Kahve ve kitap kokusu, bu dünyaya ait olamayacak kadar güzel
Merhaba,
Romantik bir başlıkla haftaya başladım, sebebini sonlara doğru anlayacaksın. Koronavirüs gölgesinde yılı tüketirken, tasarruf için her başlık önemini artırıyor. Hem yaklaşan kış mevsimi, doğalgaz tüketiminin artışı gibi faktörleri göz ardı edemeyiz. İşbu acı gerçek karşısında, ‘elektrik tasarrufu’ odaklı bir içerikle açılışı yapayım. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com, evde elektriği verimli ve tasarruflu kullanmanın yöntemlerini paylaşmış. Kullanılmayan cihazları prizden çıkartmak, çamaşırları nemliyken ütülemek, ampulleri düşük enerjili veya LED olanlarla değiştirmek, evde yalıtıma dikkat etmek, buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ile 7 derece arasında ayarlamak, tasarruflu beyaz eşyaları tercih etmek bu önerilerde ön planda. Bir de elektriği en çok ne zaman kullandığımıza bakalım. Çünkü mesken ve ticarethane kullanıcıları elektriği tek veya çok zamanlı kullanıyor. Tek zamanlı tarifede tüm gün tek tip enerji bedeli uygulanırken, çok zamanlıda elektrik kullanım yoğunluğuna göre gün üçe ayrı saat dilimine bölünüyor: 06:00-17:00 – 17:00-22:00 – 22:00-06:00. Bu saat dilimlerindeki tüketimleri elektrik faturası üzerinde görüp karar verebiliriz, üç zamanlı tarife kullanmaya başlamak için elektrik tedarikçisiyle iletişime geçebiliriz. Bu detayı öğrendim iyi oldu, faturada daha dikkatli kontrol yapacağım. Hatta aylık 85 TL ve üzerinde elektrik faturası ödüyorsak tedarikçimizi değiştirebiliriz. Dikkatli tüketimle birlikte bu adım da tasarruf demek. Daha ne olsun…
Tasarruf ekseninde yine güzel bir haberi paylaşmak boynumun borcudur. Teknolojiyle ilgilenen girişimcileri destekleyen Red Bull Basement kapsamında daha önce ağırlanan girişimlerden Onaranlar Kulübü kurucu ortaklarından Doğukan Güngör, yeni girişimci adaylarına ilham olabilmek için Redbull.com’a röportaj vermiş. Onaranlar Kulübü, bozuk eşyaları tamir ederek tüketim çılgınlığını biraz olsun dindirmeyi amaçlıyor. Röportajın devamı ve sosyal inovasyona dair daha fazla detay için hedefimiz Redbull.com/ Basement adresi. Almış olmak için almak yerine onarma farkındalığı ile cüzdandan doğaya ve çevreye birçok faydayı sağlamak imkansız değil.
Yeri gelmişken, ‘eğitim şart’ mottosuyla devam edeyim… Türk Eğitim Vakfı (TEV), pandemi döneminde bursiyerlerinin ihtiyaçlarını karşılama adımlarına rehber olması için “Bursiyer İhtiyaç Analizi Araştırması” gerçekleştirmiş. TEV’e gönüllü destekte bulunan Akademetre’nin araştırması kapsamında 4 bin 500 üniversite bursiyerinden bine yakın öğrencinin evinde hiç bilgisayar olmadığı tespit edilmiş. Böylece TEV, teknolojiye erişimi kısıtlı öğrenciler için Uzaktan Eğitimde Eşit Fırsat Hareketi’ni başlatmış. ” TEV, evinde hiç bilgisayar olmayan bine yakın öğrencinin uzaktan eğitimdeki temel ihtiyaçlarına çözüm olmak adına herkesi bu teknoloji desteğine davet ediyor. Aklımızda olsun, çevremizi de bilgilendirelim.
Örnek olmasını dilediğim içeriklerimde şimdi sıra çevrede… Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iklim krizine karşı ortak hareket için ‘TSKB Yeşil Kuğu Platformu’nu kurdu. Kamu-özel sektör ve STK temsilcileriyle, uluslararası kuruluşları, akademisyenleri, öğrencileri ve medya mensuplarını buluşturmayı hedefleyen Platform kapsamındaki ilk rapor “İklime Dair” başlığıyla yayımlanmış. Raporda, iklim krizine dair küresel ve ulusal gelişmeler, mücadele kapsamında hükümetlerin attıkları adımlar, iklim finansmanı ve konuya özel verilerle analizler yer alıyor.
Eğitim, girişimcilik, tasarruf ve çevre derken, bu haftaki kitaplarımızda sıra. Açılışı da ailemden kurumsal ekibime, hepimizin vazgeçilmezi olan Türk kahvesi ile yapıyorum. Bugüne kadar Türk kahvesi adına sayısız eser yazıldı. Gastronomi yazarı ve kahve gurmesi Cenk R. Girginol’un “Ahde Vefa” kitabı ise “Kahve-Topraktan Fincana” ve “Kahve-Fincandan Lezzete” kitaplarından sonra serinin üçüncü kitabı. Hatta Kütahya Porselen de 50’inci yılı şerefine kitabın sponsoru olmuş. Kitapta, kaynakçaları, tarihi belgeleri ve gravürler eşliğinde gerçek, objektif kahve ve Türk kahvesi tarihi, Türk kahvesinin pişirilme adımları, standardizasyonu ve doğruları, bilimi, sağlığa olan etkileri, Türk toplumuna yön vermiş kahve adına yazılan ve söylenen 40 adet türküden oluşan özel bölümü, fal sözlüğü, özel reçeteleri gibi zengin bir içerik var. Kitabın kapağında ise microart sanatçısı Hasan Kale’nin kitaba özel tasarladığı, Türk kahvesi ile İstanbul Boğazı’nı, Galata’yı, Kız Kulesi’ni anlatan bir çalışma var. Sadede gelelim; kahve hatır işidir, kıymetini bilenle içilir, yanında bu kitapla değeri ve köpüğü daha da pekişir.
Bu hafta ikinci kitabım Türkiye’de yoganın gelişiminde payı olan isimlerden Çetin Çetintaş ve altıncı kitabı “Sarı Çiçeği Koklayan Kedi”. Okurunu varoluş sorgulamasının içine dahil edip, onu yaşam felsefesinin derinliklerinde yolculuğa çıkaran kitap, yogakiooturkiye.com başta olmak üzere kitap satılan tüm mecralardan satın alınabilir.
Kahve, varoluş sorgulama derken üçüncü kitabım iş hayatı odaklı. VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) yayımladığı “Yöneticinin Genç Bir Yazar Olarak Portresi”nde, dünya devi markaların ve önemli yöneticilerin zirveye çıkış öykülerinden kesitler sunan Alman yazar Philipp Schönthaler, CEO’ların zirveye nasıl çıktıklarını anlatırken, Walter Benjamin, Nietzsche, Alasdair McIntyre, Umberto Eco ve Jean-Paul Sartre gibi finans, edebiyat ve düşünce tarihine damgasını vuran isimlerin görüşlerini aktarıyor. Emre Güler’in çevrisini yaptığı kitabı, kahvemizle birlikte okuyalım.
Haftaya görüşelim yine,