Kafası çalışanlar batırsın
“Teknogirişim desteği verdiğimiz girişimcilerden bazıları doğal olarak batıyor. Kamudaki bürokratlarımız verilen desteği, batan girişimcilerden geri almalıyız, yoksa devlet zarar eder, dediler. Zor ikna ettik. Bırakın batsın, hiç olmazsa kafası çalışanlara gidiyor bu para.”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün böyle diyordu, İstanbul’ da yapılan 3. Teknogirişim Zirvesi açılış konuşmasında. İstatistiklere göre dünyada yatırım yapılan girişimler yüzde 80 oranında batıyor. Bakan da bu gerçeğin bilincinde.
1996 yılında TÜBİTAK TİDEB’ e sunulan 1 numaralı proje için desteği, “Sen önce harcamanı yap, 6 ay sonra sana bir kısmını öderiz” anlayışı ile süründürülerek almış bir şirketin yöneticisi olarak, son gelişmeleri izlemek amacıyla 3. Teknogirişim Zirvesi’ ne katıldım.
Geçen hafta T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Türkiye İnovasyon Haftası gerçekleştirilmişti. Bu etkinlikte gençlerimizin sundukları yenilikçi ürünleri görmekten büyük memnuniyet duymuştum. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın salonu dolduran 3500 gencimizi yüreklendirici konuşması ise muhteşemdi.
3. Teknoloji Zirvesi ise T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün bir organizasyonuydu.
Bakanlık Teknogirişim Sermayesi desteği olarak her yıl 1.000 den fazla girişimciye 100 Bin TL’ den fazla destek veriyor. Bu amaçla ayrılan yıllık bütçe ise 50 Milyon TL.
Bakan Nihat Ergün 2009 yılında başlayan bu destek programında ilk yıl 78 kişinin desteklendiğini, şu ana kadar 1.034 girişimcinin Teknogirişim desteği aldığını anlattı. Bu yıl 73 ilden başvuran 1.746 girişimciden 550 tanesinin destek alacağını belirtti.
Desteklenen girişimcilere ikinci aşamada TÜBİTAK TEYDEB, mentorluk desteği ile birlikte 550 Bin TL destek sağlıyor.
Yine TÜBİTAK TEYDEB desteği ile girişimciler arasından seçilen 10 tanesi Silikon Vadisi’ndeki bir aylık programa gönderiliyor. Bir inkübasyon merkezine yerleştiriliyor ve yatırımcılara sunumlar yaparak yeni destekler arıyorlar.
İşin en güzel tarafı, bu desteklerin girişimcileri üzerek değil mutlu edilerek verilmesi. Uygulama son derece kolaylaştırılmış.
Başarılı girişimcilere bakanlığın verdiği belge de kamu ihalelerinde iş bitirme belgesi niteliğinde kabul ediliyor.
Devletin 17 yıl önceki destek politikasının bu denli gelişmiş olduğunu görmekten hem memnuniyet duydum hem de bu çalışmanın neden 1990'lı yıllarda başlamadığını düşünerek üzüldüm.
Türkiye’ nin 2023 hedefleri doğrultusunda gençlerimizin ve şirketlerimizin her yönden desteklenerek, başarılı dünya şirketleri yaratma çabamız 15 yıl önce başlamış olsaydı, bugünlere geldiğimizde Türkiye teknoloji alanında yapmış olduğu hamlelerle dünyanın başta gelen ülkeleri arasına çoktan girmiş olurdu.
Zirvenin tanıtım alanında çalışmalarını sergileyen 120 girişimci gencimiz, geleceğimizin pırıl pırıl yüzleri olarak ikinci aşama yatırımcılarını bekliyordu.
Onların ellerinden tutarak daha yukarılara taşıyacak Melek Yatırımcılarımızın sayısı giderek artıyor. İş hayatlarında başarılı olmuş, şirketlerini büyütüp değerini artırmış olan, bir önceki kuşak yönetici ve iş adamları, gençlerimize yatırım yapmanın yanında mentorluk desteği sağlayarak gelişimlerini hızlandırıyorlar.
Türkiye teknoloji alanında hızla gelişiyor. Sadece Üniversiteler, Teknoparklar, Bilim ve Teknoloji Merkezleri, Ar-Ge Merkezleri, Organize Sanayi Bölgeleri bünyesindekiler değil Türkiye’nin her yerine dağılmış genç şirketlerde projeler yapılıyor, yeni ürünler geliştiriliyor. Ancak aralarından destek bulup kendini tanıtanlar ve dünyaya açılanlar henüz yetersiz.
Devletimizin 2014 bütçesinde teknoloji desteklerine ayırdığı ve hiçbir koşulda geri almayacağı tutarın, bir önceki yıla oranla en az 10 misli artmasını diliyorum. Ve inanıyorum ki bu tutar ülkemize en çok beş yıl içinde 100 misli olarak geri dönecektir.