Kağıtsız dünyaya doğru bir adım daha
Hem kamu kurumları hem de özel şirketler, yoğun kağıt kullanımından kaçınırken, bu boşluğu teknoloji yatırımları ile doldurmalı.
Uzmanlar, küresel ısınmayı tetikleyen en önemli etkenlerin başında karbon salınımı ve yeşil alanların hızla azalmasını gösteriyor. Yeşil alanların her yıl azalmasında en önemli etkenlerin başında ise kağıt kullanımının artması ve yeşil alanlarda yapılan şehirleşme geliyor.
Dünyada her yıl 40 milyon hektar ormanlık alanının yok olduğuna ve bu miktarın dünya üzerindeki ormanların yüzde 1,3’ünü oluşturduğuna dikkat çeken Fins Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Çetrefli, bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağır olduğunu ifade etti.
Her yıl 800 milyon dolarlık kağıt ithal ediyoruz
Her gün hayatımızda daha fazla yer bulan bilgi ve iletişim teknolojilerinin çevre için önemli bir fırsat doğurduğunu aktaran Çetrefli, kağıtsız ofis, elektronik belge-doküman, e-imza, yeşil BT gibi teknolojilerin daha yoğun bir biçimde hayatımızda uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Birçok şirketin kağıt israfını tetiklediğini Çetrefli şunları kaydetti: “Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin dikkatle izlemesi gereken yollardan biri de teknoloji ile verimliliğin artırılması. Hem maliyetler açısından hem de tasarruf anlamında bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemli katkıları olacaktır. Bugün bir ton kağıt üretimi için 350-500 kWh enerji, 50 ton su harcanıyor. Türkiye her yıl 1,5 milyon ton kağıt ithalatı yapıyor ve bu yaklaşık 800 milyon dolar yapıyor.” Çetrefli özellikle kağıt tüketiminin yoğun olduğu kamu ve şirketlerin kağıt tüketiminin önüne geçmek için, faks yönetim sistemleri gibi başlıkları hayata geçirmeleri gerektiğini söyleyerek bir ofisin ortalama kağıt tüketiminin 0,7 kg. olduğunu ve bir ofis çalışanının yılda 81 kg kağıdı çöpe attığını vurguladı.
Her gün bir ağaç kurtarıyoruz
Fins Bilişim olarak çevreci teknolojilere yatırım yapmaya ve bu teknolojileri özendirmeye devam ettiklerini ifade eden Çetrefli sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ayrıca Fins Bilişim Hizmetleri olarak Türkiye’nin ilk ve tek Türkçe faks sunucusu olan Actfax’ı 2006 yılında sunduk. Bugüne kadar 5 bin kullanıcıya ulaştık. Bunu sadece bir gün olarak düşünelim; basit bir denklemle baktığımızda 5 bin kişinin fazladan 2 sayfa çıktı almasının önüne geçmiş olsak bile günde 1 ağacı kurtarmış oluyoruz.” Çetrefli, geçtiğimiz yıl sadece 250 milyar dolara yakın tasarruf sağlandığının altını çizdi. Çetrefli “AB verilerine baktığımızda 12 milyona yakın ağaç bu tedbirler sayesinde kurtarılmıştır” diye sözlerini bitirdi.