Kadın istihdamında tam destek
TÜBİTAK Marmara Teknokent yürütücülüğünde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Desteği ile 2-4 Ekim 2017 tarihleri arasında Darıca Elit Hotel’ de Ufuk 2020 KOBİ Aracı (SME Instrument) Proje Kampı gerçekleştirildi. Kampta, KOBİ’lerde HORIZON 2020 SME Instrument konusunda farklılık yaratmak, U2020 KOBİ aracı kapsamında başvuru yapmış kuruluşları bir araya getirerek başvuru sürecindeki deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak, U2020 KOBİ aracı hakkındaki gelişmeler, öncelik alanları ve diğer teknik hususlar konusunda bilgilerini güncellemek, önceki proje başvurularını inceleyerek güçlü ve zayıf yönlerinin analizlerini yapmak, Türkiye’den ve diğer ülkelerden KOBİ aracı kapsamında desteklenen proje örnekleri ile kendi projeleri özelinde karşılaştırmalı analiz yapmak, projelerini geliştirilmesi ve destek alma olasılıklarının arttırılması amacıyla gerekli bilgi, beceri ve kapasite artırımı ile uzman desteğini sağlamak hedeflendi. Kampa, daha önce SME Instrument Proje başvurusu yapmış fakat kabul edilmemiş firmaların yanı sıra ilk kez proje başvurusu gerçekleştirilecek toplamda 24 firma katılım sağladı. Eğitim TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı personeli Tolga Bülbüloğlu tarafından verildi.
Yetkin işgücü için önemli adımlar
TÜBİTAK Marmara Teknokent tarafından geliştirilen “Uluslararası Teknoloji Transferi Akademisi” Projesi kabul edildi. Proje, 2017 AB ERASMUS + Mesleki Eğitim Programı Mesleki Eğitimde Yenilik Geliştirmeye Yönelik Stratejik Ortaklıklar Proje çağrısı kapsamında. Üç yıl sürecek olan projede, Türkiye Ar-Ge ekosisteminin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün yetiştirilmesini sağlayacak bir model oluşturulması planlanıyor. Projede Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan ve Polonya’dan da teknokentler yerlerini alacak. Bu model ile Türkiye’ye iş garantili TTO uzmanı ve asistanı yetiştirecek, ticarileşme zeminine katma değer sunacak. TTO’ların nitelikli eleman sıkıntısı göz önüne alındığında, ilk defa devreye alınacak bu proje, Türkiye için ilerlemeyi kolaylaştırılacak önemli bir enstrüman olarak değerlendiriliyor.
8 – 15 Ekim arasında TÜBİTAK Marmara Teknokent yürütücülüğü, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliği ile “İnovasyonda Kadın” Temalı Girişimcilik Kampı TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Üçüncüsü düzenlenen Kadın Girişimcilik Kampı’na 519 proje başvurusu yapılırken, uzman değerlendirmeleri sonucunda 29 proje sahibi kampa katılmaya hak kazandı.Kadın girişimciler bir hafta boyunca; Finansal Analiz, İş Planı Geliştirme Dinamikleri, Girişimcilikte Potansiyeli Hayata Geçirme, Girişimciler İçin İletişim Atölyesi, Girişimci Kamu Destekleri, İş Planı Sunum Hazırlama, Girişimcilikte Pazar Analizi, İş Modeli Geliştirme, Pazarlama, Girişimcilikte Güçlükleri Aşma, Girişimcilikte Fizibilite ve Liderlik konularında eğitim aldı.
15 Ekim’de III. Kadın Girişimcilik Kampı Sertifika Töreni TÜBİTAK Marmara Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren IBTECH Bilişim firmasının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Değerlendirme sonucu finale kalan 11 girişimci proje sunumlarını yaparak hakem heyetinin sorularını yanıtladılar. Sertifika töreninde açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, “Girişimcilik kampında başarılı olan projeler belli bir seviyeye geldiğinde, biz onları kuluçka merkezimize, sonra da ticaretlerini yapmaları için Teknoloji Geliştirme Bölgemize alıyor, üretime geçecek ise Teknoloji Serbest Bölgemize alıyoruz. Bizlerin de yatırım yapabileceği projeler var ise onlara yatırım yapıyoruz. Uluslararası heyetler düzenliyoruz ve bu arkadaşları da bu heyetlere dahil ederek ürünlerinin uluslararası pazarlara açılmasını sağlıyoruz” dedi.