Kağıtsız uçaklar
Petrol fiyatlarının varil başına 1 dolar artması halinde bu artışın havayollarına 1.6 milyar dolara mal olacağının hesaplandığı günümüzde şimdi uçak yolcularının kalkışı beklerken ve uçuş sırasında okuyarak zaman geçirecekleri, önlerindeki cepte bulunan havayolları dergilerinin, yemek menülerinin, gümrüksüz satış kataloglarının ve güvenlik talimatını içeren broşürlerin yakında kaldırılması yönünde bir çalışmanın başlatıldığı görülüyor.
Yakıt tüketiminin her tip yolcu uçağı için en büyük gider olduğu günümüzde yolculara sunulan basılı malzemenin çevresel ve ekonomik yönden de bir ziyan olduğunu göz önünde tutan bazı havayolları şirketleri bu servisi kaldırmakla uçaklarda ağırlığın azaltılacağı ve böylece yıllık yakıt tüketiminde tasarruf sağlanacağı gibi ince hesaplar yapıyorlar.
Bu hesaplara göre bir uçaktan kaldırılacak her 12 kg. ağırlıktaki basılı malzemenin havayolu şirketine sağlayacağı tasarruf yılda 440 bin doları bulacak. Özellikle uzun uçuşlardaki jumbo jetlerde yüzlerce yolcuya sunulan basılı malzemenin kaldırılması ile yıllık tasarruf daha da yüksek olacak.
Patenti yeni alınan bir sıkıştırma teknolojisi ile dergilerin, gazetelerin, sayısal bir format şeklinde uçakların eğlence sistemi ile bütünleşmesiyle bundan böyle uçak kabinlerinin kağıtsız olma yolu açılmış bulunuyor. Singapur’da Smart Papers Aviation adlı bir şirketin geliştirdiği bu teknoloji Singapur Havayolları’nın Airbus 380 süper jumbo ve Boeing 777 uçaklarında yolcuların önündeki ekranlarda devreye giriyor. Bu sistemin önlerindeki ekranda geniş kapsamlı dergi ve gazete seçeneklerine sahip olacak yolcuları tatmin edeceği ve sağlanacak sonuçlara göre diğer havayollarının da bu teknolojiyi uygulamaları bekleniyor.
Singapur Havayolları bu alanda ilk adımını SilverKris adlı uçak dergisi ile sayısal formatta atarken dünya gazetelerinin yanı sıra içinde uluslararası yayımlanan ve içinde 20’den fazla dergi bulunan e- dergi listesinde de Businessweek, Wall Street Journal Magazine ve Elle gibi yayımlar da yer alıyor.
Kağıtsız uçaklar için şimdiye dek atılan en somut adımın pilotların ve yardımcılarının pilot kabinine taşıdıkları ve içinde uçuş planlarını, güvenlik kontrol listesini, navigasyon ve meteoroloji bilgilerini içeren ve her birinin ağırlığı 18 kiloya varan siyah uçuş çantalarını bundan böyle taşımayacakları olduğu görülüyor. Pilotların her uçuş için gerekli olan çantalarındaki bütün bu bilgiler şimdi havacılık için 250’den fazla uygulamaları olan iPad’lere yükleniyor. Böylece uçuş ekibi basılı talimatları bulmak için dosyaları karıştırmak yerine iPad ile çok daha kısa bir sürede istedikleri bilgiye kolaylıkla kavuşacaklar. Aynı zamanda iPad’ler ile uçuş talimatını ve diğer bilgileri güncelleştirme de otomatik yapılıyor.
Pilotların i-Pad kullanmaları ile ilgili ilk izni Mayıs ayında alan Alaska Havayollarını Haziran ayında da American Havayolları izledi. Bu iki havayolunun sayısal uçuş sistemlerinde dosyalar yerine i-Pad’i kullanmaları ile her uçuşun en az 30 kg. hafiflemesi sonucu bir yıllık yakıt tüketiminde de hatırı sayılır bir tasarruf sağlanacak.
Şimdiye dek on ayrı model uçaklarda ve 55 pilot tarafından 15 bin metre yüksekliğe varan simülasyon uçuşlarında i-Pad kullanımında hiçbir sakınca olmadığı görüldü. Tablet bilgisayar kullanımının diğer havayollarının da ilgisini çektiği görülüyor. Bu sisteme Avrupa’da ilk geçmeye başlayan Lufthansa’yı Uzakdoğu’da Qantas ve Cathay Pacific izliyor.