Kalıcı öğrenme için ‘Gelecek İçin Tohumlar’
Huawei’nin küresel bazda sosyal sorumluluk projesi Seeds For Future / Gelecek İçin Tohumlar’ın Türkiye tanıtımı 7 Temmuz tarihinde Ankara’da gerçekleştirilirken, projenin Türkiye ve Hollanda’dan gelen öğrencilere yönelik açılış töreni, 20 Temmuz’da Pekin’de gerçekleştirildi.
Huawei’nin küresel bazda bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım niteliğindeki kurumsal sosyal sorumluluk projesi Seeds For Future / Gelecek İçin Tohumlar çerçevesinde, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden seçilen 15 öğrenci, Çin’de farklı bir eğitim ve bilişim deneyimi yaşamaya hazırlanıyor. Projenin tanıtım toplantısı, ilgili kamu kurumlarının temsilcileri ve üniversitelerin katılımıyla düzenlendi. 2015 yılında Türkiye’de de hayata geçen Gelecek İçin Tohumlar projesi; birçok kamu ve akademik kurumun da desteğiyle Türkiye’de de hayata geçirildi. Bugüne kadar çok sayıda ülkede başarıyla uygulanan proje; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile başlatıldı. Dünya çapında 60’tan fazla üniversiteden 10 binden fazla öğrencinin katıldığı projenin temel amaçları arasında; genç nüfusa farklı bir kültürel bakış açısı kazandırmak, iş odaklı bir eğitim programının uygulanması, gençlerin kariyer hedeflerine katkı sağlamak, Türkiye’de Huawei teknoloji elçileri yaratmak ve bilişim alanında nitelikli bir insan kaynakları profili oluşturulması yer alıyor.
Türkiye, Çin ve Huawei için çok önemli bir ülke
Huawei Türkiye Kamu Kurumları İletişim Direktörü Hakan Bakır, toplantıda projeyle ilgili olarak “Kendimizi yabancı sermayeli ama Türk firması olarak tanımlıyoruz. Ülkemizin değerli üniversitelerinden seçilen 15 genç arkadaşımız, Huawei’nin Pekin ve Shenzhen’de yer alan genel merkezlerinde önemli bir deneyim yaşayacaklar. Huawei büyüklüğündeki bir bilgi teknolojileri şirketinde, iş kültürünün sürekliliği, teknolojiye bakış açısı, küresel operasyonların işleyişi gibi alanlarda alacakları eğitim ve yaşayacakları farklı deneyimin, genç arkadaşlarımız için ileriki dönemde sektörde farklılık yaratacağını düşünüyoruz. Projeye katılan tüm arkadaşlarımızın, gelecekte bilgi teknolojileri sektöründe önemli başarı hikâyelerine imza atacaklarına inanıyor ve bu başarı hikâyesinin küçük de olsa bir parçası olmaktan şimdiden gurur duyuyoruz” açıklamasını yaptı. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği Müsteşarı Zhu Guangyao ise şunları kaydetti: “Türkiye, Çin ve Huawei için çok önemli bir ülke. Huawei ve Türkiye birçok alanda ortak projeler yürütüyor. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluk açısından da oldukça önemli. 1940’tan bu yana iki ülke arasında önemli ekonomik işbirliği anlaşmaları hayata geçiriliyor. Geçen yıl Çin tarafından Türkiye’deki projelere 200 milyon dolar düzeyinde yatırım gerçekleştirildi. Huawei bugün de Türkiye’nin en önemli markaları için endüstriyel ürün ve servisler sunmaya devam ediyor. Gençlerimiz Çin’de yaşayacakları bu özel deneyimle Huawei’nin teknolojik eko-sisteminde yeni bakış açıları kazanacaklar diye umuyorum.”
Gelecek İçin Tohumlar bir süreklilik yatırımı
İTÜ Bilişim Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, “Rekabette üstünlük sağlayan Huawei gibi değerli firmalarla Çin’in gücü artıyor. Bu projeye katılan genç arkadaşlarımız bu başarıyı iyi analiz etmeliler. Çin’in bakış açısı orada iş yapan şirketlere serbest düşünme imkânı sağlıyor. Yönetenlerle üretenler arasındaki iyi ilişkiler, fikir ve sanat özgürlüğü, problemleri hissederek çözme eğilimi, adalet duygusu, spora ve bilime önem verilmesi, Çin gibi ülkelere rekabette üstünlük sağlıyor” değerlendirmesini yaparken Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner de “Bu proje aslında bir süreklilik yatırımıdır ve unutmamak gerekir ki yatırımların en iyisi insana ve eğitime yapılan yatırımdır. Günümüzü iyi okumamız lazım. Geçmişte ağır sanayi ön plana çıkarken, bugün inovasyon, teknoloji ve dönüşüm ön planda yer alıyor. Huawei, öğrencilerimizi Pekin ve Shenzhen’e götürecek, burada Çin kültürünü tanıyacaklar. Yurt dışı deneyimleri, kişisel gelişim açısından da çok önemli diye düşünüyorum” dedi. Projenin dil ve kültür özelindeki anlamına dikkat çeken ODTÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu da “Bir ülkeye giderek oranın değerlerini ve kültürünü anlamak çok önemli. Bunun yanı sıra mesleki bilgi ve donanımı yerinde kazanmak da son derece değerli. Eğitimin en önemli boyutlarından biri, kazanımları gerçek yaşama yansıtabilmektir ve hayatta kalıcı olan da budur. Bu programın da bu şekilde bir kalıcı öğrenmeye yol açacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Ali Akçayol ise öğrencilerin yaşayacağı deneyime dikkat çekerek Türkiye’deki teknoloji sektörüne de katkı sağlayacak olan bu programın ileride daha çok üniversite ile devam etmesini dilediğini de ekledi ve “Bu projeyi öğrencilerin sahiplenmelerini istiyorum” ifadesini kullandı.
Gelecek İçin Tohumlar projesindeki gelişmeler, @Turkeyseeds Twitter hesabı üzerinden de takip edilebilir.