildiği ve kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda kritik adımların atıldığı bir yıl olduğunu söyleyen Bezircioğlu, “Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki belirsizlikler, girişimcilik faaliyetlerini etkiledi. Özellikle sermayeye ve krediye erişimde yaşanan sıkıntılar, kadın girişimciler için büyük bir engel olmaya devam etti. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, kadın liderliğindeki işletmeler ekonomiye katkı sağlamaya devam etti ve yeni iş alanları yaratarak toplumumuza büyük fayda sağladı” dedi.
Hem Türkiye’de hem de küresel ölçekte kadın girişimcilerin sayısını artırmak için daha fazla cesaretlendirme, destekleyici politika ve finansman olanaklarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Esra Bezircioğlu, “Brüksel temaslarımız ve orada bir temsilcimizin olması, KAGİDER’i uluslararası arenada daha görünür kılmak adına attığımız adımlardan biri oldu. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da aktif bir şekilde çalıştık. Brüksel, Budapeşte, New York, Rio de Janeiro, Fas, Saraybosna, Arnavutluk ve Ermenistan gibi farklı lokasyonlarda düzenlenen programlarla, Türkiye’nin kadın girişimcilerini en güzel şekilde temsil ettik. Kilometrelerce yol kat ettik, Türk kadın girişimcilerinin sesini tüm dünyaya duyurduk” dedi.
2025 yılında dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm odaklı projelerle KAGİDER etkisini daha da artırmayı planladıklarını açıklayan Esra Bezircioğlu, yeşil ekonomi odaklı destek programlarını da sürdüreceklerini ve toplumsal eşitlikte kadının karar alma mekanizmalarındaki temsil oranını artırmak amacıyla, yerel yönetimler ve iş dünyası ile yeni iş birlikleri kuracaklarını anlattı. Önümüzdeki süreçte yeni projelerinden de bahseden Bezircioğlu, şöyle konuştu:
“JP Morgan iş birliğiyle yeni bir projeye imza atıyoruz ve önümüzdeki 2 yıl içinde 2000 kadın girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Yerel ölçekte Gaziantep Belediyesi ile kadın girişimci networkü kurma çalışmalarımıza başladık. Bu proje, yerel ekonomiye kadınların daha aktif bir şekilde katılmasını sağlamak adına önemli bir adım olacaktır. Kadın girişimcilerin iş ağlarını güçlendirmek amacıyla büyük firmaların satın alma profesyonelleriyle bir buluşma organizasyonu düzenleyeceğiz. Öte yandan SPK ile imzaladığımız iş birliği protokolüyle, kadın girişimciler için finansal okuryazarlığı yaygınlaştırma hedefimizi bir adım daha ileri taşıdık. Uluslararası alanda New York, Londra, Berlin ve Atina gibi büyük şehirlerde düzenleyeceğimiz programlarla, Türk kadın girişimcilerini global platformlara taşıyacağız. Globalde ticarette kadın girişimcileri desteklemek için çalışmalar yapıyoruz. Halihazırda Ticaretin Kadınları Platformu’muz aktif şekilde çalışıyor. Platformumuz 2 yılda 1600 kadın networküne ulaştı. Türkiye haritası üzerinden bu platformda kadın girişimcilere ulaşılabiliyor. Benzer şekilde bu sistemi uluslararası düzeye taşıyacağız. Türk kadın girişimciler için global bir platform kurma çalışmalarına başladığımızı gururla paylaşmak isterim. Bu platform, yurtdışında yaşayan Türk girişimci kadınları bir araya getirerek güçlü bir iletişim ve iş birliği ağı oluşturmayı, bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmayı, ihracatı desteklemeyi ve uluslararası yatırımların gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Hedefimiz, kadın girişimcilerimizin global arenada daha güçlü ve etkin bir şekilde yer almalarını sağlamaktır.”